fogzás gyereknevelés

Fogzás
 

Amikor elkezdtem írni ezt az irományomat, a férjem belekukucskált és közölte: „Most komolyan? Erről még én is hallottam”. Igaza is van, erről is hall az ember, és lehet, hogy én vagyok az egyedüli, aki nem tudta hova tenni azt, hogy a boldog babája hirtelen kifordult önmagából.

Szóval, ha túl vagy a nehezén - amire azt mondja mindenki, hogy az első hat hét - és belejöttél az új szerepedbe (pl. mit jelent a zöld kaki, mit csinálj, ha fáj a baba hasa, mellgyulladás kezelése, szoptatás stb.) mindenki fújhat egyet... Legalábbis egy időre. Viszont korántse hidd, hogy innentől kezdve sokáig áltathatod magad azzal a képpel, amit eddigi életed során beléd plántáltak.

Ott jártunk, hogy túl vagyok az elején, mármint gondolnánk a nehezén - ami nálam csak négy hét volt - és alig várom, hogy az Anyósom is elmenjen tőlünk, és végre én is foghassam a gyerekemet. Ekkor már túl voltunk hasfájáson, növekedési ugráson, amivel nekem mindig együtt járt egy igen kemény mellgyulladás is. Végre egyedül vagyok a babámmal. Jön a teljes egymásra hangolódás időszaka az apró újdonságokkal pl. kisfiam az 5. héten meglepett azzal, hogy egész délután a hasáról a hátára fordult. Szóval teljes a boldogság.

Ekkortájt jön a védőnő és közli, hogy a gyerek nagyon nyáladzik, és elmondja, hogy kell kezelni a fogzás tüneteit (ínygél, piros popsi esete, lázcsillapítás). Jelzi, hogy az első fog olyan 6 hónapos korban jön, persze eltérések lehetnek. Azt egy szóval se tudom meg, hogy veszem észre, hogy jön a baba foga. Bár az is lehet, hogy csak nem fogom fel, mert idő előttinek tartom az információt.

Az biztos, hogy kisfiam négy hónapos volt, amikor kicserélték. Addigra már nem is mérlegeltük, maximum heti egyszer, ha eszünkbe jutott, mert szépen gyarapodott, és miért is bosszantsuk magunkat, ha nem muszáj.

fogzás gyereknevelésÁtverés vagy tényleg segít a fogzásban a borostyán nyaklánc?

Nem gondoltam, hogy gyógyhatással bír, másrészt veszélyesnek tartottam, hogy apró szemekből álló nyakláncot tegyek egy kisbaba nyakába.

Tovább>>>

Az egyik ilyen mérlegelés alkalmával kiderült, hogy a babánk nem gyarapodott vagy alig. Éjszaka nem kelt fel, nem jelzett, hogy éhes lenne. Szerencsére pont menni is kellett a doki nénihez, aki megnyugtatott, hogy nem hízhat olyan ütemben a gyerek, mint az elején, mert akkor mekkora lenne egyévesen. Azért két hétre rá visszarendelt minket és kiderült, hogy tényleg nem gyarapszik a gyermek, ekkor kaptunk tápszert mondván, hogy biztos fogy a tejem.  Legalább másfél hónapon keresztül jártunk kéthetente kontrollra, amikor egyszer csak - két hét ordítás után - kiderült, hogy a babámnak lett egy foga.

Sajnálatos módon az új fogacska és a babám éhségsztrájkja mellgyulladással is járt, majd elég gyorsan azzal, hogy elapadt a tejem, pedig ahogy kibújt a fogacska, már bimbóvédő nélkül is evett volna.

TANULSÁG:

  • Higgy a megérzéseidnek mindig! Volt úgy, hogy csak fájdalmában sírt fel éjjel a kisfiam, viszont a gyors csend reményétől vezérelt férjem által hagytam elnyomni az ösztönöm és tápszert adtam a babának. Persze, hogy csend lesz, de hacsak nem ehhez akarod hozzászoktatni a gyereket, jobb, ha először simogatod a kiságyban, ha nem nyugszik meg, felveszed stb. Tarts be egy fokozatosságot.
  • Amikor első ízben tapasztalod, hogy a babád kifordult önmagából, nézz be a szájába, hogy meg van-e duzzadva az íny, vagy kifehéredve.
  • Ez vonatkozik a későbbi fogakra is. Az első két-három fog után kisfiam szünetet tartott, a szünet után újra váratlanul ért, hogy mi történt a babámmal. és vissza fogom-e még kapni az én kis drágámat. Megjegyzem persze, hogy minden újabb fogzási ciklusban másként fordult ki magából.
  • Vannak olyan babák, akik nem jelzik, hogy éhesek, és azt se, mennyi elég nekik. Nekem nagyon sokat segített a napirend, és az, hogy a doki néni megmondta, mennyit ehet a kicsi.

Andi

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>