A politikai nyomásnak engedve Obama május elején egy ABC interjúban kifejtette: mindig is híve volt annak, hogy a homoszexuális és leszbikus amerikai állampolgárok egyenlő és igazságos bánásmódban részesüljenek. Ezzel a kijelentésével ő lett a legelső hivatalban lévő elnök, aki támogatja a régóta húzódó, nagy port kavaró ügyet.

Kép: Stockfresh

Obamát elsősorban személyes érzései fűtötték a nyilatkozat megtételekor. Az ABC csatornával készült interjúban elmondta, hogy az elmúlt évek alatt fokozatosan érlelődött meg benne az elhatározás, hogy tudatja a nagyvilággal: támogatja az egyneműek házasságát. Úgy érezte, ki kell állnia az odakint parancsára harcoló katonák jogaiért, azon embereiért, akik elkötelezett egynemű monogám kapcsolatban élnek, együtt gyereket nevelnek, és még most is korlátozva érzik magukat annak dacára, hogy megszünt a "Ne kérdezz, nem felelek" rendszere, mert nem tudnak örök hűséget esküdni egymásnak.

Obama érdekesnek találja, hogy a fiatalabbak elfogadóbbak a kérdést illetően. Egyetemi látogatásai során néha előfordul, hogy republikánus egyetemistákkal beszélget, akik szerint borzalmas a gazdaságpolitikája vagy nem értenek egyet a külpolitikai lépéseivel. Azonban az egyneműek házasságának kérdéséhez érve elfogadást tapasztal a részükről.
Lányainak, Maliának és Sashának pedig több olyan barátja is akad, akiknek a szülei egynemű párok. Mégse jut eszébe a két elnöki csemetének, hogy emiatt másként kellene viszonyulni hozzájuk.

A gyakorlatban Obama nyilatkozatának nem lesz nagy politikai utózöngéje, mivel a kérdés maga jelenleg az egyes államok szintjén és a törvényszékeken dől el. Bejelentése mégis szimbolikus értékű. Azzal, hogy ő a legelső elnök, aki támogatja az egyneműek házasságát, megalapozta annak politikai elfogadottságát. Ezenfelül pedig képes a közvéleményt jelentősen formálni.

Az már más kérdés, hogy mi lesz mindennek a hatása azokban az elnökválasztási szempontból lényeges államokban, ahol a hagyományos házasság kizárólagosságát fogadják el. Nemsokára beélesedik a 2012. évi elnökválasztás...

Forrás

Bicse