Juditty India házasság gyilkosság halál

„25 éves fiú vagyok. Három éve megismerkedtem egy lánnyal, szeretjük egymást és szeretnénk összeházasodni. A lány szülei ezt nem fogadják el, bántalmazták és megtiltották, hogy találkozzunk. Kérem segítsenek, ez az utolsó reményünk!” Ilyen üzenetek százai olvashatók az indiai Love Commando honlapján.

Indiában a fiatalok csak akkor léphetnek házasságra szívük választottjával, ha betartják a kasztrendszer íratlan törvényeit. A legfelsőbb bíróság hiába figyelmeztette a kormányt, hogy lépjenek fel a párok érdekében, a kasztrendszer ezeréves szabályai mindent felülírnak.

Bár tapasztalható némi javulás az ügyben, India sok tartományában még mindig a kasztrendszer merev szabályai a mérvadóak. A társadalom négy fő kasztra tagozódik, ezeken belül számos alkaszt található. Az egyén beleszületik, a kasztok között nincsen átjárás. Nem elfogadott, ha a fiatal más vallásúval esik szerelembe, vagy ha kaszton kívüli partnert talál. (Bár csak kaszton belül házasodhatnak, az területenként változhat, hogy az adott alkaszt tagjai frigyre léphetnek-e egymással. Természetesen ezt is szigorú törvények szabályozzák.) A kaszton kívüli szerelmet kegyetlen eszközökkel bünteti a közösség. Ha a fiatalok szökni próbálnak, lányrablásként jelenti be a család az ügyet. A fiatalok hiába tagadják, hogy erről lenne szó, a rendőrök nem törődnek velük. Visszaviszik őket a családhoz, akik néha csak egyetlen megoldást látnak arra, hogy tisztára mossák nevüket: a becsületgyilkosságot.

A szülő ilyenkor megöli saját gyermekét, csupán azért, hogy az évezredes szabályok alapján működő közösség ne közösítse ki. A papírokon általában öngyilkosság vagy természetes halál szerepel. Bár India törvényei tiltják a becsületgyilkosságot, a helyi vezetők szemet hunynak felette. Ha kiderül, hogy a család gyermeke más kasztból származó, vagy más vallású fiatalba szerelmes, nem ritka, hogy brutálisan bántalmazzák, terrorizálják, elveszik a mobiltelefonját és bankkártyáját, bezárják, nehogy kapcsolatba lépjen szerelmével vagy elszökjön. Bár a becsületgyilkosságok inkább a vidéki területeket érintik, nagyvárosokban is előfordulnak. India három nagy tartományában, Harijána, Pandzsáb és Uttar Prades tartományokban évente 900 gyilkosságot követnek el.

A 19 éves Babli és 21 éves Manoj Harijána tartományban éltek egy kis faluban. Azonos gotrába tartoztak. (A gotra a nemzetségekhez hasonló csoport, amik isteni ősszülőkre vezetik vissza magukat.) Bár nem tehették volna, mégis összeházasodtak. Babli rokonai a pancsájat (helyi önkormányzati testület) támogatásával megölték őket. Manoj nővére és édesanyja hiába harcol a pancsájattal, semmit sem értek el és még a falusiak is kiközösítették őket. A khap pancsájat úgy gondolja, ő felel a rend fenntartásáért, és ha szükséges, ezért akár vért is ont.

Aamir Khan a népszerű bollywoodi rendező-producer népszerű talkshowjában foglalkozott a becsületgyilkosságok ügyével. Itt kapott először országos nyilvánosságot a Love Commando, egy non-profit szervezet, mely célul tűzte ki, hogy harcol a gyilkosságok ellen és segíti a szerelmeseket. Sanjay Sachdev és Harsh Malhotra alapította 2010 júliusában Új-Delhiben. Jelenleg hét menhelyük működik Indiában és huszonnégy órás telefonügyelettel rendelkeznek. Naponta 500-2500 telefonhívás fut be hozzájuk, legtöbbször Ándhra Prades, Harijána, Uttar Prades és Mahaárástra tartományokból. Emberi jogi aktivisták, ügyvédek, újságírók és lelkes önkéntesek segítik munkájukat, a működést adományokból próbálják fenntartani. Menedéket, ételt adnak a hozzájuk forduló pároknak, segítik őket, hogy otthonuktól távol új életet tudjanak kezdeni.

A menedékház ajtaját fegyveres őrök vigyázzák, a Love Commando dolgozóit naponta életveszélyes fenyegetések érik. Előfordulhat, hogy valamelyik családtag bukkan a fiatalok nyomára. Sanjay Sachdev reménykedik, hogy ha lassan is, de beköszönt a változás és a felnövekvő generáció már nem fogja bűnnek tekinteni a szerelmi házasságot. „Hazánkban a szerelmeseknek csak kis csoportja kap segítséget az igazságszolgáltatástól. Ez is csak akkor fordul elő, ha a média felkarolja ügyüket. A legtöbb esetben egy fiúnak vagy lánynak meg kell halnia, mert elkövette azt a bűnt, hogy szerelmes lett. A társadalom úgy bánik velük, mint a bűnözőkkel.” – nyilatkozta Harsh Malhotra, a szervezet koordinátora.

Nemrég az On The Spot című műsor is feldolgozta a témát. A filmben bemutatták, hogy a szűkös menedékházban gyakran két-három pár osztozik egy szobán. Bár aggódnak, hogy a család haragja utoléri őket vagy hogy nehéz lesz új életet kezdeniük, mégis boldognak látszottak. Amit egymás iránt éreznek, már nem fogja felülírni India ezeréves ősi törvénye sem.

Juditt

Források:

http://lovecommandos.org/

http://www.mutiny.in/2012/06/03/satyamev-jayate-there-is-no-honour-in-honour-killings/

http://ibnlive.in.com/news/satyamev-jayate-meet-the-love-commandos/264073-44-124.html

http://www.origo.hu/nagyvilag/20121011-szerelemkommando-az-uldozott-indiai-parokert.html

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?