Reggelente deres a tető. A macska bemenekül a házba, a virágokat a teleltetőhelyre pakoljuk. Hideg van, így irigykedünk azokra, akik bepakolják a bőröndöt, és a fecskékhez-gólyákhoz hasonlóan útra kelnek melegebb éghajlat irányába. Elnézve Csilla e heti képeit, van ám esze a költöző madaraknak, hogy a hűvösebb napok beköszöntével Afrikába teszik át székhelyüket. A mai bejegyzésben terítékre kerülnek az afrikai népszokások, babonák és szólásmondások is.

Október 15-e óta Gambiában elkezdődött a turistaszezon. A világ összes tájáról töltik fel a gambiai hoteleket, lodge-okat, vendégházakat az idelátogatók. Mivel ez a terület is a főbb munkakörömhöz tartozik, így részemről is egybefolynak a nappalok és éjszakák a folyamatos műszakban.

Ezen a héten nem kezdek új témába, hanem a feltett kérdésekre válaszolok és a további érdeklődés függvényében folytatom avagy zárom le a Bezzeganya oldalon a Gambia sorozatot.

Remélem, Magyarországon is készen vagytok az évszaki változásokra, részemről gondolatban küldök sok napsütést, mert itt az esős évszak végével 9 hónapnyi 30 fokos hőmérséklet következik.

                

 

Még a sorozat elején Domihun kérdezte: „anekdoták, sztorik, negatívak vagy épp viccesek?”

...A gambiaiak babonásak. Mai napig használják a ráolvasásokat az ártó cselekedet elleni védelemre, az egészség ápolására stb.

Kiemelek egy párat:

1. A boltos ne áruljon sót esti időszakban, különben sikertelen lesz a jövőben az üzlete.

2. Ha túl sok sót eszik az ember, akkor a férfi túlzottan szereti a nőt és fordítva

3. A terhes nő ne egyen tojást, mert akkor a gyermeke bolond lesz.

4. A nő ne vegyen késő este fürdőt, mert ha ezt nem tudja, akkor az ördög az asszonyává teszi.

Sok a történet a boszorkányokról is, akik a mai napig élnek és a varázslatokról, illetve hogy mit együnk és mit nem.

A történetek a valós események igazi és elképzelt elbeszéléseinek az egyvelegei. Apáról fiúra átadva mesélik a régi idők eseményeit, beleszőve, hogy miként hittek akkor és a tanítás által figyelmeztetnek, hogy viselkedj manapság. A történet előadói-éneklői hasonló hangszert használnak, mint a Magyarországon ismert lant, de annak lopótökből készült afrikai változatát, melynek neve: kora.

A magányos történetmesélőket giriotnak hívják errefelé.

 

KÉPEK: Kora és balafon hangszerek és zenészeik

 

Az adomák sokaságából említenék párat:

1. Nem számít milyen nagy a kosár, de biztos, hogy van olyan kosár, amely pontosan befedi azt. - Jelentése: akármilyen fontos és elismert vagy, mindig lesz valaki, aki fontosabb és elismertebb, mint te.

2. A bagoly nem tud keresztüllátni a nyúl trükkjein. – Jelentése: Két okos ember nem tudja hülyíteni egymást.

3. A páviánok nem nevetnek egymás popsiján! – Jelentése: Két ember, hasonló hiányossággal, nem hibáztathatja egymást.      

A hagyományok érdekességéhez tartoznak a maszkos felvonulások. Ezeket a busójáráshoz, dél-magyarországi télűző rituáléhoz hasonlíthatjuk. Gambiában is védő szerepe van (a rossz erőktől) és tánccal, adomákban elmondott igézetekben kommunikálnak a rituálé alatt a természet elemeivel. Ruháik is a természetből valók: szalma, bogyók, magok díszítik egy-egy törzs színes maskaráját. Ma már gyakori látvány fesztiválokon és egyéb ünnepségeken.                                                                                                                                                                    

Bűbájos kérdése: „Engem az érdekelne, hogy a gambiaiak hogyan gondolnak az önmaguk helyzetére? Jó nekik ott vagy elvágyódnak? Szeretnének-e többet, szebbet, jobbat, ügyesebben, okosabban csinálni? Az jól lejött az írásból, hogy nem túl ambiciózusak. Mennyire foglakoztatja őket a jövőjük, a sajátjuké vagy az országé?”

Nagyon fontosnak találom a feltett kérdéseket!

Több csoportra lehet osztani a gambiaiakat ezügyben: vannak, akik Gambiában születtek és ott is halnak meg, el nem hagyva szülőhelyüket.

Vannak, akik elkerülnek messzire, Afrikából Európába, Amerikába vagy Ázsiába. Vannak, akik a sok távol töltött évek után visszatérnek Gambiába. És vannak, akik soha. Vannak olyanok is, akiket a hazatérésük után sikertelenség kísérte a letelepedéssel, otthonmaradással kapcsolatosan. És persze vannak olyanok is, akiknek hazatérte otthont teremtett. Akár csakis afrikai avagy afrikai-más nemzetiségű családtagokkal.

Aztán ne feledjük a sorból azokat se, akik sikeresen utaznak különböző világok közt, üzletemberként, kapcsolatteremtőként, biztosítják a megélhetést több állampolgárságú családtagjainknak. A kérdéshez kapcsolódó kategóriákban könnyen megtalálhatóak a különböző hozzáállású emberek csoportjai is.

Akik otthon maradtak, szívesen elvárják a külhoni segítséget, sőt számítanak rá! Az évek alatt úgyis eleget szenvedtek az elmaradástól, nélkülözéstől. A befolyt összegeket egyesek befektetésre, mások egyéb üzleti vállalkozás elkezdésére, esetleg iskoláztatásra, bár igen sokszor csak szépségápolásra és ruházkodásra használják. Úgyis segít megint a nagy testvér!

És Gambiában mindenki testvér, báty és nővér minden megszólításban, úgyhogy ha igazán kíváncsi vagy, jobb utánakérdezni a családösszetétel részleteire. Így is rengeteg közös családtagot lehet felfedezni, Gambia egy nagy család! Valaki biztos adódik, aki ismeri a bátyád, vagy a nagynénjének a férjét.

1994 óta Yahya Jammeh vezeti békésen az országot. A lakosságnak felkínált programokban bőségesen szerepelnek agrártevékenységek, és a modern technika iránt érdeklődőknek is vannak lehetőségei a továbbtanulásra. Gambia lehetőségei bővülnek és remény szerint a ma fiataljai is fejleszteni kívánják az életkörülményeket. A változások egyaránt érezhetőek a turisztikai területeken és az ország belsejében is. Persze a hagyományőrzésre is nagy hangsúlyt fektenek a gyakorlatban is. Afrika mindig Afrika marad. Ezért Afrika.

Persze a másság vonzásában rengeteg helyi fiatal házasodik külhonival. Vannak, akik külön erre specializálják magukat. Az Óceán partján sokszor látni különböző bőrszínű párokat, néha mámoros fiatalságban, néha nagy korkülönbséggel...

A megegyezéseket, elhatározásokat a gyorsított papírügyek követik, és máris közelebb a célirányos távolság. Gambiában nem bonyolultak a papírügyletek – sokszor csakis pénz és kapcsolat kérdése...

Gambiában az elmúlt évek alatt szemmel látható a fejlődés: középületek, lakóházak sokasága épül és a turisztikai negyed fejlesztése mellett van keret az utak, vidéki fejlesztésre is. Legközelebb ez év november 26-án lesznek választások.

Végezetül Január kérdésére válaszolva: „milyen terhességgel, szüléssel, csecsemőkkel, babázással kapcsolatos szokások, rituálék, hiedelmek vannak.”

Ebben a témában is van bőven példázat, de kiemelek párat. Például, hogy este 7 óra után, amikor kezd sötétedni, ne menjen terhes nő vagy kisgyerek az utcára, mert a sötét erők órái ezek.

Aztán, amikor a baba megszületik, egy különleges masszázsban részesítik, egy általánosan beavatott asszony által, aki szinte bármelyik lakóhelyen megtalálható, így a tevékenység is általánosan népszerű, természetes. A szemnek borzasztó látványt nyújtó, megrökönyödést kiváltó csavarások, roppanások szerintük a babát békéssé, szunyókálóvá teszi, fizikumát erőssé, terhelőképességét bátorra formálva.

Az ikrek szülését említeném meg, ami régebben furcsasága által hiedelmet, ma viszont szerencsét von magához. Jó lenne, ha minden emberi változás ilyen irányú lenne.

Kívánok további kellemes időtöltést otthon, családiasan avagy a munkahelyen, de mindenképpen a szépet és a szeretetteljest felismerve és követve. Várom további kérdéseiteket, érdeklődéseteket Gambiával és az itt töltött tapasztalatainkkal kacsolatosan. Magam pedig az Atlanti-Óceán partjáról a szél segítségével egy jó adag afrikai napsütést küldök Nektek, szeretettel!

 

Csilla