Tünde óvodások óvoda külföld

Rengeteg komment érkezett a Bezzeganya Facebook felületén legutóbbi ovinapló-bejegyzésünkhöz, melyben arról is szó volt, hogy az adott óvodában nem viszik ki a gyerekeket az udvarra egész télen. Sok külföldön élő olvasónk számolt be arról, hogy a kinti óvodákban szinte minden körülmények között, akár mínusz 10 fokban is kiviszik a gyerekeket az udvarra, igaz, ehhez megfelelő öltözet és önálló öltözködés tudása szükséges.

Van, aki helyesli a posztban említett hozzáállást, és úgy véli, a téli kint tartózkodás miatt beteg állandóan a gyereke, jobb lenne, ha nem mennének ki – az ellentábor szerint pedig pont az lenne a kívánatos és elvárható, ha (eső és extrém időjárás kivételével) minden nap játszhatnának a gyerekek az udvaron. A hozzászólások szerint a probléma forrásai a lusta óvónők, míg mások arra világítanak rá, hogy a gyerekeknek kellene megtanulniuk egyedül öltözni, így könnyebb lenne az óvónők dolga, és akkor hamarabb kivinnék őket játszani akkor is, ha kint hideg van – ahogy ezt teszik a külföldi óvodákban.

A külföldön élő kommentelők beszámoltak arról, mi a szokás az óvodákban abban az országban, ahol ők laknak.

Németország:

„Itt nálunk, Észak-Németorszgában télen, esőben, nyáron, napban, szélben, hóban, szóval mindig kimennek. És a gyerekek egyedül öltöznek fel. Nyilván vannak olyanok, akiknek segíteni kell, de akkor nekik segítenek. Jah, és az óvoda első napján vinni kellett egy olyan vedőnadrágot, amit a gyerek fel tud húzni a ruhájára, hogy ne legyen sáros, koszos a ruha. De van egy csomó plusz ruha is bent az oviban, ha esetleg mégis baj lenne. Plusz gumicsizmát, hogy ne a rendes cipőjét sározza, homokozza össze a gyerek.”

Egyesült Államok:

„Az USA-ban töltött egy évünk alatt a gyerekek szinte minden nap kint voltak az udvaron, hóban és -10 fokban is. DE: a gyerekektől elvárták, hogy fel tudjanak öltözni és le tudjanak vetkőzni. Az óvónők minimális segítséget adtak ehhez. És igen, meg tudták tanulni. Szóval anyukák, hajrá! Tessék megtanítani a gyerekeket önállóan öltözni és egyúttal kiharcolni a kinti játékot.

Franciaország:

„Mi Franciaországban élünk, és ugyanez van, mint az USA-ban. Elvárják mindenkitől, hogy fel tudjon öltözni, s kimennek minden nap. Mondjuk van is emiatt gondom, mert bár a lányom fel tud öltözni, de mindig elfelejti felhúzni a kabáton a cipzárt, néha nem veszi fel a pulcsit alá, illetve a sapkát, sálat. És nem is nagyon ellenőrzik, ráhagyják. Emiatt garantált az orrfolyás már délutánra. De legalább friss levegőn vannak.”

Svédország:

„Kisebbik unokám svéd, akármilyen rossz az idő, az oviban kimennek az udvarra! (Csak ha esik, akkor nem.) Arrafelé járja az a mondás, hogy nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat.”

Anglia:

„Nálunk olyan nincs, hogy a gyerekek nem töltik kint a napjuk nagy részét! Esőben, sárban gumicsizmával és vízálló nadrággal minden nap az ovi kertjében játszanak. És igen, a gyerekekre van bízva, mennyire öltöznek fel, mert lehetetlen mindenkit öltöztetni. De segítenek, és igen gyorsan megtanulják önállóan is, mit kell csinálni!

Vajon ha a hazai gyerekek önállóbbak lennének, többet lehetnének kint az oviudvaron itthon is?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?