Tünde kontaktlencse kontaktlencse gyereknek

Tizenöt és féléves lányom három éve hord kontaktlencsét. Eleinte csak sportoláshoz használta, mára már a mindennapi életének a része lett. A kontaktlencse viselésének lehetnek szövődményei, így rendszeresen járunk szakorvosi vizsgálatra. A szemész-kontaktológus nemcsak kiszűri a rendszeres vizsgálatok során, ha kamaszlányom számára kedvezőtlen folyamat indulna el, de az is pontosan kiderül, hogy a higiénés feltételeknek megfelelően használja- e a gyerek a kontaktlencsét. Ezért nem mindegy, hogy már az első kontaktlencsét is szakember segítségével választjuk-e ki.

Az első kontaktlencse
 

Amikor egy család úgy dönt, hogy a gyerek elég érett ahhoz, hogy kontaktlencsét viseljen, az első lépés egy kontaktológus/szemész felkeresése. Azonban hiába lehet ma már online kontaktlencsét rendelni (számtalan cég számtalan típusú lencséje közül válogatva), nagyon nem mindegy, hogy milyen lencse illetve, hogy személyre szabott lencse kerül-e a gyermek szemére. Tüdőgyulladás esetén sem interneten rendeljük meg gyermekünknek az antibiotikumot. A szaruhártya elülső felszínének görbülete legalább olyan fontos információ a kontaktlencse kényelmes viselése szempontjából, mint a szem dioptria eltérésének nagysága, valamint a kontaktlencse elhelyezkedése a szemen. Ezért a pontos kontaktlencse kiválasztása minden esetben a szemész/ kontaktológus feladata, mondta el Dr. Hangyál Éva főorvos.

Mire kell a lencse?
 

Az első kérdés az, hogy a gyermek alkalomszerűen (például sportoláshoz) szeretné-e használni a lencsét, vagy állandóan viselni fogja. A szakorvosok/szemész-kontaktológusok általában 13 éves kor felett javasolják az első kontaktlencse használatát, és inkább csak alkalomszerűen – a higiénés körülményeket körülbelül ebben az életkorban már gond nélkül megteremtik a kamaszok, és ügyesen ki- és beteszik a lencsét anélkül, hogy elmulasztanák például az alapos kézmosást.

Eldobható, napi lencse vagy havi lencse?
 

Minél fiatalabb a páciens, annál inkább a napi, eldobható, egyszer használatos lencsét ajánlják a kontaktológusok. Ennek oka egyrészt az életkorból adódó, a higiénés szabályok esetleges nem pontos betartása, amely miatt fertőzések alakulhatnak ki, másrészt a fejlődésben lévő szem kímélete. A szaruhártya megfelelő oxigén-ellátottsága rendkívül fontos. Érdemes megfogadni a szakember tanácsát, és olyan típusú lencsét használni, amit a kamaszgyermek szeméhez javasol.

Szülői segítség
 

Fontos, hogy (főleg az elején) felügyeljük a gyerek kontaktlencsével kapcsolatos tevékenységeit: az ápolást, a tárolást, a behelyezést, a kivételt – és persze figyeljünk a hordási időre is – tanácsolja Dr. Hangyál Éva szemész főorvos.

Lencsetípusok
 

Leggyakrabban alkalmazott kontaktlencse a lágy lencse, ami 28-62 százalék víztartalmú lehet. Kényelmes viselet, könnyű hozzászokás jellemzi, viszont pontos odafigyelést kíván. Lefedi a szaruhártyát és elég stabilan áll a szem felszínén. A kemény kontaktlencsét hosszabb idő alatt lehet megszokni, idegentestként érezhető a szemen, könnyen kiesik a szemből, viszont alig van fertőzésveszély. A kontaktlencse típusát mindig a kontaktológus határozza meg sok információ és mérési adat alapján.

Fontos a rendszeres ellenőrzés!
 

Vannak olyan megbetegedések vagy elváltozások, amelyek a kontaktlencse viselőjének nem tűnnek fel, mivel nem okoznak panaszt. A szemész úgynevezett réslámpás vizsgálattal tudja megállapítani, hogy van-e valami gond a szemmel. A réslámpával ugyanis 10-40-szeres nagyításban vizsgálható a kontaktlencse illetve a szem, így pontos képet kaphatunk a szem állapotáról – mondta el a szemész főorvos.

Tünde

Tünde kontaktlencse kontaktlencse gyereknekBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?