Most hallom-olvasom (szégyen, hogy csak ma és rádióból-netről, túl sok a "valamilyen" nap) hogy ma lenne a magyar kultúra napja, meg ma van Cseh Tamás születésnapja is. Mivel a magyar kultúra olyasmi, amit feltétlenül továbbadnánk a gyerekeknek, illetve szívesen osztunk meg másokkal is, akik nem ebbe nőnek bele, gyorsan rittyentettem két listát, szigorúan szubjektíven milyen műveket tudnék hirtelen úgy ajánlani gyereknek-felnőttnek, amit nyelvtudás nélkül is tudnának élvezni. Mert persze a magyar kultúra szíve és magja a magyar nyelv (amit én arra használok, hogy rossz szóvicceket faragjak), de van olyan része, ami még ennek tudása nélkül is élvezhető.

Mikor elkezdtem, a konkrétabb dolgokról kevésbé konkrét vagy megfoghatókig is eljutottam, kíváncsi vagyok, ti mit küldtetek volna valóban vagy jelképesen mint "magyar kultúrát".

A feladat tulajdonképpen már felmerült párszor, karácsony előtt skóciai barátoknak és unokáiknak küldtem pár dolgot, az ő csomagjukban praktikus okokból Marék Veronika-gyerekkönyvek, egy magyar  fotónaptár, számos matyómintás füzet meg hasonló volt. De szívesen küldeném, tenném még a csomagba:

Gyerekeknek:

  • A Kockásfülű Nyúl (egyetlen szót se szólt, mégis állítólag a török gyerekek is szívükbe zárták)
  • Marék Veronika Boribonja, Kipkoppja és Lacija, akiket a japán gyerekek is szeretnek
  • Egy puli, rajzolva, fotózva, filmen és élőben
  • A magyar népmesék és a Magyar Népmesék (most már kezdenek szivárogni legalább a feliratos verziók), a Fehérlófia és a János Vitéz, ha valaki lefordítaná a Macskafogót, a Szaffit, a Vukot, a Pom-pomot.
  • A tematikus játszóterek - Visegrádon a Mátyás Király Játszópark,  Hévízen a Weöres-ihlette Buba éneke,  a hódmezővásárhelyi János vitéz. 
  • A zenék: tulajdonképpen korosztály nélkül minden Muzsikás, minden Sebőferi, minden Palyabea, minden Szalókiági.  És még sokan mások.
  • A körfüzéres néptáncok, egy doromb, meg valaki, aki megmutatja, hogy kell szóra bírni
  • szavazzatok: szeretnék-e máshol is a gyerekek Bogyót, Babócát?

 Felnőtteknek:

  • A zenék: Kodálytól  Szirmay Zsanett zenélő keresztszemes hímzéseiig
  • A házak és épületek a Néprajzi csarnokától az eredeti és a másolat-Vajdahunyad-várig, a cifra tetejű szecessziós cifrapaloták,  a maradék kastélyok, várak,  a naplemente a Lánchíd táján vagy a Házsongárdnál, a marosvásárhelyi Teleki-téka és kultúrpalota a tükörteremmel, a keszthelyi Helikon, a martonvásári lak parkja, a pannonhalmi könyvtár és kupola.
  • A képek, a szobrok: Munkácsytól Rippl-Rónaiig, a Nyolcaktól Csontváry-ig, a Ferenczy testvérekig. És még sokan mások, előttük és utánuk.
  • A Helyek: a Badacsonytól a szegedi Tisza-partig,  a Fertő melletti kastélyokig, a szentendrei sétányig és Művészmalomig, a Szent Anna-tó, a Hargita nyáron, valamint kalandvágyóknak a Hargita télen. A lillafüredi Hámori-tó, a szilvásváradi Fátyol-vízesés, felette az ősember-barlanggal. A Mátra, a Bükk, az Őrség.
  • A Múzeumi Tárgyak: a Mátyás-corvinák, a díszes lovagi kardok és gazdag ékszerek,  főúri hímzések, régi iskolai kellékek, az évszázados bútorok, a Babamúzeum babái....
  • Az Ennivalók és Innivalók: az erdélyi konyha rafinált fűszerezése, a szabolcsi jonatán, a szatmári szilva fáról, lekvárnak és erjesztve, a gönci barack fáról, lekvárnak és erjesztve, a kilencvenes években általunk megunt, a külföldiek által lelkesen falt palacsinta, lángos. A nemesi asztalok újrafelfedezett különleges fogásai, az öreganyám hajdani tyúklevese, a szegedi, bajai, kitudjamilyen halászlé. A Kürtős, az újrafelfedezett, ha friss és nem rakták tele ragaccsal.
  • A technológia: a képen látott telefonhírmondótól, Neumanntól a hologramon át a Preziig. Valahol ez is a kultúra része.

 

add tovább, cseppet sem szamár a végállomás.

Aki pedig még a nyelvet is bírja, élete végéig lesz mit felfedeznie.

 

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?