"A Pál utcai fiúk, a Grund és Nemecsek Ernő története sokat jelent mindenkinek. Nem csak Magyarországon, de a világ sok országában. Az összefogásról, az egymásra figyelésről és az elfogadásról legalább annyira szól, mint a támogatás fontosságáról. Mindezt csupa nagybetűvel, ahogy NEMECSEK ERNŐ nevét mindig írni kellett volna.

Ezek az értékek a mi programunkban is nagyon fontosak, hiszen amikor egy szervezetnek gyerekvédelmi útmutatót fejlesztünk, akkor abban segítünk, hogy egy olyan közösség jöhessen létre – ha úgy tetszik, egy olyan Grund – ahol mindenki jól van, biztonságban, és a legjobbat hozhatja ki magából. A NEMECSEK Program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat a biztonságos együttműködésre és létrehozzák saját gyerekvédelmi útmutatójukat.
"- írja legújabb kezdeményezéséről a Hintalovon Alapítvány, akik programot az Európa Tanács nemzetközi ajánlása és az elmúlt évek hazai tapasztalatai alapján állították össze. 2019 óta pedig tagjai  a világ legnagyobb, gyerekvédelmi útmutatókkal foglalkozó nemzetközi ernyőszervezetének, a Keeping Children Safe-nek is

A pedagógusoknak másfél órás ingyenes képzési workshopot tartanak (sokan mondják, hogy a hagyományos pedagógusképzés effélére lényegében nem készít fel), de a programban részt vehet edző, egészségügyi dolgozó, önkormányzati munkatárs és laikus szülő is. Képzési anyagaik közt van e-mail kurzus, segédanyagok, és hamarosan videó kurzus is.

"Gyerekként és gyerekekkel foglalkozó szakemberként egyaránt rengeteg kérdés és dilemma merül fel a közösségekben."- folytatják. Például effélék:

  • Hol húzódik a határ csíny és bántalmazás között?
  • Mit tegyek, ha engem bántanak?
  • Mit tehetek, ha mást bántanak?
  • Mikor és kitől tudok segítséget kérni?
  • Hogyan tudom megelőzni a bántalmazást?

Ezekben és hasonló, a konfliktusok előtt, közben és után fontos kérdésekben igyekeznek támogatást, oktatást, tapasztalatcserét biztosítani minden olyan szervezetnek, amely "hivatalból" gyermekekkel kerül kapcsolatba.

"A felmerülő konfliktusok sokfélék és a megoldásuk nem mindig könnyű, de egy közös bennük: minden esetben lehetőséget kínálnak arra, hogy valamit legközelebb jobban csináljunk."

Hát, úgy legyen.