Mivel is kezdhetnénk ezt a hetet? Ha már így rajtunk ragadt a keresztény hit, és újra meg újra bevásárlási lázban égünk november és december hónapban, hát akkor barátkozzunk meg a helyzettel és ejtsünk néhány szót adventről, aminek első vasárnapja közeleg. Mi is az advent?

Az advent szó a latin adventus főnévből ered, jelentése eljövetel, megérkezés. Ez az időszak a reményteli várakozásé, a keresztény hitvilágban Krisztus eljövetelére, a karácsonyra való felkészülés. Az advent időszakot már az V-VI. században is megünnepelték, amikor az éjféli harangszó jelezte az advent kezdetét. Eredetileg 40 napos időszakot jelentett, ami a Gergely-naptár bevezetése után négy hétre rövidült és a december 25-ét megelőző negyedik vasárnapon veszi kezdetét. A keleti keresztény népek még ma is január 6-án ünneplik a karácsonyt.

Lássunk néhány adventi hagyományt!

Advent idején a leghosszabbak az éjszakák, így nagyszerű alkalom nyílt a varázslásra. Úgy tartották, aki András napján párnája alá egy férfi ruhadarabját teszi, álmában meglátja leendő párját. Erdélyben úgy hitték, ebben az időszakban a gonosz szellemek alakot öltenek, s a házakba lopózva igyekeznek rontást hozni az ott lakókra, így reggelig minden ajtót és ablakot zárva tartottak. Szintén Erdélyben azt tartották, hogy a roráte, vagyis az adventi hajnali mise alatt minden ajtót, ablakot, különösen az ólat be kell zárni, mert ilyenkor a boszorkányok állati alakban a harangozás elől a házakba, az ólakba húzódnak, s ott kárt okoznak. Volt, ahol az első hajnali misére harangozáskor a férjhez menő lány a harang köteléből három kis darabot szakított, s azt a hajfonó pántlikájában viselte, hogy a farsangban sok kérője legyen.

Az Alföldön egy régi szokás szerint a hajnali mise haragszójára a lányok mézet és cukrot ettek, hogy magukhoz édesgessék a kiválasztott férfit. Salgótarján környékén az a hír járta, hogy advent idején tüzet lehelő emberek járnak az éjszakában, s ellenük az egyetlen védelmet a rózsafüzér jelenti. Az évszázadokkal ezelőtti pogány hitvilágban szintén a gonosz szellemeket igyekeztek elűzni, legtöbbször szent növényeik segítségével.

Az adventi koszorú Európában csak a XIX. században jött divatba, először Heinrich Wichern, egy lelkész tette az ünnep részévé a koszorút, egy gyertyákkal díszített csillár segítségével jelezte az árvaház gyermekei számára az ünnepig hátralévő időt.

Advent legendás négy angyala közül az első, kék köpenybe öltözve ezen a vasárnapon száll le az égből, hogy közelebb kerüljön az emberekhez, de sokan a nagy rohanás közepette nem veszik észre. Ezen a napon először, keresi azokat az embereket, akik meghallják hangját. A következő hetekben megismerhetitek mind a négy angyalt.

Akkor lássuk a programokat!

Szegeden a Dóm téren 26-án veszi kezdetét az adventi vásár, nem csak elvihető portékákkal, hanem változatos programokkal is várva az ide érkezőket. Péntek délután a Langaléta Garabonciásokkal, azután pedig minden délután változatos programmal színesítve a vásári forgatagot.

Győrben a Győri Téli Fesztivál veszi kezdetét pénteken és várja az év végéig a látogatókat. A gyerekeket adventi kalendárium és karácsonyi képeslap készítés várja, valamint itt is minden nap sok-sok érdekes program.

Székesfehérváron is kezdetét veszi 26-án a Fehérvári Advent – Karácsonyi Sokadalom rendezvénysorozat. A vásár mellett adventi koszorú kiállítás, a Hiemer Házban minden hétvégén mézeskalács sütés, a Püspöki Palotában szombaton 10-12 óra között kézműves foglalkozás, 16 órakor ünnepi gyertyagyújtás várja a gyerekeket.

Veszprémben a Városházán veszi kezdetét a hétvégén az Illatos Advent elnevezésű rendezvénysorozat, minden este tűzgyújtással, karácsonyi dalokkal és számos kísérőprogrammal (állatsimogató, betlehemi jászol, ajándékkészítő játszóház és sok más program).

A részletek leírása nélkül, itt lesznek még az ünnephez kapcsolódó programok:

Siófok

Szentendre

Keszthely

Kecskemét (Itt november 30-án 19 órától Ágnes Vanilla koncert lesz, többek között Radnóti és József Attila költeményei is hallhatóak lesznek.)

Kaposvár

Eger

Diósgyőr

Békéscsaba

Erre a hétre ennyi az ajánló, tudom, nem túl változatos, de hát nekem ez az időszak nem az uborkaszezon, dolgoznom kell, mert biza december közepén két kiállítás is nyílik, ahol részt veszek, és szokás szerint még vannak befejezésre váró dolgaim, de ígérem, a jövő heti érdekesebb és változatosabb lesz!

Még egy utolsó, nem adventhez tartozó programra hívnám fel a figyelmeteket.

Tatán kezdetét veszi a Tatai Vadlúd Sokadalom. Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg-tó, ahol a vadludak, a város szívében, szinte testközelből láthatók. Aki eljön vadludat figyelni, nemcsak a madárvonulás lenyűgöző jelenségének lehet tanúja, de ennek a történelmi kisvárosnak a barokk hangulatát is élvezheti. Az Öreg-tavon telelő vadludak Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkeznek. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre. A részletes programokról itt olvashattok.

Jó szórakozást!

RR