nyúl húsvét irodalom Vakmacska

Bár elmúlt már húsvét vasárnapja, tehát a nyuszik átadják helyüket a piros tojásoknak és locsolóknak, talán még nem késő megemlékezni, miféle híres nyulakkal találkozik az, aki mesekönyvekben keresi őket. Néhány kiemelkedő nyúl-jellem magyar és nemzetközi mesékből.

nyúl húsvét irodalom Vakmacska

A kék kabátos viktoriánus: Beatrix Potter Nyúl Pétere

Minden mesenyulak egyik őse, a kabátos Nyúl Péter, akinek felmenői részben (viktoriánus szókimondással, erre nem vonatkozott a szemérmesség) fazékban végezték. Engesztelhetetlen ellensége a kertész, aki tűzzel-vassal-gereblyével űzi a káposzták és répák közül. Beatrix Potter állattörténeteinek talán legnépszerűbb, mai fejjel is legjobban befogadható darabja, nagyobbik gyerekem kétévesen gyakran játszott Péter nyulat, akit ilyenkor körbe kellett kergetni a kertben.

nyúl húsvét irodalom VakmacskaA fékezhetetlen agyvelejű Aromo Lázár Ervin tollából

Aromo, az okoskodó nyúlfej a „nyúlfutást oktató tanfolyam” bürokratái elől menekül a Négyszögletű Kerek Erdőbe, amikor a teknősbékát például állítva akarnak nyúlfutást tanítani neki.  Kissé  nagyképű (na cseppet se annyira, mint mondjuk Bruckner Szigfrid, a kiöregedett cirkuszi oroszlán), erősen csavaros észjárású, aki meglepő meglátásai mellett nyelvtörő verssel nevez be a Költői Versenyre.

„Aromo fölényes mosollyal sétált a tisztás közepére. Rázendített:

bálomböki bag u fan
bálombökö big a fún

- Nem ér - ordított közbe Bruckner Szigfrid -, egy hangot se értek belőle! Arról nem volt szó, hogy hottentottául is lehet verset írni.

- Eszed tokját hottentotta - háborgott Aromo -, ez igenis magyarul van!

- Akkor én megeszem a fülem - mondta Bruckner Szigfrid.

- Már meg is sózhatod - felelte Aromo.

- Hadd mondja végig - próbált rendet teremteni Mikkamakka.

Aromo újra belefogott:

bálömböki bag u fan
bálombökö big a fún
búlámbákö bög i fan
balúmbaká bög ö fin
bilambúka bág ö fön
bölimbakú bag á fön
bölömbika búg a fán”

 A tömzsi kezű-lábú Hellokitty-előd: Miffy, az angol kicsik kedvence

Őt talán kevésbé ismerjük itthon, bár kedves kis figurája megjelent számos tárgyon, ruhán, a hozzá kapcsolódó történetek kevésbé terjedtek el. Miffy olyanféle könyvecskékbe bukkan fel, amiket a legkisebbeknek szántak: egy-egy rövid mondat egy kedves rajz kíséretében. Engem azért emlékeztet HelloKitty-re, mert szája helyett neki is egy X van, lába-keze kurta, és általában olyasmik történnek vele, amik bármilyen mai kisgyerekkel is megtörténhetnek, ezért végtelen a róla szóló történetek sorozata.

nyúl húsvét irodalom Vakmacska

A pohárkalapos agresszor: Nyúl Elek Nemes Nagy Ágnes Bors nénijéből

Személyes kedvencem, aki tökéletesen olyan mint egy…..(ki ne mondd!) és nem bánnám, ha a „kinemonddok” is egy szép napon úgy járnának.  Nyúl Elek, aki kergeti, veri a többi nyulat, parancsol és pofátlankodik, csipkedi, húzza a füleiket és nagyon, de nagyon nagyra van magával….az abszolút, buta, pofátlan agresszor mintaképe, fülei közt a büféből elorzott papírpohárral. Amíg bele nem pottyan a zúgó folyóba, fenn nem akad csuromvizesen egy fán, a többi nyúl harsogó röheje közepette.

„Én vagyok Nyúl Elek,

mindenkit felöklelek!

Hordok pohárkalapot,

karmolok és harapok,

bámuljatok nyúl-fejek,

én, Nyúl Elek,

bőgök mint a bőgőhúr,

én vagyok a fő-fő nyúl!”

nyúl húsvét irodalom VakmacskaEgy K.und.K. arisztokrata nyúlfi: Esterhazy, aki nem Osterhase, csak majdnem (Irene Dische, Hans Magnus Enzensberger és Michael Sowa, természetesen Eszterházy Péter fordításában)

Egy újabb kabátos nyuszi, aki Berlinben próbál szerencsét.  Előbb utcára dobják, majd állatkereskedésbe kerül,  megismerkedik későbbi feleségével, Mimivel.  De nincsenek sokáig együtt, mert  Esterhazyt egy bajszos pofa megvásárolja Éva nevű undok gyermekének, akinél Esterhazy nem sokáig bírja: nyúl létére bosszúból nyulat eszik (csokiból), majd meglóg. Kirakati nyúlként se fumigál sokáig, egy étteremben pedig megtudja, hogy léteznek az álnok húsgombócok, melyeket a nyúlgerinc mellé szolgálnak fel.  A berlini Fal mellett találja nejét, aki nagyobb és szebb, mint valaha, ám a Falat lebontják. „ Ha Berlin faltalan, az élet hasztalan ”-foglalja össze tömören az esetet Esterhazy, és a zajos, zsúfolt faltalan Berlinből vidékre költözik. Olyan helyre, „ ahol nincsenek autók, se Trabant, se BMW, és nincsenek áruházak, és nincsenek olyan vendéglők sem, ahol nyulak bukkanhatnának elő -  álnok zsemlegombócok társaságában .”

Akiktől megszalad farkas,róka, medve: Zelk Zoltán Három nyula

Az egyik első hosszú vers, amit gyerekkoromban megtanultam, lehettem úgy négyéves.  Rettentően tetszett, hogy a puszta pletyka megfutamodásra készteti az összes agresszív vadállatot, beleértve a puskás embert is, ők meg vihognak a jól sikerült tréfán. Néha jó látni, hogy a „nyúl viszi a puskát”.

„Szedte lábát a vadász is,

eldobta a puskáját is.

Ijedtében megfogadta,

most az egyszer érjen haza,

csak ne falják föl a szörnyek,

sohase vadászik többet”

A legújabb sztár:a holland Bendegúz, aki nagyon el szeretne aludni, sőt, másokat is elaltat

Ez a nyúl nem tud túl sokat, de azt állítólag nagyon: elmegy a varázslóhoz, aki mindenkit el bír altatni, közben elalszanak az altatni kívánt makacs kisgyerekek is.

Egy csalafinta róka, egy még rafkósabb nyúl, egy kisfiú és egy fekete öregúr: emlékszik-e még valaki  Rémusz bácsira és meséire?

Rémusz bácsi egy műhelyben dolgozgat, mikor a kisfiú ellátogat hozzá, és Rémusz bácsi mesél.  Állandó főszereplő a nyúl, aki valahogy mindig felülkerekedik a rókán. Kitömött pofácskás régi-régi bábnyúl  Joe Chandler tollából, Márkus László felejthetetlen hangján. 

Aholtudsegít, pedig nem is úttörő: Marék Veronika világhírt elnyert Kockásfülű nyula

A nyúl, aki a füleivel repül, aki nem erős és mindenható, de ha valahol sír egy gyerek, helikopterfülével hamar odavitorlázik, és előbb-utóbb a sírás abbamarad, és a helyzet kivirágzik. A nyúl és a többiek egy árva szót se szólnak, nem csoda, hogy kiváló exporttermékké váltak Törökországtól  Lengyelországig: minden nyelven szerethetőek.

A világjáró cseh tesók: Bob és Bobek

„Gyerünkdolgozni! Mééért? Mert a munka nemesít!” –  így kezdődik szinte minden kalandja a cilinderben lakó két nyúlnak, akik valahogy körbejárják a világot, miközben minden este visszatérnek aludni a cilinderbe.  1978 óta valóban világjárók: nemcsak a cseh gyerekek kedvelték meg őket.

A nyúl, aki felvilágosít: a Kisvakond táncoló, takarító és szülő nyula

Zdenek Miler gondolom nem kisebbfajta botrányt okozott, mikor az ovis korosztálynak szánt sorozatba beírta a nyúlmamát, aki élő adásban, a kisvakond bábáskodása mellett apás szülés keretében szül meg számos nyúlfit, meglehetősen realisztikusra sikerült előadásban. Jó bevezetés lehet, ha a csemete felteszi a  „hogyan születik a…..?” kérdést.

Fogdráanyuszira:  a Nestlé Tapsi Hapsira hajazó reklámnyula

Ez nyúl létére kakukktojás: nem mesében, csak egy pár perces reklámfilmben szerepelt, bár mintanyula, az amerikai Tapsi Hapsi évekig uralta a világ rajzfilm-piacait csúfondáros röhögésével.  Húsvétkor, locsoláskor persze a kabarépoénná átírt szlogen az aktuális: „igyál nagyon sok pohárral, és fogd rá a nyuszira!!” Ámde vigyázzunk: a népmesei törvényszerűség alapján a nyúl után általában a róka jön.

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?