J.Gabriella nagymama anyatej

Rég voltam babás mama, négy gyermek után fél éve nagyika lettem. Elmondhatatlan öröm, leírhatatlan boldogság. Amikor gyermekeim kicsik voltak, egész másként láttam a dolgokat, bezzeg most… Újra tanultam, tanulom a dolgokat, tanulok a lányomtól, tanulok az unokámtól, kicsi Danikámtól. Idős fejjel tanultam meg, milyen fontos szerepe van az anyatejnek, miért nem kap cukros, sós élelmiszert, és miért csak vizet iszik. Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni az anyatej, valamint az egészséges táplálkozás fő szempontjait:

Az anyatej tartalmazza az elegendő mennyiségű fehérjét, mely elengedhetetlen a gyermek fejlődése szempontjából. Segíti a D-vitamin felszívódását, valamint gyulladáscsökkentő is megtalálható az anyatejben. Normál mennyiségű anyatej esetén, éhségét és szomjúságát egyaránt csillapítja a babának, ezért pótlásra, teáztatásra nincs szükség. Az anyatejjel táplált gyermeknek jó esélye van arra, hogy a manapság oly sűrűn előforduló ételallergia, és ekcéma nem fog jelentkezni nála. Jó lenne, ha minden baba legalább 6 hónapos koráig kapná az anyatejet.

A hozzátáplálás kezdetét általában a 6. hónapban kezdhetjük, nálunk az étlap a következő:

- gyümölcsök: alma, őszi- és kajszibarack, banán 

- zöldségek főzeléknek: burgonya, édesburgonya, sütőtök A főzelékeket só és cukormentesen készítjük, minden nap frissen. Ha túl sűrű, és hígítani kell, anyatejet használunk hozzá.

A későbbiekben jön a cukkini, tök, cékla, saláta, spenót, és a gyümölcsök sorát körtével fogjuk bővíteni.

A táplálkozás után pár sorában szeretnék kitérni a játszás, a mesélés, a mondókák, a versikék fontosságára, hiszen látom, hogy Danika korához képest mennyire tudja, és élvezi ezeket a dolgokat. Pedig azt hittem, hogy ezeket majd csak egyéves kora után fogja értékelni.

A ritmusos, rímekkel teli mondókák szórakoztatóak, erősítik az anya-gyerek kapcsolatát, a ritmusok megnyugtatják és tanítják a picit. A többféle, mozgásos mondóka a kicsi összes érzékszervére hat, miközben hallja a hangodat, megfigyelheti, hogyan mozog a szád beszéd közben. A mondókák, versikék mondogatása közben az egyre hosszabb ideig tartó koncentrálást is folyamatosan tanulják. A tanulás folyamata szinte észrevétlen, nincs erőltetés, csak vidámság és kacagás a karjaink között!

Végül pedig a mozgásról – nem mozgásfejlődésről – szeretnék egy pár szót még írni.

Ilyen piciként már komolyan vesszük a sportolást, babaúszást iktattunk Dani életébe. Az úszás már egészen kis korban elkezdhető, 3-4 hónapos kortól már érdemes babaúszáson részt venni, mert nagyon jó képességfejlesztő, és kiváló alapot nyújt a későbbi úszó tanfolyamokhoz. Ha a gyermek szereti a vizet, nem fél, barátságot kötött vele, valóban könnyen megtanul majd úszni.

Írásom végén csak megerősíteni tudom, hogy nagyon jó dolog nagymamának lenni! Ennyi új tapasztalatot, tanulást, mozgást, vidámságot csak egy unoka tud hozni egy idősebb ember életébe.

J. Gabriella

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?