iskola bántalmazás Akác

Nem gondolom, hogy akármelyik szülő ne lenne érintett így vagy úgy a gyermek életútja során a kortársaktól, közösségekben elkövetett bántalmazás bármilyen formájában. Sajnos úgy tűnik, az a tendencia, hogy egyre kevésbé kerülhetjük ki az ilyen szituációkat, amik leginkább az iskoláskorra jellemzőek.

Aggasztó eredményre jutott az UNICEF Magyarország 2022-ben lezajlott széles körű felmérése, amelyet a magyar középiskolás gyerekek körében iskolai zaklatással, az erőszak elterjedtségének mértékével és működésmódjával kapcsolatban, kiterjedt mintán végeztek.

A megkérdezettek döntő többsége, mintegy 66 százalék számolt be ugyanis arról, hogy a tanulmányai során rendszeresen éri vagy már érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak – az esetek csaknem felében napi szinten. A hazai tizenévesek 85 százaléka pedig legalább egyszer már megtapasztalta az iskolai bántalmazást – a legtöbben először 10 éves koruk alatt.

Az esetek kimagasló többségében az osztálytársak a bántalmazók, a fizikai erőszakon túl pedig a lelki bántalmazás is gyakori, mint például egy közös programból való kizárás, teljes kiközösítés vagy a verbális agresszió.

Rendszeresen tapasztalható a jelenség és hallható a témáról sokféle beszélgetés, azonban még mindig kevesen ismerik fel, hogyan lehetnek a bántalmazottak segítségére egy-egy tényleges szituációban.

Fontos kiemelnünk, hogy a bántalmazás nem csupán egy egyszeri konfliktus, ugratás vagy csipkelődés, hanem egy ismétlődő és agresszív viselkedésforma, amely során szándékosan alázzák meg a másikat, legyen az testi erőszak vagy szavak. A bullyingnak három fő szereplője van: a bántalmazó, a bántalmazott és a szemlélő. Gyakran az áldozat számára a legnagyobb traumát nem maga az erőszak okozza, hanem az, hogy a társak tétlenek, közömbösek vagy akár aktívan részt vesznek a bántalmazásban.

Online bántalmazás

Sok esetben a bántalmazás nem is fizikai valójában történik, hanem az online térben zajlik, ilyenkor talán még nehezebb megállítani. Számtalanszor olvashatunk olyan borzasztó végkimenetelű, hosszú időn át fennálló virtuális bántalmazásról, amely esetében a végzetes döntést hozó áldozat maga ellen fordul, mert nem lát más kiutat.

Még szülőként sem kínos segítséget kérni, ha nem bírunk el egy ilyen helyzettel, a bántalmazás összes szereplőjének szüksége van a valós szülői támogatásra, egy ideális világban a szülők ilyenkor összefognak és a gyerekeket bevonva próbálják megoldani a problémát.

A helyzet akkor válik súlyossá, amikor a bántalmazás titokban marad, és hosszú ideig fennáll anélkül, hogy a szülők tudnának róla. Nagyon fontos tehát – mint minden beszélgetésben – kihallani a gyerek szavaiból, az esetleges rejtett mondanivalókat, a jeleket figyelni, hogy ha egy-egy konfliktusáról esetleg beszámol otthon, mi is a helyén tudjuk kezelni az eset súlyosságát.  

Az UNICEF iskolai bántalmazással kapcsolatos, a fentebb említett felméréssel kezdődött, majd a mai napig is futó, #NENÉZZFÉLRE című kampányának plakátjait láthattuk és láthatjuk, remélhetőleg egyre több helyen az országban.  A kampány egyik jelmondata szerint: már egyetlen kedves szó is lehet sorsfordító!

A kampányhoz csatlakozó zenészek a 2023-as Gyermekjogi konferencián, egy kerekasztal-beszélgetés során osztották meg személyes történeteiket a témában. A kerekasztal beszélgetés itt elérhető, a sztárok meglepően őszintén tárják fel saját gyerekkori tapasztalataikat a bántalmazás kapcsán.

Az UNICEF oldaláról letölthető egy úgynevezett HELP APP is, amelyben hasznos információkat talál a tanácstalan iskolás arról, mit tegyen, ha a bántalmazás bármilyen formájának elszenvedőjévé vagy akár csak szemlélőjévé válik.

Lássuk, mit javasolhatunk gyermekeinknek a bántalmazással kapcsolatban!

Fontos, hogy megértsd, amit megfigyelsz, az nem kizárólag a te problémád, és nem szükséges egyedül megoldanod! Ha úgy érzed, nem vagy képes segíteni, merj beszélni egy felnőttel. Ez nem árulkodás, hanem segítheti a helyzet kezelését.

Amennyiben bántalmazás történik, ne vegyél részt abban semmilyen formában, passzívan sem, ezzel ugyanis csak bátorítod a bántalmazót. Lépj előre, próbáld meggyőzni társaidat, hogy ne legyenek közönségei a bántalmazásnak.

Mindig mutass empátiát az áldozat felé: kínáld fel neki a segítséged, próbáld meg bevonni a baráti körbe, vagy egyszerűen ne hagyd magára, mert ezáltal megelőzhető egy további bántalmazás. Ne feledd, te is kerülhetsz hasonló helyzetbe!

Ha közbelépsz, ügyelj arra, hogy senkit ne bánts, és téged se bántsanak.

Lépj fel!

Itthon az UNICEF szervezésén kívül a Sokszínű Magyarországért képviselői csoport is indított tavaly egy figyelemfelhívó kampányt a bántalmazással kapcsolatban, 2023. november 06-24. között. A „Lépj fel!” címmel indított program célja szintén az iskolai bántalmazás felszámolása, illetve az áldozatok védelme volt.  A kampányról itt tudhatsz meg többet.

Amennyiben személyes tapasztalataid szívesen megosztanád velünk, várjuk véleményed, észrevételed a témában! Szerintünk ugyanis a bántalmazásról, annak elkerüléséről és megállításáról a mai világban nem lehet eleget beszélni.

Akác