Nos, az e heti programajánló gerincét a halloween adja, miután a hétvégén rengeteg ezzel kapcsolatos program vár kicsikre és játékos kedvű, borzongani vágyó nagyokra. Ejtsünk kezdetben néhány szót arról, hogy mi is az a halloween. A jelentése magyarul mindenszentek előestéje. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt években haltak meg, és azóta állatok testében "éltek".

 

Áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ez által átkelhessenek a mennyországba. A hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. A holt lelkek ilyenkor útra kelnek, hogy megtalálják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. A kelták házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt megzavarják és aztán könnyen elűzhessék.

 

Érdekes emellett, hogy Magyarországon is van a fényhez kapcsolódó hagyomány ebben az időben, igaz, az mindenszentek napjához kapcsolódik. Nálunk ugyanis a néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért sokfelé szokás, hogy számukra is megterítenek, kenyeret, sót, vizet tesznek az asztalra. A bukovinai magyarok sütnek, főznek és kiviszik az ennivalót a temetőbe, osztogatják. Gyertyát gyújtanak otthon, ahány halottja van a családnak, annyit. Aki nem tud temetőbe menni, az otthon gyújt gyertyát mindenszentek napján. Miközben a temetőben gyertyát égettek, odahaza égve hagyták a lámpát, hogy a halottak széjjel tudjanak nézni. Úgy vélték: „Míg a harang szól, a halottak otthon vannak.”Régebben figyelték, kinek ég előbb a gyertyája, mert a hiedelem szerint az hal meg előbb a családban.

Csak a tévedések elkerülése végett megosztom veletek a dátumokat és a hozzá kapcsolódó jeles napot. Halloween október 31, mindenszentek napja november 1, halottak napja november 2. A töklámpás történetéről hamarosan a kézműves posztban olvashattok.

 

A rövid és kissé felületes áttekintés után azonnal egy nem halloweenhez, hanem szerintem most épp sokkal fontosabb dologhoz kapcsolódó gyerekprogrammal kezdem.

 

Veszprémben jótékonysági előadás lesz a Kabóca bábszínházban. A vasárnap 9 órától kezdődő rendezvény bevételét, amelyen többek között Gryllus Vilmos és a Bohócdoktorok is részt vesznek, a kolontári Táncsics iskola tanulóinak ajánlják fel a szervezők.

 

Ha már Veszprém és halloween, akkor vasárnap látogassatok el a Veszprémi Állatkertbe, ahová térítésmentesen léphet be az, aki bármilyen tökből készült alkotással érkezik, a legötletesebb munka elismerése egy éves bérlet lesz! Az alkotások az állatok kifutóiban lesznek „kiállítva”,  gondolom, ők zsűrizik a termékeket, bár lehet, inkább a belbecs fogja érdekelni őket. Country rajongóknak ajánlom szintén Veszprémben a 100 Folk Celsius koncert szombat 11 órakor.

 

Budapest a múltkor kicsit kimaradt, de most nem feledkezem meg a fővárosiakról sem.

 

Vasárnap a Vörösmarty Téren Halloween Fesztivál lesz 19 órától.

 

A Hősök Terén szintén vasárnap, 20 órától Töklámpás Fesztivál várja az érdeklődőket.

 

A Bagolyvár-birodalom a hétvégén és az őszi szünetben több helyszínen is várja a családokat Nagykovácsiban kincskereső kalandozással, töklámpáskészítéssel, a Budakeszi vadasparknál egy izgalmas családi kalandtúrával, a Virányosi Közösségi Házban jelmezes programmal, a Fővárosi Művelődési Házba lidérckeresésre invitálják a családokat. Előzetes bejelentkezés szükséges!

 

A Millenárison szombaton 10 órától jelmezkészítés, jelmezverseny, töklámpafaragás és süteménysütés lesz a Tarkabarka sorozat programja.

 

Szentendre is Halloween Fesztivállal várja 29-én 17 órától a családokat a belvárosban fáklyás, jelmezes felvonulással, nagyobbaknak 20 órától Éjszakai Rémtúrával.

 

Pécsett a Terráriumban október 30-án 10 és 14 órakor vérfagyasztó pincetúrán vehetnek részt az oda látogatók boszorkányok kíséretében, lesz még bátorságpróba, bájitalkóstolás és tökfaragás.

 

Pécs igazán kitesz magáért, a Szivárvány Gyermekházban 9 órától Félelmes Halloween délelőtt lesz kicsiknek, de itt nem csak a gyerekeké a pálya, mert 16 éven felüliek 27-28-án profi színészek és a hollywoodi filmek borzalmait idéző díszletek között retteghetnek kedvükre.

 

Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Könyvtárban 29-én, pénteken 14 órától várják a gyerekeket a Gyerekkönyvtárban, arcfestéssel, narancsfaragással és még sok érdekességgel.

 

Kecskeméten a KIO-ban is a Halloween jegyében zajlanak a programok.  Pénteken Thriller Est, szombaton 10 órától Tökös nap ezen pedig tökös ügyeskedés lesz, az is kiderül, mi az a Rátóti Csikótojás, egyszóval Tök jó programok lesznek.

 

Esztergomban is rémségek délutánja várja a gyerekeket a Mikkamakka Játéktárban, jegyek csak elővételben kaphatók.

 

Jó rettegést mindenkinek!

 

RRrrrrrrr