Nagy csalódás és keserű tapasztalat, hogy egészen konkrétan meghazudtol a MOM Kult igazgatónője, Hambuch Gerda. Ez felháborít, mert méltatlan és megalázó, ráadásul nincs is igaza. Mennyire inkorrekt egy panaszt azzal elintézni, hogy azt állítja, hogy a helyzet, amire az ügyfél panaszkodik, meg sem történt? Tulajdonképpen lehet, hogy csak álmodtam.

„Ezzel kapcsolatban határozottan kijelenthető, hogy a MOM Kulturális Központ főbejáratában, mely menekülő-útvonal is egyben, babakocsi soha, semmilyen módon nem kerül, és nem került elhelyezésre.”

Ezzel kapcsolatban határozottan kijelentem és vállalom érte a felelősséget, hogy szeptember 23-án, kedden 17:15-kor, plusz-mínusz pár perc, egészen biztos, hogy ott álltak a babakocsik a főbejáratnál, az üvegajtón belül.

Tisztelt Igazgatónő, én ott voltam és láttam. Ha nem hiszi el, kérem, nézze vissza a biztonsági kamerák felvételeit. Erre mondják, hogy a tények bizony makacs dolgok. Kár, hogy nem jutott eszembe fényképet készíteni, kíváncsi vagyok, vajon Tisztelt Igazgatónő azt hogyan hazudtolná meg?  Sokat elárul ügyfélbarát üzletpolitikájáról, hogy a panaszomat gyakorlatilag nem kivizsgálja, hanem simán meghazudtolja, mintha nem is történt volna meg. Mennyire inkorrekt!

Nyilván ezt is meg fogja hazudtolni, de azért elmondom, hogy a biztonsági őr egészen bizonyosan azt mondta, hogy hagyjuk a babakocsit a főbejáratnál. Nem rossz a fülem, jó a memóriám és történetesen a velem levő barátnőm is pont ugyanezt ezt hallotta.

Az Igazgatónő amúgy saját magának is ellentmond a levelében, a most idézett két mondattal.

1) „A MOM Kulturális Központ épületébe természetesen eddig is be lehetett, ezután is be lehet jönni babakocsival, csupán a foglalkoztató termekhez vezető szűk folyosókra nem az említett ok miatt.”

2) „Eddig is és ezután is az előtérben található ruhatárban biztosítjuk a lehetőséget a babakocsik és gyermekjárművek tárolására.”

Nem igaz, hogy „csupán a foglalkoztató termekhez vezető szűk folyosókra nem” lehet babakocsival bemenni, mert minket a biztonsági őr még az első szinten levő aulába sem engedett be, ahonnan nyílik a folyosó (pedig bizony Isten csak odáig szerettünk volna menni). Ez megint egy tény, makacs dolgok ezek, tényleg. Ezt a tényt támasztja alá amúgy az Igazgatónő második mondata is, mellyel ellent is mond az elsőnek.

Végül, a Tisztelt Igazgatónő semmit sem reagált a levelemben említett OTSZ 28/2011 BM rendeleten alapuló BM OKF állásfoglalására, arra a tényre alapozva, hogy a MomKult teljesen akadálymentesített. „Tűzvédelmi szempontból mozgásukban vagy cselekvőképességükben korlátozottnak tekintjük az egészségügyi állapotuk vagy koruk miatt mozgásukban korlátozott személyeket, a 6 év alatti gyerekeket, valamint a döntési képességükben korlátozottakat.”

Nem véletlen, hogy nem reagált rá, azt gondolom.

Pár gondolat merült fel bennem még a témával kapcsolatban, saját vélemény, és mint olyan, szubjektív. Ezekkel lehet egyetérteni vagy egyet nem érteni, én ezt el is fogadom, ezek nem olyan tények, mint a fentebb említett négy dolog:

- a műemléki védettséget élvező szűk folyosókra ki lehet tenni egy táblát, hogy babakocsit ne vigyünk oda. Attól még az épületbe nyugodtan be lehetne tolni azokat a babakocsikat. Mi sem a szűk folyosóra toltuk volna be, hanem az első szinten az aulába, ahol kényelmes bőrfotelek vannak, vitrinben szobrok, kávéautomata, virágok, tágas tér, stb. ott kényelmesen meg lehet várni, amíg a nagyok táncolnak, míg a kicsi alszik a babakocsiban.

- ezzel az eljárással, hogy teljesen kitiltják a babakocsikat, sok réteget egyszerűen feleslegesen ellehetetlenítenek a programjaiktól. Azt, akinek mondjuk ikrei vannak. Ha felviszi őket, egy-egy gyerek mindkét kezében, hogy megy el mosdóba? Leteszi a mosdó padlójára, onnan úgysem esik le? Ezen a pelenkázó nem segít. És aki „csak” egy kisebb gyerekkel érkezik a nagy mellett, de nem tud hosszú ideig emelni? (porckorongsérve van, műtötték, idős nagyszülő, veszélyeztetett terhes, nemrég szült, ezer oka lehet.) Akinek elaludt a kisebbik gyereke a kocsiban, az mennyire örülhet, hogy ki kell rángatni onnan a kisebbet? Tudom, az ilyenek ne menjenek a MOM Kultba.

- Teljesen találomra kiválasztottam egy Basic Kerekesszéket a neten, a szélessége 65 cm. Ha ez megoldható, márpedig megoldható, a honlap alapján, akkor a babakocsi miért is nem? Ismétlem, nem a szűk folyosóra gondoltunk, hanem az aulára. És itt jön be a fent említett OTSZ 28/2011 BM rendeleten alapuló BM OKF állásfoglalás.

Valójában nem várom, hogy bármi is történjen, mivel fényképet nem készítettünk, és az igazgatónő simán meghazudtolt, bezárult a kör, nem is vekengek ezen tovább. Tudok nyugodtan aludni, elvittük a gyerekeket máshova táncolni és kész. Igazából ezt a posztot is csak azért küldöm be, mert sokan reagáltak az előzőre és gondoltam, visszajelzek nekik. Az Igazgatónő levelét alant teljes terjedelmében olvashatjátok.

Szép napot!

Tisztelt Olvasók, Kommentelők!

A szeptember 29-én az Origo internetes hírportál baba-mama (Bezzeganya) rovatában, a MOM Kulturális Központot érintő témával kapcsolatban az alábbiakról szeretném tájékoztatni a panaszos anyukát és minden szülőt, akit érinthet az ügy.

A MOM Kulturális Központot 1951-ben építették, és műemléki védettséget élvez. Ennek következtében épület bárminemű átalakítása egyrészt szigorú műemlékvédelmi szabályozás alá esik, másrészt éppen ezért rendkívül behatárolt. Mindazonáltal a 2009-2011 évi nagyszabású beruházásának köszönhetően - a lehetőségekhez mérten - az épület akadálymentesítve lett (akadálymentes bejárat kialakítása, mozgássérülteknek felvonó a büfé szintre, és lift segíti a közlekedést az emeletek között).

Az épületben több folyosó található, ahol rendszeres klubfoglalkozások, előadások, programok zajlanak ezekről a folyosókról nyíló kistermekben. Ezek a folyosók meglehetősen szűkek, ez az épület adottsága, ezen sajnos változtatni nem lehet. Ezek a folyosók tűzrendészeti szempontból egyben menekülő-útvonalnak is számítanak.

A MOM Kulturális Központ épületébe természetesen eddig is be lehetett, ezután is be lehet jönni babakocsival, csupán a foglalkoztató termekhez vezető szűk folyosókra nem az említett ok miatt. A folyosószakaszokra (is) vonatkozik a MOM Kulturális Központ Tűzrendvédelmi Szabályzatának 3. sz. melléklete 3. pontja: „A helyiség kijáratát leszűkíteni, eltorlaszolni még ideiglenesen sem szabad.”. (Ez egybecseng az olvasói visszajelzések között olvasható tűzvédelmi szakember állásfoglalásával.)

Ez alapján biztosítja a MOM Kulturális Központ is a szabad és akadálymentes közlekedést a menekülő-útvonal táblákkal jelölt folyosókon.

Ha nem vennénk figyelembe a tűzvédelmi előírásokat – amit nyilván nem tehetünk és nem is teszünk meg -, és ezekre a szűk (170 cm széles) folyosókra beengednénk a babakocsikat (egy babakocsi átlagos legkisebb szélessége 70 cm, hossza 100 cm), a közlekedés teljesen lehetetlenné válna, hiszen adott napszakban akár 4-5, egyenként 30-40 fős csoport vendégköre is cserélődik a termekben, és az odavezető folyosókon. Ahhoz, hogy a zavartalan és lehetőség szerint balesetmentes közlekedést biztosítani tudjuk, szabadon kell hagyni a folyosókat.

A portál említett rovatában olvasható mondat, miszerint „A babakocsit a Kulturális Központ főbejáratánál az üvegajtónál lehetett hagyni.”, a bejegyzés írója arra utal, hogy ott nem érvényesítjük a tűzvédelmi előírást. Ezzel kapcsolatban határozottan kijelenthető, hogy a MOM Kulturális Központ főbejáratában, mely menekülő-útvonal is egyben, babakocsi soha, semmilyen módon nem kerül, és nem került elhelyezésre. Eddig is és ezután is az előtérben található ruhatárban biztosítjuk a lehetőséget a babakocsik és gyermekjárművek tárolására (a ruhatár nem közlekedési, menekülési-útvonal).

Bízom benne, hogy sikerült világos képet festeni a helyzetről, és a babakocsival érkező szülők elfogadják és megértik, hogy a kényelmes közlekedés és saját és gyermekeik biztonsága érdekében ezeket a szabályokat be kell tartanunk és tartatnunk.

A MOM Kulturális Központ mindig is igyekezett és igyekszik családbarát megoldásokat keresni annak érdekében, hogy a szülők, gyerekek minél jobban, otthonosabban érezzék magukat az intézményben (mellékhelyiségekben külön WC a gyerekes szülőknek, gyermekfellépő a mosdó előtt, pelenkázó mindkét szinten, gyermeköltöző kialakítása, stb.).

Számos olyan kulturális eseményt szervezünk, valamint programnak, tanfolyamnak, klubrendezvénynek adunk otthont az intézményben, amely a gyermekeknek, gyermekes szülőknek szól, és reméljük, hogy e sorok olvasóit is látogatóink között tudhatjuk, szeretettel várunk mindenkit!

Hambuch Gerda
igazgató