Tünde hasmenés dietetikus

A kisgyermekes szülők egyik legrettegettebb „betegsége” a hasmenés, (ami Murphy szerint általában a nyaralás kellős közepén kezdődik). Bármikor is jönnek elő a tünetek, egy biztos: az aggódó édesanyák gyomra összeugrik, és azonnal elkezdik a folyadékpótlást, hogy a kiszáradás miatti kórházi felvételt elkerüljék. Mindenféle praktikát bevetnek, hogy megállítsák a hasmenést, és sokszor egymásnak ellentmondó tanácsokat kapnak arra vonatkozóan, hogy milyen diétát alkalmazzanak. A dietetikust kérdeztük: mi a táplálási javaslat hasmenéses tünetek esetén.

Csecsemő-, kisded-, kisgyermekkorban igen gyakori a hasmenés, laza széklet. Hátterében igen sok ok állhat, talán gyakoriságában a fertőzések vezetnek, de táplálási probléma, pszichés eredet, vagy akár gyógyszermellékhatás is kimutatható. Ennek következtében a „kezelés”, a táplálás, vagyis a diéta is eltérő lehet, mondta el a dietetikus. Minden szakterület kidolgozza a maga javaslatait és természetesen a gyermeket gyógyító szakember maga is felállít, felállíthat egy sémát, amit a gyermekek ellátásakor az étrend meghatározására alkalmaz. Ennek nagy előnye, hogy a kicsiket személyre szabottan lehet kezelni, azonban alkalmat ad arra is, hogy sokszínű, sokszor egymásnak ellentmondó gyakorlattal találkozhatunk.

A hasmenős, étvágytalan, elesett gyermeknél elsődleges és gyakran a legnehezebb feladat a folyadék- illetve a sóbevitel. A szervezet só-vízháztartásának visszaállítása, fenntartása, ha csak hasmenés van, kicsivel könnyebb; amennyiben hányás, láz is társul a bajhoz, nehezebb feladat. A háttér tisztázása mellett, a kimenetel számbavétele után (kb. mennyi ideig tart) kell a terápiát meghatározni. Ezt általában orvosi javaslatra végzik az anyukák, ahogyan az esetleges egyéb kezeléseket is.

Amiből baj nem lehet: A legáltalánosabb „diéta” hasmenés esetén elsősorban répát, almát, banánt, krumplit (nem olajban sültet, chipset) sós kekszet (ropi), háztartási kekszet, pászkát, rizst tartalmaz. Ezek az anyagok felületakív, vagyis megkötő képességüknek köszönhetően a hasmenésben jól funkcionálnak és a gyerekek számára sem jelent gondot a fogyasztásuk. A „kímélet” érdekében többször, kisebb mennyiségeket kapjon a gyermek, és a helyzet javulásával  lassal térjünk vissza a normál étrendre és mennyiségekre. Bizonyos fertőzéseknél a bélben termelődő bontóenzimek termelődése is átmenetileg csökkenhet, ami szintén fokozhatja a hasmenéses tüneteket. Ilyen enzim pl. a tejcukrot bontó laktáz enzim, ezért a tej-tejtermékek fogyasztását érdemes pár napig mellőzni, csökkenteni. Persze ha a gyermek kívánja, kéri a tejet, tápszert, tejitalt, szerencsésebb adni ezekből annak elkerülésére, hogy ne egyen semmit a gyerek. 

Gasztroenterológiai megközelítés: A hasmenés fő problematikája, hogy folyadékot és ásványi sókat (elektrolitokat) veszít a gyermek. Minél kisebb egy gyerek, annál érzékenyebb a folyadékvesztésre, ezért a legfontosabb a folyadék pótlása. Általános szabály, hogy adjuk meg a fenntartó folyadékszükségletet és pótoljuk a veszteséget. A mennyiség és a forma meghatározása orvosi feladat. Az étkezésre vonatkozóan szinte nincs semmi korlátozás, csak a józan észre kell hallgatni, vagyis mindent ehet, amit kíván a gyerek, de inkább ne főzzünk neki pörköltet vagy tenger gyümölcseit. Probiotikumok fogyasztása is javasolható,  mert segítségükkel gyorsabban rendeződik a bélflóra, így lerövidítik a betegség lefolyását. A célnak nem minden probiotikum felel meg, kiválasztásukkor a reklámok helyett a szakmai tényekre és az orvosi javaslatra kell támaszkodni, javasolja a dietetikus.

Tünde

Tünde hasmenés dietetikusBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?