Vidanet minden részletre kiterjedő kórházbemutatójából kiderül, hogy a budapesti SOTE II. szülészetén fontos, hogy a kismamának legyen fogadott orvosa, hogy szinte minden modern, de a kórház alagsorában lévő ultrahangos vizsgáló folyosója szégyenlistás, a szülő nő csak a kitolási szakasz közeledtével mehet át a hatágyas vajúdóból a szülőszobára. Szinte állandó a teltház, az ember futószalagon érzi magát, a csecsemősnővérek rendkívül leterheltek és feszültek – mégis itt szeretné szülni a következőt a kórházteszt írója. Te is megosztanád tapasztalataidat a kórházról, ahol szültél? Küldd el nekünk a bezzeganya kukac freemail.hu címre, hogy bemutathassuk a Bezzeganya olvasóinak.

Terhesgondozás

A terhesgondozás esetében elég nagy különbség van azok között, akik fogadott orvossal rendelkeznek, és akik „csak úgy bemerészkednek”. És a fogadott orvos esetében sem mindegy, hogy ő maga is tart-e rendelést az ambulancián/szülészeten, vagy csak „szerződéses partner” (értsd fizet a helyszínért a szüléseihez). Nekem csak magándokis, és ott dolgozós tapasztalatom van 2010-ből, így a többi esetről nem tudok megbízható infókat, csak amit menet közben hallottam/láttam.

Minden hónapban megjelentem egyszer az orvosnál a Klinikán (lehetett volna a magánrendelőjében is, csak az messzebb volt nekem), aki végzett UH-t, és méhszájvizsgálatot is. UH-n és vizsgálaton is apuka bent volt, és szerintem másokat is beengedtek, mert sokan érkeztek párral. Szonográfus csak egyszer látott, a vége felé, amikor a CTG nem volt rendben és a dokim nem volt épp bent.

Amúgy a legtöbb vizsgálatot, amiért nem fizettem a szülésznek, hanem az OEP finanszírozott, a lakóhely szerint illetékes rendelőintézetben kellett megejtenem, tehát a genetikai vizsgálatot és a laborokat (nekem utóbbiból is havonta volt egy pajzsmirigy rendellenesség miatt). Ez azért volt csak furcsa, mert a cukorterhelést (cukros lötyi gratis citromlével) és az AFP-t viszont a kórházi laborban végezték. Utóbb tudtam meg, hogy a dokik szándékosan nem mondják, hogy a kórházban is lehet a laborokat intézni, mert csökkentették a kórházi támogatást. De ha odamegy az ember lánya a beutalójával, akkor szó nélkül leveszik a vért (legközelebb én sem fogok ennyi felé rohangálni).

Továbbá a Sejtbanknál volt egy ingyenes kombinált teszt is a SOTE II jóvoltából a 13. héten.

A vizsgálók állapota elég változó. Az ambulancia, ahol hüvelyi vizsgálatot tudnak végezni, fel van újítva. A vécében mindig volt papír, szappan és kéztörlő is.

Az UH folyosó a kórházi épület alagsorában viszont híresen szégyenlistás. Iszonyú huzatos, hideg és a mellékhelyiségek állapotáról legendák keringenek. De legalább van büfé.

Egy emelettel feljebb vannak a CTG vizsgálók, valamint a szülészeti részleg is „hermetikusan lezárt”, belépőkártyás fotocellás ajtó mögött. Itt minden nagyon korszerű, szép és igényes, csak a CTG masinák vannak kicsit elöregedve a vizsgálatot végző szülésznők szerint. Előre egyeztetett időpontra kellett jönni mindig, és én nem szaladtam bele egyszer sem nagy csúszásba, bár szokták emlegetni, hogy előfordul. Itt mindenki kedves, de roppant gyanakvó és a legkisebb gyanús eredményre hívják is telefonon az orvosodat, hátha bent fog egy kis megfigyelésre. (Amúgy mindig mindenhol azzal kezdték a beazonosítást, hogy ki az orvosom, szóval nem tudom, mi lesz azokkal, akiknek nincs ilyen…)

Rendszeresen szerveznek szülésfelkészítő tanfolyamot is ingyen, azt hiszem 12 alkalmas, bárki mehet és ez magában foglal egy szülőszoba látogatást is a vége felé (én csak ezen vettem részt).

Terhespatológia

Ebben a kórházban nagyon vigyáznak a statisztikákra és a jó hírnévre, így a terhespatológia mindig teltházas, és sok lakója nem érti igazán, miért is van ott. Ha a CTG vagy az áramlás sántít kicsit, bumm, már be is költöztünk. És ha túlhordás esete áll fenn, 40. hét + 4-5 napra már befektetnek. Nekem is sikerült a finisben 1 hetet eltöltenem itt. Azt hiszem, komfort fokozat tekintetében ez a legkevésbé szimpatikus hely, de azért ki lehet bírni. 6 ágyas és 3-4 ágyas szobák, folyosói közös mellékhelyiségek és zuhanyzók vannak. Bár utóbbiak felújításra kerültek, a zár/világítás/melegvíz nem mindig garantált. Viszont van társalgó, mikró, hajnali 5-től CTG, élcelődő vizitek, „keménykezű” rezidensek, akiktől mindenkinek menekülhetnékje támad. A lényeg, hogy a társaság jó legyen! És innen már csak egy pár lépésre van a gyerekágyas osztály folyosója, ami a fény az alagút végén. Én este szoktam figyelni az ablakokon át, hogyan babusgatják gyermekeiket az anyukák, és mindig alig vártam, hogy átkerülhessek.

Szülészet

Öt szülőszoba van, egyik fürdőkádas, a többi zuhanyzós. Van mindenféle alternatív dolog, mint zongoraszék, labda, bordásfal, stb. A szülőágy 3D-ben, minden tekintetben állítható, mozgatható. Hagyják, hogy a kényelmes pózt vegyük fel a kitolás alatt, nem kötik le a lábat, nem kell feküdni, de szerintem állva/guggolva/négykézláb nem igazán preferált. A csecsemőt ott helyben a szülőszobán el tudják látni. A végkifejletben már ott várakozik a gyerekorvos és a csecsemős nővér is, hogy kezelésbe vegyék a kis jövevényt. Kísérő természetesen lehet velünk, de inkább fejnél, bár a férjem elmondása szerint onnan is full rálátása volt mindenre.

Továbbá van még ezen a folyosón egy hatágyas vajúdó, szintén nagyon modern és felszerelt. A CTG eredményeket a nővérpultnál számítógépen is tudják követni. Itt nem divat hazaküldözgetni az ember lányát, ha fájásokkal jön, hogy még nem szülünk, kisasszony, de az apukákat nem szívesen hagyják a kórházban vesztegelni, ha még messze a végkifejlet (tehát például éjszaka van, elfolyt a víz, minden ok, de nincsenek fájások). Mert a hivatalos kommunikációval ellentétben saját szülőszobát csak akkor kap valaki, ha már közeledik a kitolási szakasz, illetve eltűnőben van a méhszáj. Addig pedig a vajúdóban történik minden. Ahol hat ágy van, és ha valakit megvizsgálnak, akkor a férfi kísérőknek ki kell menni. Szóval így nem túl meghittek a körülmények. Ráadásul állandó helyhiánnyal küszködik a kórház, ezért a vajúdó sokszor őrzőként is üzemel. Szeretik, ha a CTG minél többet a pocakon figyel, szóval az ágyhoz kötöttség dominál. Jellemző, hogy szülésznőt is fogadnak az emberek. Nekem nem volt, és érezhető volt a bánásmódban a különbség, de azért meg voltam elégedve.

Kórházi protokoll, hogy terminus + 7 napot engednek túlhordani, utána oxitocinnal indítanak, akár indokolt, akár nem. Beöntés nincs, borotválás van (részleges és nem esztétikai), de szeretik, ha ők csinálják, mert sterilebb. Érzéstelenítést elvileg lehet kérni, de csak akkor javasolják, ha elhúzódó szülésre lehet számítani. A gyakorlatban senkiről nem tudok, aki kapott volna, és a doki is kerülte a témát. Szóval ki tudja?

Gátvédelemmel próbálkozik a szülésznő, de első szülésnél általában végeznek gátmetszést.

Rengeteg a császár, kb. 40 százalék az arány, de szerintem még több is. Ennek nagy része programozott, szinte minden délelőttre be van osztva a műtő. De nem kell befeküdni előre (nem is nagyon lenne hova), hanem aznap reggel kell bejelentkezni. Itt apuka nem lehet bent a műtőben, de neki adják oda a babát, és addig az egyik szülőszobában várakozik. Ő mutatja meg anyukának is, amikor kitolják a műtőből. 24 órát kell az őrzőben tölteni, ahol nincs babázás, nem is a gyerekágyas osztályon van helyileg sem, de aki jól bírja, lemehet a csecsemőosztályra gyönyörködni.

Hivatalosan a normál szülést követően még 2 órát tölthet együtt a család a szülőszobán (nekem még lent kellett maradnom megfigyelésen 6 órára, és a babust nálam felejtették).

Gyerekágyas osztály

Ötágyas szobák vannak, saját fürdővel, vécével. Nem újszerű, de szerintem megfelel. Rooming-in, 24 órás, csak fürdetésre viszik el a kicsiket, de az minden este olyan 1-1,5 óra szabadidő. Ezt mindenki el tudja képzelni nonstop 5 anyuka + 5 baba felállásban. Nincs látogatás, senki nem jöhet be az osztály területére, akinek nincs róla papírja. A babákat a lépcsőház ajtóba szokták kitolni és az üvegajtón keresztül mutogatni. A nővérek normálisak, kicsit pattogósak, és idegesek, de talán 1-2 van egy műszakban, és az nagyon kevés. Van vérnyomásmérés, vércukormérés, lázmérés, gyógyszerosztás, injekciók, kéretlen táplálkozási tanácsok. Ha tényleg rosszul vagy (mert bizony ilyen is létezik), akkor is próbálnak rávenni az önállóságra, mert pátyolgatásra egyszerűen nincs kapacitás.

Egy emelettel feljebb vannak fizetős privát szobák is (10 ezer Ft/éjszaka), ahol bent lehet apuka, babó, meg mindenki. Miniapartmannak kell elképzelni, tényleg nagyon szűkös, viszont gyakorlattal rendelkezőknek ideális, ha nincs kedvük vegyülni. De első babásoknak nem szeretik odaadni, mert ide aztán csecsemős nővér, meg gyerekágyas nővér nem teszi be a lábát. Teljes önállóságot feltételez, csak saját felelősségre! Nekem az orvosom konkrétan megtiltotta.

A csecsemősök leterheltek. Este 11 és reggel 6 között lehet leadni a babát, ha aludni vágyik az ember, de azért ennek sem örülnek. A vezető nővér szokta elmesélni a pelenkázás, köldökápolás, büfiztetés, babalenyugtatás tudnivalóit, de ő csak hétfőtől szombatig van délelőtt, így vasárnap szülni szívás (és egyáltalán hétvégén). Szoptatási tanácsadó csak hétfőtől péntekig van, aki a fejésben, stb. segít, így én, mivel pechemre péntek este szültem, csak hétfő reggel tudtam letámadni kétségbeesve a nénit a mindenféle kérdésemmel (még mielőtt hazaküldtek volna). Amúgy a hazaengedés általában a csemete bilirubin szintjén áll vagy bukik. Ha 2 napig semmi kóros, akkor mehet is haza a család (hivatalosan 3 nap lenne a minimum). Ebből általában presztízskérdést csinálnak a kórházban, és mindenki várja az eredményeket, mint a Messiást. Ha kedvezőtlen, a baba megy a kékfény alá, anyuka pedig sírni a klotyóba - még egy napig legalább. Zárójelben, én nem siettem haza, jól esett a kórház biztonsága, sárgult is rendesen a kiscsaj, de a laboreredmény „nem könyörült”.

Nem utolsó sorban szólnék még arról a lényeges szempontról, hogy itt van az ország egyik legjobb PIC osztálya. Bár emiatt főként csak a nagyon súlyos eseteket látják el itt, és később, ha már jól van a baba, de még inkubátorban kell maradnia, átszállítják a Péterfybe, ahol az anyuka már nem kap ágyat.

Összességében erős futószalag-érzésem volt, vagyis babagyár esete áll fenn. Szerintem fogadott orvos/szülésznő hiányában lényegesen rosszabb lehet a benyomásunk, viszont a szülés alatt végig a legjobb kezekben érezhetjük magunkat, és a babánkat, és ez a legfontosabb. Én azt hiszem, legközelebb is erre a kórházra teszem a voksomat, bár erről sokáig másképp vélekedtem. Éljen a megszépítő messzeség!

Vidanet