Tünde online gyereknevelés

A 13 és féléves lányom gyakran Youtube-ozik, saját csatornája is van, amin kedvenc lovas játékával készített képernyőfelvételeket narrál. Természetesen mindezt az én engedélyemmel teszi, miután megbeszéltük az alapszabályokat. Vágóprogrammal szerkeszti-feliratozza a videóit, amelyeket meg is mutat nekem. (Sokat tanulok tőle.) A minap szörnyülködve tolta elém a telefonját, amelyen egy videót kellett megnéznem.

A Youtube-videón egy tízéves kislány durvábban káromkodott, mint egy felnőtt, akinek az autójába épp beletolatott egy másik. A háttérből időnként a nagymama hangja is hallatszik, akivel úgy beszél a kislány, ahogy más a kutyájával sem teszi. Aztán előkerül egy hatalmas bozótvágó kés is, amellyel a gyerek a kamera előtt hadonászva fenyegetőzik – a nagymamának is kilátásba helyezi a kés használatát.

Ennek a kislánynak a szülei nem tudják, hogy mit csinál és miket tesz fel a közösségi oldalakra gyermekük – aki a pszichológus szerint tulajdonképpen áldozat. Mivel a gyermek utánozza a szüleit, elképzelhető, hogy a kislány ezt az agresszív, indulatos szülői viselkedést látja otthon. Viselkedésének okai között szerepelhet az elhanyagoló szülői magatartás, és a szeretethiányos környezet is – mondja Skultéti-Szabó Katalin pszichológus.

„A fenti eset mindenképp intézkedést kell, hogy maga után vonjon. A gyermeki jogok között van megfogalmazva, hogy "A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez". Amennyiben nem kapja meg, az gyermekbántalmazás, gyermek-elhanyagolás.

Az illetékes Gyermekjóléti szolgálat kötelezettsége, hogy eljárjon az ügyben és segítse a kislány a megfelelő neveltetését elérni. Erre különböző eszközök vannak. Amennyiben a család nem együttműködő ez ügyben, akkor hatóságilag kell szankcionálni. Ilyen eszköz az úgynevezett védelembevétel, ahol előírnak követendő lehetőségeket, például a kislány pszichés megsegítése. Vagy együttműködni a szociális szakemberrel, aki megtaníthatja a családnak a megfelelő társadalmi normákat”

- mondta el a Bezzeganyának Matusek M. Zsuzsanna, az Országos Gyermekvédő Liga elnöke.

A kislány videóját egyre többen osztják meg a közösségi oldalakon, a szakértő szerint pedig az ilyen tartalmakat jelenteni kellene az üzemeltetőnek, aki gondoskodik a tartalom eltávolításáról. (Mi nem is linkeljük be.) Azért jó, ha tudjuk, hogy az internet nem felejt. Ami egyszer felkerült, az nagy eséllyel ott is marad, ahogy az ominózus videó is több Youtube-csatornán megtalálható most is.

Aggodalomra ad okot, hogy a kislány – látva a rengeteg megosztást, lájkot (és figyelembe nem véve a rengeteg negatív visszajelzést – esetleg még több videót fog megosztani, melyek a még nagyobb „népszerűség” érdekében akár még durvábbak is lehetnek. Mint ahogy most is megtalálható jónéhány újabb felvétel.

Úgyhogy jobb, ha tisztában vagyunk a gyerek online tevékenységével, tudjuk, miket néz, miket oszt meg – és miket tölt fel. (És beszéljünk vele a posztban szereplő esetekről is.) Ehhez pedig fontos a jó családi kapcsolat és a bizalmas légkör.

Tünde

Tünde online gyereknevelésA gyereknevelés nehézségeiről itt írtunk:

Megfojt a gyerekem, nem bírom tovább

A dührohamok oka, hogy szuperérzékeny a gyerek?

A gyerek miatt megy tönkre a házasságom?

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>