Micsoda öröm és büszkeség! Hatéves lett, kijárta az óvodát és szeptembertől iskolás lesz. Már mindent megvettünk, ami a sulihoz kell. Az iskolatáska ergonómikus és jó drága, a tolltartó emeletes és van benne minden, a füzetek, könyvek is be vannak már kötve szépen – ugyan nem indigókék papírba, mint régen, de ezzel is legalább annyit kell dolgozni. Van tornazsák, uzsonnás doboz, tisztasági csomag. Felkészültünk! De vajon Ő is felkészült?

 

Hatévesen lehet-e felkészült valaki ekkora változásra? Vadonatúj környezet, vadonatúj közösség, vadonatúj feladatok, szabályok.

A törvénymódosítás értelmében már hatéves korban kötelező elkezdeni az általános iskolát, ezért idén szeptemberben sok olyan kisgyermek kerül az iskolapadba, akiket a szülők szívük szerint még az óvodában tartottak volna, hiszen egy plusz év rengeteget jelent ebben a korban. Ezek a gyerekek idén egy osztályba fognak járni azokkal a 7-8 évesek is, akik tavaly még ráhúzhattak az óvodára, és akik közül sokan akár már írni-olvasni is megtanultak ez idő alatt. A megemelkedett létszámú osztályokban gyakran 30-32 nebulóval kell a tanító néniknek megbirkózni: komoly kihívás rávenni az  elsősöket, hogy napi 4-5-ször 45 percet csendben, türelemmel és figyelmesen üljenek végig, nem is beszélve arról, hogy  néha délután is gyakorolni kell.

Vajon a megállja majd a helyét? Könnyedén veszi a kihívásokat? Felkészült az iskolarendszer kötöttségeire?

Szerencsére a legtöbb kisgyermeknek izgalmas új élethelyzetnek és nem ijesztő problémának éli meg az iskolakezdést. Hamar barátkoznak, könnyen kötődnek gyerekhez, felnőttekhez egyaránt. A csendesebb, visszahúzódóbb, félénkebb gyerekeknek is előbb-utóbb sikerül beilleszkedni. És előbb-utóbb mindenki felveszi az iskola ritmusát is.  De hogy előbb vagy utóbb, az bizony azon múlik, hogy mennyire készült fel gyermekünk a nagybetűs Iskolai Életre.

Az óvodai iskola-előkészítő foglalkozások az óvónők igyekezete ellenére sem mindig bizonyulnak elég hatékonynak, a magas csoportlétszámok, a vegyes korú csoportok, az idő- és a szakemberhiány miatt. Gyakran csak az iskola megkezdése után szúr szemet a probléma a szülőnek és a gyermeket tanító pedagógusnak. Ekkor pedig már a gyermeknek haladnia kell az egyre növekvő ismeretanyag elsajátításával. Bizonytalan alapokra építve nem várhatunk el egyenletes fejlődést, hiszen a gyermeknek folyamatosan meg kell küzdenie a hátrányok behozásával, az esetleges hiányok kompenzálásával.

Szülőként mit tehetünk, hogy gyermekünk sikeres, eredményes kis elsős legyen?

Hogy gyermekünk iskolai képességeit megalapozzuk, nekünk is tevékenyen részt kell vállalnunk az otthoni gyakorlásban. Sajnos a legtöbb szülő az iskola-előkészítő foglalkoztató füzeteken, feladatlapokon kívül nemigen ismer más alternatívát gyermeke képességeinek megerősítésére. Vagy egyszerűen a napi rutinfeladatok elvégzése mellett már nincs ideje, energiája újabb játékos feladatok kitalálására, megvalósítására. Pedig ezek a gyermekkel töltött percek a későbbiekben sokszorosan meghálálják magukat.

Mi a BABÓ Fejlesztőközpontban, az iskolaelőkészítő foglalkozásaink keretében nemcsak a gyermek képességprofiljának játékos fejlesztését végezzük, hanem olyan alternatívákkal, otthoni feladatokkal ismertetjük meg a szülőket, amelyek szórakoztatva, a mindennapi életbe ágyazva segítik elő az iskolai életbe való beilleszkedést, és felkészítik a gyermeket az elkövetkező időszak megváltozott követelményeire. Így azok a szülők is magabiztosan, hatékonyan segíthetik gyermekük iskolai előkészületeit, akik időhiányban, ötlethiányban szenvedtek eddig, vagy bizonytalanok voltak, hogy helyesen segítik-e gyermekük fejlődését. A személyes konzultációknak és felméréseinknek hála olyan személyre szabott, komplex fejlesztőprogramot tudunk kidolgozni a hozzánk érkező gyermekek és családjaik számára, melyben az otthoni feladatok harmonikusan illeszkedjenek a család mindennapjaiba. Célunk, hogy minden kisgyermek a maximumot hozza ki magából, teljesítménykényszer nélkül, csupa jókedvvel.

Ha szeretnél bővebb információhoz jutni, keresd fel honlapunkat ezen a címen.

Vagy keress minket telefonon a 06-20/617-6365-ös telefonszámon, vagy személyesen a Fejlesztőközpontban!

Várunk Titeket!

Babó Fejlesztőközpont