Horváth Judit, Rózsák hercegnője

Horváth Judit Rózsák hercegnője című könyve igazi csemege azoknak, akik szeretik a meséket és a történelmet. A kötet felnőtt fejjel is roppant érdekes olvasmány, számomra is tartogatott új információkat. A könyv magyar hercegkisasszonyok, királylányok életét meséli el népmesei fordulatokkal.

A lapokon igazi személyiség mindegyik női szereplő. A történelem hullámain hánykolódó sorsuk igazi tündérmeseként van előadva. Nincs szó érdekházasságról, a könyvben – ahogy egy hat év körüli hallgató azt el is várja – mindenki egyből egymásba szeret és igaz szerelemtől fűtve köt házasságot. A trónkövetelő a legkisebb királyfihoz hasonlóan kerekedik fel „egy életem egy halálom, a trónt én megszerzem” kijelentéssel. A szereplők háborúznak, száműzöttek lesznek, időnként jobblétre szenderülnek, ahogy a valóságban is.

Az Árpád-ház uralkodásának idején játszódó mesékhez ráadásként a mellékletben rövid életrajzot kapunk az egyes szereplőkről, találunk családfát, és egy térképet, ahol meg lehet nézni, milyen messzire került el egy-egy magyar királyi sarj.

A kötet olvasmányos, érdekes, informatív. Játékosan enged bepillantást történelmünk lapjaiba, beleszőve ezernyi érdekességet, mondákat, történeteket a sorok közé. A képek nagyon szépen kidolgozottak, élvezetes illusztrációk.

A könyvet mindenkinek ajánlom, aki szeretne kitörni a kommersz hercegnős történetek közül, és igazi, történelmi szereplők legendájával szórakoztatná gyerekeit. Ötéves kor felett szerintem garantált a siker vele, és kisiskolások is falni fogják.

Lányaim véleménye: Nagyon tetszik!

Értékelés: 10/10

Officina 96, 2012, 2999 Ft

Ionesco, Eugène - MESÉK 1 • 2 • 3 • 4

Ionesco, Eugène - MESÉK 1 • 2 • 3 • 4 című kötetében papa négy fejezeten keresztül hülyíti kislányát Josette-et. A kislány epekedik szülei figyelméért, ám ők a maguk kis világában mozognak, az étterem, színház, mulatozás háromszögében, és míg a kis Josette-re a házvezetőnő vigyáz, ők inkább naphosszat aludnának. A Papa néha mesét mond, a gyerek issza szavait, észre sem veszi, itt ő a mulatság tárgya. A Mama elérhetetlenül távoli szereplő.

Az abszurd történetekben hol olyan mesét mondanak neki, melyben mindenkit Jacqueline-nak hívnak, hol a szavak „igazi” értelmét tanítja meg apja a gyereknek. Így lesz a szék ablak, az ablak tollszár, a párna kenyér. A képek képek lesznek és ezen Papa jól el is vitatkozik a történetek másik visszatérő szereplőjével, a két lábbal a földön álló házvezetőnővel. Máskor az apa fantasztikus történetet mond egy sétarepülésről, A gyerek persze isteníti elérhetetlen apját, aki miközben megpróbál reggel nyugodtan készülődni, a százéves szöveggel hajtja el újra és újra: „nézd meg, nem vagyok-e a másik szobában?”.

Nem fogom véka alá rejteni, az én szívembe nem lopta be magát a könyv. Az abszurd illusztrációk nagyon szépen igényesen kivitelezettek, de elképesztően bizarrak.

A kötetet csak azoknak ajánlom, akik szeretik az abszurdot. Nekik azt hiszem, tetszeni fog a szürreális kötet.

A lányom szerint: „jó könyv volt, csak hát…szerintem kicsit buta a kislány apukája”

Értékelés: 2/10

Scolar Kiadó, 2011. 3250 Ft

 

Harry Horse: Kisnyuszi suliba megy

Kisnyuszi suliba megy, pont arról szól, amit a cím sugall. A nyuszigyerek azonban nem egyedül indul neki az első napnak. Magával viszi barátját, a fából készült hintalovat, Karcsikót. A játék persze rengeteg kalamajkát okoz. Vagy nem is Karcsikó a ludas, nyuszi lenne igencsak szeles? Még az is lehetséges.

A nyuszi iskolai napjáról szóló füzetecske kedves képekkel avat be minket az eltűnt ebédtől az eltévedt kisnyúl kalandjain át az egész mese-napba.

Kicsiknek jó választás. Rövid és fordulatos a szeleburdi nyuszikaland.

Értékelés: 6/10

General Press Kiadó, 2010., 1800 Ft

Early English, Gyermekdalos könyv Peggy-vel és Peekkel

Angoltanulás fülbemászó dalokkal? A könyvben szereplő dalocskákban alapozó angol szavakkal ismerkedhet meg a gyerek. Hónapokat, a zöldségek és gyümölcsök színét és nevét találjuk a dalocskákban. A könyvben ajánlanak minden dalhoz mozgást, szituációs játékokat, és az oldalakon magyar fordítást is találunk a nótákhoz, hogy a lelkes, de angolul nem tudó szülő se jöjjön zavarba.  A magyar versek nem az angol szövegek tükörfordításai, hanem önálló versikék. A kötet a Helen Doron Early English nebulói számára lehet kiegészítés a gyerek-angoltanfolyamok mellé, vagy azon lelkes szülőknek való, akik nem restek az egyes dalok megtanításával tudást cseppenteni gyerekük fejébe.  

A szerzők 2-4 éves korig ajánlják a kötetet, ám ha valakinek a gyereke idősebb, de még nem barátkozott az angollal soha, az is bátran megveheti, mert a kezdők tanulását biztos segíteni fogja.

Egyrészt azoknak ajánlom, akik éreznek magukban elég lelkesedést, hogy igyekezzenek a CD melléklet dalait újra és újra addig hallgattatni a gyerekkel, míg azt megjegyzi és közben képesek segíteni is a memorizálásban, a szavakkal, hogy a kicsi ne halandzsául tanuljon, hanem angolul. Ajánlom másrészt azoknak, akiknek gyerekei már járnak angol nyelvtanfolyamra bármilyen formában.

Kedves képekkel illusztrált kötet audio CD dalgyűjtemény melléklettel.

Értékelés: 8/10

Officina 96, 2012, 2799Ft

L. A. Levinova · G. V. Szapgir: Pipacska és Kockapaci kalandjai – Vidám matematika I.

Pipacska Nagy Varázsló szeretett volna lenni. Csillagokkal díszített ezüst süvegre vágyott. De hogyan lehet valakiből varázsló? Ezt bizony Pipacska már nem tudta, és nem is volt senki, akitől megkérdezhette volna. Ezért aztán elhatározta, hogy pajtásokat keres magának. Kockapacival is így találkozott.

Útjuk során minden egyes rövid fejezetben apró matematikai feladványokat, fejtörőket, kérdéseket állítanak az olvasó elé a – néhol szerintem kisé erőltetett kísérőtörténeteket tartalmazó - lapokon.

Akik szeretik a különféle fejlesztő-füzeteket, azoknak ez a könyv a kedvére való lesz. A képek ebben a kötetben nem csak képek. Mindegyik egy-egy feladvány is. Széles-keskeny, jobb-bal, mennyi az annyi, több-kevesebb, sorakoznak a 217 oldalas, negyven fejezetes könyv feladványai óvodásoknak.

Aki szerint a mese önmagában már nem elég, aki kapva kap bármilyen fejlesztőn, annak bátran ajánlom. (Én a magam részéről mesélni önmagában a mese-élmány miatt szeretek, és ha elunjuk a történetet, és arra van igény, fejből is rögtönzök ilyen pofonegyszerű kérdéssort szinte bármely könyv képeiből.)

Értékelés: 5/10

Typotex, Budapest, 2012., 2900 Ft

Center