Eheti „hogy mik vannak” történetünk a 25 éves Penny Jarvisról szól, aki szeretné lefagyasztatni petesejtjei egy részét későbbi mesterséges megtermékenyítés céljára – no, ez még nem lenne hír, nők milliói tesznek így a világ gazdagabbik felén betegség, „biztonsági tartalék” vagy akár petesejt-adományozás céljából.

photo © 2009 Ed Uthman | more info (via: Wylio)

 

Penny Jarvis azonban ezeket a petesejteket saját lányának, Mackenzie-nek szánja, akinek természetes úton nem születhet majd gyermeke. Peggy Jarvis még négy gyermeket nevel, ketten ikrek közülük. A sheffieldi asszony reméli, Mackenzie testvérei is fognak felajánlani petesejtet, ha ez szükséges ahhoz, hogy a lányának saját gyermeke lehessen.

A most kétéves Mackenzie petefészkek nélkül született, egy ritka genetikai rendellenesség, az úgynevezett Turner-szindróma miatt naponta növekedési hormonokat is kell szednie, komoly hangulatingadozásai vannak, és súlyos halláskárosodása miatt jelnyelvet használ. A Turner-szindróma kb. 2000 élve született gyermek közül egyet érint, a petefészek-rendellenességen kívül bőr, szív, nyaki rendellenességeket is okozhat az amerikai Turner-szindróma társaság weboldalának közlése szerint.

Ha Mackenzie majd elfogadja anyja adományát, akkor biológiai féltestvérét szüli meg, a nagyszülő valójában a gyerek biológiai anyja lesz, ami orvosetikával foglalkozók szerint pszichológiai problémákat okozhat. Penny Jarvis szerint azonban még mindig jobban magáénak érezheti a gyermeket, aki saját genetikai állományából, nem egy vadidegenéből jön majd létre.

A Human Fertilization and Embryology Authority (kb. emberi megtermékenyítés-és embriológiai hatóság) szóvivője szerint figyelemmel kell majd kísérni mind az ilyen beavatkozásból született gyermek életét, és azon többi gyermekét is, akiket szintén érinteni fog e gyermek megszületése.

2007-ben, egy ettől független esetben, a Reuters híradása alapján Montrealban vállalkozott hasonlóra egy asszony, aki szintén (akkor hétéves) lánygyermeke genetikai problémájából adódó meddőségén kívánt ily módon segíteni.

Forrás: Daily Mail

Vakmacska