A kórház neve:

Szombathely, Markusovszky kórház

A szülés időpontja (év, hónap):

2023.05.

A kórház állapota:
 

Egyes részek felújítva, valamelyik részek elég régiek, leharcoltak.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota:

Szülőszobáé tiszta, rendezett. Szobáké felújított, tiszta.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.):

Amelyikben én voltam, ott volt bordásfal és labda is.

Orvos(ok) segítőkészsége:

3 orvoshoz is volt szerencsém a szülés alatt, 2 férfihoz és 1 nőhöz, pedig a kórházba érkezéstől számítva 3 órán belül megszületett a kisfiam. Az egyik főorvos volt, ő nézett meg az osztályra felvételkor, a másik burokrepesztésre jött be, és a hölgy volt, aki kísérte a szülést. Senkivel nem volt problémám, de a doktornőnek külön hálás vagyok. Nagyon kedves és segítőkész volt.

Szülésznő(k) segítőkészsége:

2 fiatal szülésznő volt bent a szülésen, mindenben segítettek, kedvesen kommunikáltak. Akikhez a következő napokban volt szerencsém, azokkal se volt problémám, leginkább csak gátkezelésnél találkoztunk.

Csecsemős nővér(ek) segítőkészsége:

Mindenki segítőkész volt, de itt elég vegyes a stílus, a fiatalabbakkal talán könnyebb kommunikálni, nem olyan nyers a stílusuk. Mivel a nagyobbik gyereket is itt szültem alig 3 éve, tudtam mire számítsak, így jobban kezeltem a helyzetet.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, beöntés, oxitocin, siettetik-e a szülést, stb.):

Csak gátmetszés volt, nem siettettek semmit, nem volt se oxitocin, se bekönyöklés, amin én is meglepődtem, mert az előző szülésemnél ezek mind voltak. Ráadásul a kitolásig nem zavartak, felálhattam, sétálhattam, kettesben lehettünk a férjemmel, kiment a doktornő a két szülésznővel, mondták, hogy itt vannak szemben, bármi van, szóljunk, persze közben bejöttek megkérdezni, minden rendben van-e. De úgy éreztem, a szükségesnél többet nem vizsgálnak.

Császármetszés (bent lehet-e apuka, sürgősségi volt vagy tervezett, stb.):

Nem tudom.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe, stb.):

Covid alatt nagyon szigorú rend volt. Most is van látogatási idő, de ha napközben hoznak valami holmit, be lehet csengetni és beadni. A picit kivinni nem lehet és bejönni sem lehet, üvegajtónál lehet megmutatni a babát, illetve anyukát külön kiengedik a látogatókhoz.

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.):

Mindent adnak, csak hazamenős ruci kell a babának.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó?

4

Van-e VIP szoba?

Van.

Ételek mennyisége, minősége:

Reggeli és vacsora általában kenyér valami kencével vagy felvágottal, ebéd leves plusz főétel. Volt főzelék és tészta is. Egész nap lehet kapni teát. Ebéd elég volt. Reggeli és vacsora lehetne több.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után, milyen stílusban beszéltek veled, stb.) 

Mindenről kaptam, hogyan haladunk, mi fog történni stb. A gátvarrás egész jó hangulatban telt. A szülést kísérő doktornő varrt, addig beszélgettünk, és közben mindig mondta, meddig tart még, elnézést kért, ha fájt, de rendesen érzéstelenített, így nem volt vészes. A szülésznők is segítettek, egy ideig még magasan volt a kisfiam feje, kérték, álljak fel és mozogjak, mert az segít lejjebb jönnie. Bejött, érezhetően elindult lefelé.

Bent volt az apuka a szülésen?

Igen, mindketten akartuk.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt (ha igen, hasznosak voltak-e számodra?):

Igen, a kórházi védőnő mindenkinek egyesével elmond mindent. Illetve a gyermekorvossal is lehet beszélni, mert mindenkinek ő adja ki a gyerekek orvosi papírjait.

Ki segített legtöbbet a szülésed során? Ki volt rád a legnagyobb hatással? Elmeséled, miért és hogyan segített?

Eléggé szinkronban volt a doktornő a két szülésznővel, a vajúdás alatt inkább a szülésznők segítettek, zuhanyzáshoz előkészülni, levetkőzni, mivel május vége volt, nagyon szép idő volt, kinyitották nekem az ablakot, az nagyon jólesett, elláttak tanáccsal. A kitolásra jött be a doktornő, ott meg ő bátorított, bár pontosan nem emlékszem az időre, de szerintem jó tíz perc alatt meglett a kisfiam. A varrást is ő csinálta, ettől féltem, mert az előző szülésemnél hetekig szenvedtem a vágás helyével, de most olyan jól sikerült, hogy nem sok kellemetlenséget okozott a gyógyulási időben.

Összességében milyen volt a szülésed érzelmileg, fizikailag?

Összességében sokkal szebb és jobb volt, mint az első, én is felkészültebb voltam, és kórházban is máshogy álltak hozzám, az meg plusz, hogy nem egyből, ahogy megszületett a fiam, vágták el a köldökzsinórt, hanem picit vártak, aztán megkérdezték apukát, szeretné-e ő vágni, így ő vágta el, aztán a kezembe adták picit, és csak addig vitték el, amíg engem rendbe raktak, persze apuka mehetett vele.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz. Ide bármilyen történetet, eseményt leírhatsz, amire szívesen emlékszel vissza, vagy ami rossz emlék maradt.

Mivel a két szülésem között nincs egész két év, könnyű volt összehasonlítani a kettőt, az első elég rossz élmény lett, sok oxival és hasbakönyökléssel, durva stílussal, lassan gyógyuló gátsebbel. És most ugyanabban a kórházban teljesen az ellentétét tapasztaltam, egyik orvos sem a sajátom volt, és mindketten nők voltak, és mégis mennyire más volt a két szülés! A csecsemős részt is felújították, mire a második gyermekem született. Minden szobának volt saját WC-je és zuhanyzója, sajnos vécépapír nincs, azt jó, ha visz az ember, illetve csak korlátozott számú betétet adnak. Korszerű ágyak vannak, amiknek a támláit minden szögben lehet állítani, pelenkázó is van a szobákban, ruhán kívül mindennel, azt mindig kérni kell. Rooming-in rendszer van, a baba végig anyával van. A csecsemős szoba nagy, mindig lehet menni a nővérekhez segítségért, ott zajlik a fürdetés és a mérlegelés, de be lehet ülni oda szoptatni, ha valakinek segítség kell, van pelenkázó több is, így azt is lehet ott. Összességében a csecsemősök alaposak, a stílussal néha gond van, volt, akinél az volt az érzésem, mintha alacsonyabb rendű lennék, de volt, akivel nagyon jól szót értettem.

Értékelés:

  • a kórház állapota: 6
  • a szülészet állapota: 8
  • a kórtermek állapota: 9
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 9
  • tisztaság: 9
  • szülőszoba korszerűsége: 8
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
  • az orvosok segítőkészsége: 9
  • a szülésznők segítőkészsége: 9
  • a csecsemős nővérek segítőkészsége: 9
  • kommunikáció, tájékoztatás: 9
  • az ellátás minősége: 8
  • személyes élmények: 8

Átlag: 8,5

Ha az elmúlt 1-2 évben szültél valamelyik hazai kórházban, oszd meg te is tapasztalataidat ide kattintva.

Ha szülésed történetét osztanád meg, a bezzeganya@bezzeganya.hu címen várjuk!