Végtelen folyó ennek a játéknak a címe, de senki se aggódjon, végtelen hosszú partikat csak akkor játszunk, ha folyamatos visszavágókra rendezkedünk be.  Ha viszont nem lenne „lezárószabály”, akkor valóban végtelenül lehetne folytatni, hiszen nem valamiféle akadálypályán kell átvergődnie a játékosoknak. Két muris eleme is van: az egyik, hogy nincs „saját” színünk és bábunk, a másik pedig, hogy nem a bábut, hanem alattuk a pályát mozgatjuk a célhoz.

A Végtelen folyó dobozából egy igényes kivitelű, nem túl nagy színes tábla kerül elő, a valóban önmagába forduló, kanyargós gyűrű alakú kék mező a folyó, ahol a trükkös tervező kis behelyezett golyócskákkal segíti a három színes kis műanyagfigura továbbjutását.  Elég tartósnak tűnik, a három varázslótanonc (őket kell mozgatni a folyón) alakja talán túl vonzó is, az ilyeneket szokták a gyerekeim nem rendeltetésszerű használatként másféle játékba is bevonni,  mondjuk egy építős-playmobilos projekt keretében.  Egy dobókockát is adtak mellé, ám a játék egyszerűbb változata nem igényli a használatát. Nem klasszikus dobókocka ez, számok vannak rajta a megszokott pontok helyett, az 1-6 számozás megmaradt persze.

És persze ott a sok színes kártya, ebből húzunk egyet kezdésnek, közben böngésszük a mellé adott magyar leíráson a feladatot. Kevésbé látványos a magyar szöveg, mint a dobozban szintén jelen lévő német és angol játékszabály, ahol vizuálisan, kis ábrákkal is szemléltetik a játék menetét.  De mielőtt irigykedni kezdenék a német és angol olvasókra, rátéved a szemem az angol szövegre, ahol a figyelmetlen nyomdász „Dice” (azaz dobókocka) helyett „Die” azaz, ööö, meghalni, halni szöveget írt. A magyar szövegben nincsenek ábrák, viszont nyelvtanilag hibátlan.

Egyszerű, de meglepő a feladat: miután a figurákat a kezdőpontra tettük, a kártya „instrukciójának” megfelelően kell a figurát (egyet) eljuttatni a kijelölt célba. Méghozzá úgy, hogy az asztalon (vagy mi esetünkben a padlón) úgy mozgatjuk a táblát, hogy a figura célba érjen, de se ő, se a másik kettő ne pottyanjon le vagy boruljon fel.  Érdemes pár gyakorlómozdulattal indítani, de még a kajla Kicsi is képes volt a játék élvezetéhez megfelelő szintet teljesíteni – ha mindig borulás a vége, hamar elvette volna a kedvét.

Hatszor kell a kártya által megadott figurát (pirosat, sárgát vagy kéket) a megadott helyre (kísértet, pók, patkány, sárkány, meghatározhatatlan Shrek-színű szörnyeteg) elnavigálni.  Ezzel persze mozog a többi is, ez nem hiba, ha a „folyón” marad a csónakjuk. Nincs tehát saját figuránk, de ha sikerrel jártunk, megtarthatjuk a kártyát, és aki hatot képes összegyűjteni először, az a nyertes. Néhány kártya persze nem „feladatot” mutat, hanem mondjuk azt, hogy minden figura menjen vissza a kiindulási pontra, és ugye ezt a kártyát nem is tartja meg a játékos. „De vigyázat! Nehogy más hajója kerüljön a célba!” – ezt nem egészen bírtam megfejteni a leírásból, azon túl, hogy esetleg előfordulhat olyan eset is, hogy a másik játékosnál lévő kártya pont oda kívánja helyezni az egyik hajócskát, ahová mi a másik navigálásakor eltaszigáltuk.

Ez bizony szerencse kérdése is, nem csak azé, elpottyantjuk-e a bábukat a tábláról, a Kicsinek jut s ilyen kiindulásipont-kártya, ezzel veszít, és ezennel keserves bömbölésbe kezd, kizárólag akkor hajlandó abbahagyni, ha játszunk visszavágót, ami végül is döntetlenre jön ki,  ez ugyan nem kifejezett siker, de végre hajlandó elvonulni fürödni. 

Ha az alapjátékot már magabiztosan játsszák, akkor lehet a dobókockával bonyolítani, és bizonyos értékhez kötni a továbblépés lehetőségét. Míg az egyik játékos épp a folyó pöckölésével van elfoglalva, a másik (ha többen vannak, a tőle balra ülő) játékos addig dobja a dobókockát, amíg 1-1-est nem dob.  Ezt hangosan bemondva 2-est, majd 3-ast kell dobnia, és a soron lévő játékos csak addig csúsztathatja a folyót, míg a 3-asig nem jut játékostársa. Ha addig nem juttatja  a figurát a célba, elveszíti a kártyát, és a következő játékos jön. A kockát dobó pedig figyeli az "ő" csónakját (ha van nála kártya), mivel akkor is meg kell állnia, ha "saját" hajója ér mintegy "véletlenül" célba.

Két játékosnál ezt a formát nem próbáltuk, de 3-4 gyerekkel további színt lehet vinni ezzel a játékba - szerintem inkább idősebb, kisiskolás korúakkal, akik a tábla pöckölése mellett tudnak figyelni a dobókockára is.

Végtelen folyó, játékosok száma: 2-4, életkor 4-99

Vakmacska

A játék neve: Végtelen folyó
Ajánlott korosztály: 6 éves kortól
Játékosok száma: 2-4 fő
Ár: 10.690 Ft
 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?