Hazalátogattam a lányommal három hétre, nem először ugye, de most szembesültem először valami olyannal, ami nagyon megdöbbentett. Még az indulás előtt három nappal a lány 39 fokos lázat produkált, másnap gyorsan doki, de már csak ügyelet volt. Az ügyeleten egy öregúr volt, aki megvizsgálta a babát, megállapította a bajt, majd arra a kérdésre, hogy utazhatunk-e, megkérdezte: hová, civilizált országba? Én mondtam, hogy Magyarországra. Á, félcivilizált. Na, ezen kicsit bepöccentem, és mondtam, hogy én magyar vagyok ám. Nézze – válaszolta a doki – azt az erőszakot, amit az oroszok követtek el a nép ellen, azt Magyarország  100 évig sem fogja kiheverni. A rohadt oroszok, elképesztő, mit megengednek maguknak. ( Akkor lőtték le a maláj gépet)

Hát, mit mondjak, volt valami abban, amit az öregúr mondott. De az utazást jóvá hagyta, a gyerek kapott gyógyszert. Vonattal mentünk ketten a babával( 12 óra), ő rám kötve, egyik kezemmel egy bőröndöt húztam, amire még egy utazótáska volt erősítve, másik kezemben az autósülés, amibe egy hátizsák volt beledobva, de hajrá, utazunk. Este 10 körül értem a Keletibe, másnap le vidékre a szüleimhez, vonattal, igaz ott már nem egyedül, húgom úgy igazította, hogy Ausztriából ő is azzal a vonattal menjen haza. Ahogy Pesten átutaztam, az első, ami feltűnt, hogy tele van a város olyan plakátokkal, hogy „Szereted a focit? Igen? Akkor miért nem voltál a legutóbbi meccsen?”

Hát leesett az állam, izé, hát nem tök mindegy, megyek-e vagy nem, meg hát baszki, erre valaki pénzt áldoz, hogy ilyen plakátot nyomtasson?

Na, mindegy, hazaértem, jó volt a családot látni, a barátokat is. Az utcánkban minden nap közmunkások ásták az árkot, de hogy őszinte legyek, inkább támasztották a lapátot. Hát ennyi pénzért én sem szakadnék meg. Egy nagyon kedves ismerősöm nemrég ment férjhez, a férje költözött a városba, volt munkája, amit feladott, hogy együtt élhessenek. Úgy gondolták inkább, hogy a nő munkája legyen a biztosabb, mert ő megy gyesre stb. Szóval a férfi erdész, de van erdészet a városunkban, gondolták, csak el tud helyezkedni. Az erdészet közölte vele, hogy van ugyan munka, de államilag utasításba kapták, hogy senkit nem vehetnek fel, csak közmunkába. De mivel ő szakirányú diplomával rendelkezik, lehet a többi közmunkás főnöke, közmunkásként, kb. 70 ezer forintot kap. Ő nem a városban dolgozó közmunkásokat felügyeli, hanem az erdőn dolgozókat.  Aztán majd x év múlva, ha valaki nyugdíjba megy, felveszik. Ez van, el kellett fogadni, más nincs...

No komment, én ezt nem tudom  a felháborodástól kommentelni. Két értékes fiatal, és teljesen ellehetetleníti őket a minden.

Aztán egy másik dolog, úgy értünk fel a cukrászdához, hogy már zárva volt, 7 óra körül. Mondtam, hogy van az a másik cukrászda, nézzük meg, hátha nyitva van. Mondták, hogy á, az már mikor megszűnt. Én: Fura, mennyi cukrászda nyílt itt, és mind bezárt. Ők: Jaj, hát te nem tudod, az x cukrászda tulajának anyukája az ÁNTSZ-nél dolgozik, és az összes cukrászdát bezáratja, hogy a családjának ne legyen konkurenciája.

Később a kozmetikában is szóba hoztam ezt a dolgot, finoman utalva rá, hogy érdekes: a kozmetika melletti cukrászda is megszűnt. Ja, hát igen, kaptam ott is válaszba, anyuka az ÁNTSZ-nél bezáratja mindet. Van a szomszéd városból egy cukrász, aki hord át kocsival házhoz süteményt a mi városunkba, de már ő is kapott fenyegetést, hogy ha tovább is ezt csinálja, bezáratják a másik városban őt is.

Aztán egy másik ismerőssel is találkoztam, tőle tudtam meg, hogy a mi 9000 fős városunkban, ahol gimnazista koromban még 4-5 étterem is működött, ma már nincs egy darab sem, mind bezárt.  No, ezek nem a hölgy miatt, csak úgy, mert nincs fizetőképes kereslet, mert meghalt a tulaj, stb. Ismerősöm ezt mondta, most képzeljem el, ha valaki átutazik a városon, sehová nem tud beülni.

Hamarosan meg fog szűnni az évtizedek óta működő vízmű, mert átcsoportosítják, összevonják a vízműveket, sok helyen megszűnnek majd. Azok meg, akik ott dolgoztak? Hát félek, ha nem találnak sokan nyugdíj előtt más munkát, marad a közmunka, meg az onnan nyugdíjba menés.

Mikor én gimis voltam, volt a városban két középiskola és két általános. Az egyik általános teljesen bezárt, öregotthon nyílt a helyén, mert nincsenek gyerekek. A gyerekhiány már kezd felgyűrűzni a középiskolákba, ahol gyerekhiány miatt az egyik kollégiumot bezárták, a másikban pedig összevonták a lányokat és a fiúkat egy kollégiumba.

Egy másik ismerősöm tanár, évek óta úgy kap szerződést, hogy szeptemberben kap június közepéig, aztán nyáron nincs munkaviszonyban, nem is kap semmit, aztán nyár végén újra szeptembertől június közepéig.

Hazafelé Pesten át. Továbbra is virítanak a focira buzdító plakátok és a dohányboltok.

Valami nagyon elromlott otthon. Valami nagyon... de nem most, nem pár éve, nagyon régen...

Hoovirag44

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?