Nemrég elkezdtem írni egy posztot arról, hogy mennyire nehéz napi 10-12 óra munka (és háztartási teendők) mellett minden áldott nap leülni a gyerekekkel és az összes házit ellenőrizni, magyarázni, kikérdezni. Bevallom, ez nekem meghaladja a „képességeimet”, sokszor nincs már energiám erre.

Persze meghallgatom a megtanult Szózatot ötször is, hogy tökéletes legyen, elmagyarázom a középsőnek a mohák-harasztok közötti különbségeket, és leülök a másodikosom mellé, amikor a matekpéldákat oldja meg, segítek, ha elakad. Időnként ellenőrzöm az írásfüzetét, kihegyezzük a ceruzákat, sőt, még a gimis lányomat is kikérdezem néha (az ő kérésére) a német szavakból. De ezt munka mellett, (főleg egyedülálló anyaként) egész egyszerűen nem vagyok képes minden áldott nap megtenni. És nem (csak) azért, mert nincs kedvem hozzá…

És itt fel is merül néhány kérdés. A másodikos gyereknek például miért kell még este hétkor is matekleckét írnia? A hetedikes is hulla fáradt, mire hazaér, a gimisem pedig délután 4 előtt haza sem keveredik a tizenöt percre lévő suliból, annyi órája van. Ahogy eljutottam idáig a gondolatmenetben, a szemem elé került a Bezzeganya Facebook oldalán egy komment. Beszéljen Zsuzsanna helyettem:

„Öt gyerekem van, ebből három iskolás: 9, 11 és 16 évesek. Sokan azt mondják, hogy nem törődöm a tanulásukkal, mert nem csesztetem őket itthon még 1-2 óra tanulással, kikérdezéssel... Tegye fel a kezét, aki szeretne MINDEN NAP a 8 órás munka után még 1-1,5 óra munkát hazavinni, és azt tökéletesen megcsinálni, úgy, hogy ha nincs kész, a főnöke mindenki előtt leszidja, plusz kap még egy írásbeli megrovást is. Ilyen feltételekkel ki jelentkezne erre az állásra? Na?

Én engedem, hogy játsszanak, a barátaikkal találkozzanak. Velem is beszélgetnek. A lecke nagy részét megcsinálják a suliban, ha kell, a maradékban, vagy abban, amit nem értenek, segítek. Dolgozatok előtt átbeszéljük, ami van. Voltak a bizikben félévkor hármasok, de az átlaguk 4 feletti. A nagylányomnak Gábor Dénes ösztöndíja van, mert indult egy pályázaton, ahol fiatal tehetségeket kerestek. Lehet, hogy földrajzból 3-as, és én ezt „elnézem” neki, viszont a leendő felvételi tárgyaiból emelt szinten is jól teljesít. Nem tudom, nem akarom, én nincs is időm minden nap a gyerekeimet órákig nyúzni. Az iskolai oktatásba kéne beleférnie a tanulásnak, az otthon töltött idő a családé, a magánéleté és a pihenésé. Mi, felnőttek is ezt várjuk el egy munkahelytől. Ha az nem ilyen, felmondunk. A gyerekeink mit tehetnének?”

Ti mit gondoltok, hol a hiba? Bennünk, szülőkben? A „lusta” gyerekeinkben? A tanárokban? Az oktatási rendszerben?

Tünde

Bezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?