allergia asztma egészség orvos vizsgálat

A nyár vége, ősz eleje sokunk számára a zsebkendők és orrspray-hadseregek korszaka, az eldugult orr, a „lufifej” és az ízetlen ételek hetei ezek. Ráadásul ez az állapot minden évben visszaköszön, menetrendszerűen. Együtt élünk vele, mert muszáj, allergiások vagyunk. Mások meg szemüvegesek. Beletörődünk. De hogyan könnyíthetünk allergiás mindennapjainkon? Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus-immunológust kérdeztük.

Allergiák a mindennapokban

Számos allergia létezik, ilyenek például: ételallergia, pollenallergia, fémallergia, rovarcsípés-érzékenység, háziporatka-allergia, állatszőr-allergia, stb. Az allergia – legyen az bármelyik fajta – azért nehéz ügy, mert a kiváltó okok nehezen közömbösíthetőek vagy elkerülhetők. Valahogy a tünetek könnyítése, és az azokkal való együttélés harmonizálása az elérhető cél ilyenkor.

A pollenallergia

Melyek a leggyakoribb légúti allergének?

A légúti allergének közül a parlagfű és a fekete üröm pollenjei okoznak leggyakrabban allergiás tüneteket, ezek a pollenek augusztustól késő őszig megtalálhatók a levegőben. 

Azonban a pollenallergiásoknál már tél végétől-kora tavasztól megjelenhetnek az allergiás panaszok: virágoznak a barkások, mogyorófélék. Később a nyír-, a nyár- és a kőrisfa, majd a pázsitfű virágzása az az időszak, amit nehéz átvészelni az arra érzékenyeknek, mondja az allergológus.

A parlagfű irtása hazánkban földtulajdonosi kötelezettség, a növény igazi gyomnövényként gyorsan terjed, már kora tavasztól virágzik, sokszor szükséges az egész földterület kaszálása.

Míg a fehér üröm egy fantasztikus gyógynövény és remek konyhai alapanyag, a fekete üröm pollenjei miatt erősen allergizáló növény, amely szinte bárhol megél, kertben, út mellett, elhagyott földeken burjánzik.

A legjellemzőbb allergiás tünetek

Könnyező, vörös és viszkető szemek, orrdugulás, tüsszögés, kötőhártya-gyulladás, bőrtünetek – ezek jelentkezhetnek együttesen is. Nehéz az allergiás náthát megszüntetni, kezelés nélkül az állapot pedig könnyen átfordul az asztma állapotába, amely azután krónikus betegségként élethosszig velünk marad.

Gyermekek esetében hároméves kortól lehet kimutatni, hogy a tüneteiket valóban allergia okozza-e. Ha allergiára utaló tünetek jelentkeznek a gyermeknél, az allergológus úgynevezett Prick-teszttel (ez a „karcolós” – a szerk.) vagy specifikus IgE vizsgálattal (ellenanyagszint-mérés) állapítja meg, hogy a panaszok hátterében pontosan milyen allergén áll. Légzésfunkciós vizsgálat ötéves kortól végezhető, mellyel az asztma diagnózisa állítható fel.

Kisgyermekkorban gyakran jelentkeznek olyan allergiás tünetek, amelyek az immunrendszer érésével elmúlnak. Általános szabály a gyermekkori allergiákkal kapcsolatban, hogy minél később jelentkezik a bizonyított allergia, sajnos annál kevésbé valószínű, hogy a gyermek kinövi azt.

Keresztallergia

Ez a jelenség tulajdonképpen a szervezet tévedésén alapul. Az érzékenység már olyan fokú, hogy receptoraink összekeverik a bevitt anyag kémiai szerkezetét a már meglévő érzékenységünk tárgyával, azaz úgy érzékeljük, mint ha a számunkra veszélyes allergén jutna a szervezetünkbe, holott csak kémiai hasonlóság áll fent a két anyag között.

Gyors példákkal, a leggyakoribb keresztallergiák okozói parlagfű esetében a görögdinnye, sárgadinnye, banán, uborka és a paradicsom.  A fekete ürömre allergiás szintén szenved, amennyiben dinnyeféléket, mézet, uborkát, paradicsomot, sárgarépát, paprikát vagy mangót fogyaszt.
Emellett az üröm esetében számos fűszer is „berobbantja” a tüneteket, mint a bors, szerecsendió, koriander, csilibors, majoránna, zeller, oregánó.

Asztma

Az allergiás állapot könnyen fokozódhat az asztmáig. Astma bronchiale esetében a hörgőgörcsök folyományaként a légutak átmérője csökken, illetve a bronchusok (hörgők) falán termelődő sűrű nyák még jobban nehezíti a légzést. Az asztmás roham hirtelen jelentkezik, gyermekek esetében nehezebb felismerni, pontosabban nekünk, szülőknek kell figyelnünk a tünetekre, mert sok esetben a kisebb gyermek még nem képes egyértelműen leírni, mit érez.

Gyermekeink 10-12 százaléka a küzd asztmás megbetegedéssel. Az ekcémás csecsemő nagyobb eséllyel lesz később szénanáthás, esetleg asthmás (atópiás menetelés). Általában óvodáskor körül jelentkezik először az asztma, ennek jele lehet, hogy a gyermek elhúzódóan köhög. Fontos megjegyezni, hogy asztmás tünetek minden előzmény nélkül is jelentkezhetnek gyermekkorban, illetve kamaszkorban is, hívja fel a figyelmet Dr. Pászka Dóra.

Gyermekeknél az asztmára gyanakodhatunk, amennyiben fizikai aktivitás során könnyen elfáradnak, sípoló légzés, zihálás, vagy légszomj jelentkezik náluk, felső légúti fertőzéseik elhúzódóan gyógyulnak, amit száraz köhögés kísér. Nagyobb gyermekeknél megkönnyíti a kivizsgálás pontosságát, hogy – ahogy fentebb említettük - már légzésfunkciós vizsgálatba is bevonhatóak.


Az allergia és az asztma is igényel tehát orvosi közreműködést, javasolt a tünetek jelentkezésének korai szakaszában felkeresni egy szakembert, hogy minél pontosabb diagnózist, megfelelően célzott terápiát kaphassunk.

K.