hozzátáplálás blw

Van egy 16 hónapos tündéri kislányom. A környezetem nagyon nehezen fogadta, hogy féléves koráig kizárólag szoptatni szeretném, alig várták, hogy kapja a gyerek a csülkös pacalt, tejszeletet, kekszet, csokit, cukorkát, mert ezek nélkül nem élet az élet. Én kicsit máshogy gondoltam. Bio püré, méregdrágra egykezes pároló turmix, mosolygó, maszatos baba.

Luca nehezen hízott, így a védőnői és orvosi nyomásra tíz nappal azelőtt, hogy féléves lett volna, előszedettem a szép partedlit, a műanyag kanalat (ez egy nagyon fontos momentum), bejártam fél Budapestet sütőtök után. Sosem fogom elfelejteni, ahogy a kislányom elkapta a sütőtökkel teli kanalat, lehúzta, majd felengedte, és az egész püré a hajamban landolt. A második kanállal összekente magát. Sebaj, majd holnap eszik. De nem evett. Ami azt illeti, heteken keresztül, szinte egy kanál ételt sem fogadott el, de ha én ettem, akkor cuppogott, éhen akart halni. Híg, sűrű, hideg, meleg, kisebb kanál, nagyobb kanál, sehogy. Egy csoportban ajánlották, hogy kezdjünk blw-zni. Eleinte nem tetszett még a gondolata sem. De Luca imádta.

Mivel nem tudott még ülni, így ölben kezdtük. Sokat olvastam, napokig. Féltem, hogy megfullad a lányom. Elolvastam minden fellelhetőt, és egyre jobban tetszett. Belevágtunk. A nagyszülők rettegtek, illetve haragudtak, hogy nem lehet etetni, de amikor meglátták, milyen ügyesen eszik mindent két foggal, teljesen el voltak olvadva.

De mi is az a blw?
 

A BLW (baby led weaning – igény szerinti hozzátáplálás) lényege nem az, hogy a baba nem pürézik, bár sokan ezt gondolják, őszinte leszek, elsőre én is ezt hittem. A lényeg az, hogy a babát darabos étellel kínáljuk – szabadon választhat a különböző formájú, ízű, textúrájú, illatú ételekből. A Nagyon fontos, hogy a család együtt eszik, egymásra figyelve, egymásra hangolódva. Az együtt evésnek számos pozitív hatása van, pl: a kapcsolatokra, illetve azok a gyerekek, akik a szüleikkel esznek, egészségesebben esznek, ebben a témában jó néhány kutatás született. Ehhez persze az kell, hogy a család is egészségesen egyen.

Az az alapvető, hogy a baba egyéves koráig a család igazodik. Nincs cukor, teljes kiőrlésű liszt, péksütik, félkész ételek, tartósítószer, színezék, tilos a méz, a nyers ételek, és azok a húskészítmények, amik csak füstöléssel vannak tartósítva. A mogyoró nagyságú és keménységű ételeket a fulladásveszély elkerülése végett érdemes kerülni. Az nyers almát egyben ajánlott adni, ha gerezdekre vágva szeretnénk, akkor érdemes előtte megpárolni. A blw tehát valójában szemléletet módosít, nem az a fontos, hogy ne kelljen külön főzni, pürézni, mosogatni.

Eleinte olyan puha ételeket adtam, amiket könnyen össze tudtam nyomni két ujjam között. Ezeket akkorára vágva, hogy a babám meg tudja fogni. Később kis 1x1 cm-es kockákra vágva. Amikor Luca megtanult ülni, kapott egy etetőszéket. Nagyon fontos, hogy fulladásveszélyes a döntött etetőszékben, hordozóban falatkázás. Az első néhány öklendezésnél kihordtam néhány infarktust lábon, pedig tudtam, hogy az öklendezés jó, hiszen az védi meg a fulladástól.

Kétszer volt ijesztőbb helyzet, egyszer kellett beavatkoznom. Vettem egy nagy levegőt, és higgadtan előre döntöttem, ő pedig ügyesen felköhögte a bűnöst. Sok videót néztem arról, hogy mit kell tenni, ha félrenyel, és hogy mikor kell beavatkozni. Emlékszem, egyszer az elején, amikor öklendezni kezdett, a nagymama már nyúlt volna a szájába, de persze ügyesen megoldotta egyedül. (Veszélyes olyankor a szájukba nyúlni, mert le is nyomhatjuk a falatot.) Az öklendező reflex életet ment, emiatt nagyon fontos, hogy ne tegyünk semmit a baba szájába. Se falatot, se kanalat. A baba irányít, és elképesztően jól csinálja.

Akinek van kutyája, gyakorlatilag a takarítás részét is megússza.

Egy részről szuper vonzata a BLW-nek az, hogy a család elkezd egészségesebben enni. Amikor elkezdtem kevesebb sót használni, a párom minden ételt megdicsért, és valahogy tényleg finomabban lettek az ételek. Luca mindent megkóstol, ha azt látja, hogy mi megesszük. A 31 éves párom is megszerette a brokkolit. Ügyesen eszik velünk mindent, halat, húst, tésztát, gyümölcsöt, zöldséget, tojást. Imádja a brokkolit.

Alapvetően csak azt kap pürésen, amit mi is úgy eszünk. Pl zabkását vagy kókusz joghurtot. Számomra az is pozitív hatása, hogy semmit sem nyel le, amit nem tud megrágni. Egy jó ideje már nem is vesz semmit a szájába, ami nem étel, pedig csak 16 hónapos.

Imádom, hogy nincs táblázat, és a néhány fontos szabályokon kívül nincs semmi kőbe vésve.
Egyre több szakember (szerencsére) támogatja a BLW-t. A dévénytornászunk, a gasztrósunk és a védőnőnk is támogató, tulajdonképpen a gyerekorvos is, mert mindig csak az a fontos, hogy eszik-e a gyerek húst, zöldséget, levest, főzeléket. Eszik.

hozzátáplálás blw

Kanállal, villával, kézzel, olykor lábbal is tesz egy kísérletet, pohárból iszik, sokszor meg is fürdik. Néha úgy érzem, csak azért keni össze a mindent is, mert szeret az etetőszékkel zuhanyozni. Napról napra ügyesebb... Persze a képen látható paranormális tevékenységek azért előfordulnak néha.

B.

NEKED IS VAN TAPASZTALATOD A BLW TÁPLÁLÁSBAN? ÍRD MEG NEKÜNK! BEZZEGANYA@BEZZEGANYA.HU

hozzátáplálás blwHozzátáplálás témában itt írtunk még:

Négy hónaposan őrjöng a rendes kajáért

Hozzátáplálás: Így vezesd be az új ízeket a baba étrendjébe

Hozzátáplálás felmérés: már nem mumus a tápszer

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>