Húsvét a Skanzenben
 

Húsvétkor a Skanzen autentikus környezetében a régi falusi ünnepeket keltik életre locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal.

Az ünnep szakrális részének bemutatása mellett olyan kevéssé ismert néphagyományokat is megismerhetnek a látogatók, mint a zöldágjárás vagy a komatál küldésének szokása. Ebben az évben a bárány áll a színes programok középpontjában, amellyel a Szent György naphoz is kapcsolódnak. Az április 24-re eső pásztorünnep az állatok első kihajtásának napja az európai kultúrában. Bárányszépségverseny és pásztorkutya bemutató mellett pásztoros játékokat játszunk; a tojás berzselés, írókázás, pingálás mellett pásztorbotot, tarisznyát és gyapjúbárányt lehet készítenii. Mesterség bemutatók, kézműves vásár és egészségpiac vár kicsiket és nagyokat. A jó hangulatról gólyalábasok, mesemondók gondoskodnak. A kétnapos húsvéti ünnepen koncertet ad a Skanzenben a Szélkiáltó, az etnopop zenét játszó Meszecsinka, és a moldvai csángó népzene közvetítője: a Tázló Együttes.

Részletek itt olvashatóak.

Újra Nyuladalom Siófokon
 

Idén is izgalmas programokkal várja a családokat Siófok a húsvéti négynapos ünnep alatt. A város jelképének számító Víztorony mellett nagypéntektől egészen húsvéthétfőig zajlik a népszerű Húsvéti Nyuladalom, ahol a gyerekeket ünnepi játékok és kézműves programok, a felnőtteket pedig koncertek várják. Vasárnap pedig elrajtol a IV. Tojás- és Nyúlfutam, amelyre idén is több száz résztvevőt várnak a szervezők.

A Nyuladalom programjai április 19-én, nagypénteken tojásfa állítással kezdődnek. A délután folyamán húsvéti játszóparkkal és kézműves programokkal lehet hangolódni az ünnepre, illetve igazi különlegességnek ígérkezik a gyerekek számára a nyuszi gokart ügyességi pálya.

Szombattól már a Fő téren felállított színpadon is megkezdődnek a programok. Napközben gyerekzenekarok, tánc- és sportbemutatók, esténként pedig könnyűzenei koncertek szórakoztatják a közönséget. Fellép az Ocho Macho, Kökény Attila és zenekara, illetve a The BlackBirds Beatles Emlékzenekar is. Emellett a négy nap alatt változatos játékokkal, többek között tojáslabirintussal, tojáshorgászattal és bárányos minigolffal készülnek a szervezők a kicsiknek, de lesznek természetesen kézművesek és gasztroárusok is.

Húsvétvasárnap pedig a sport is főszerepet kap. Az április 21-én délelőtt rajtoló IV. Tojás- és Nyúlfutam érdekessége az, hogy tulajdonképpen nem versenyről, hanem közösségi futásról van szó, amelyen a gyerekek szüleikkel együtt vehetnek részt. A táv ennek megfelelően mindössze 4000 méter, így azok is bátran nekivághatnak, akik még csak most ismerkednek a futással. Akiknek pedig még így is hosszú lenne a táv, futás helyett kerékpárral vagy akár rollerrel is teljesíthetik azt, illetve természetesen sétálni is lehet.

A korábbi évekhez hasonlóan a Tojás- és Nyúlfutamra ingyen lehet nevezni, ahogy a Húsvéti Nyuladalom összes más programja is ingyenes.

További információk>>>

Facebook

Nem kifejezetten húsvéti programok, de a tavaszi szünetben akár ezeket a helyszíneket is felkereshetjük a családdal.

Varázslatos világűr - csillagközi kaland
 

A Vajdahunyadvárban nyíló új, tavaszi kiállítás és játék képzeletbeli űrutazásra, csillagközi kalandra hív! A játék során a látogatók bebarangolhatják a Naprendszert, sőt, elmerészkedhetnek a Tejúton is túlra, miközben furfangos feladványok és kozmikus kihívások teszik próbára bátorságukat és tudásukat. A kozmosz titkainak megfejtéséhez bátor szívre, kíváncsiságra és éles érzékekre is szükség lesz. Ám ha minden akadályt sikerrel vesznek, a jutalom sem marad el! Belépéskor a látogatók szöveges játékfüzetet kapnak, mellyel lépésről lépésre kerülhetnek egyre közelebb a célhoz. A több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék izgalmas látványvilággal, rengeteg felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat.

Nyitva tartás: 2019. március 30. – május 31., H zárva K-V 10-17 óráig (húsvéti ünnepnapokon és május 1-én nyitva!)
Helyszín: VAJDAHUNYADVÁR

Bővebb infó itt>>>

Avatar
 

Discover Pandora - a XXI. század filmtermésének egyik legjelentősebb, korszakalkotó alkotása, James Cameron AVATAR című filmje inspirálta azt a kiállítást, amit Európában először Budapesten mutatnak be. A rendkívül látványos blockbuster kiállítás a Pandora lélegzetelállító környezetét és lenyűgöző teremtményeit mutatja be. A kiállítást május 31-ig lehet megnézni.

A Discover Pandora kiállítás megragadja és elhozza a Földre egy idegen világ lenyűgöző szépségét, egyedi betekintést kínálva abba, hogy Pandora szemszögéből milyennek látszik saját bolygónk. A szórakoztató és oktató kiállítás látogatói – életkoruktól függetlenül – megismerhetik Pandora világának tudományos és csodálatos jelenségeit. Olyan lenyűgöző elemeket mutat be, mint a Hallelujah-hegység, a Lelkek Fája és olyan teremtmények életnagyságú mását, mint a lélegzetelállító ikrán, az óriási páncélosló, a vad viperafarkas, a fénylő Hexapéd csakúgy, mint a fenséges Na’vi. A látogatók ismereteket szerezhetnek a Pandora felfedezését lehetővé tevő űrutazásról és tudományos eredményekről az Alpha Centauri naprendszerben. Interaktív tevékenység formájában találkozhatnak Pandora őslakosaival, beszélgethetnek a Na’vi néppel, a 270 centiméternél is magasabb humanoid lényekkel kultúrájukról, nyelvükről illetve zenéjükről. Megtapasztalhatják, milyen gyönyörűek Pandora ékszerként ragyogó, belső fénykibocsátásra képes növényei és állatai, megismerhetik az AMP mobil páncélruha használatát.

További infók itt>>>

Kellemes húsvétolást mindenkinek!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>