photo © 2005 Matt | more info (via: Wylio)Az anyatejes táplálás alapfeltétele, hogy a szoptatós kismama kiegyensúlyozottan táplálkozzon és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon. A mama és a baba egészségének érdekében fokozni kell az energia- és folyadékbevitelt, hiszen 20-25 százalékkal több energia kell a napi átlag 850 ml anyatej termeléséhez. Az anyatej mennyisége fokozható. Tippek, trükkök a Foodmanager.hu dietetikusától.

A táplálék anyatejjé történő átalakuláshoz 20 százalékkal több energia szükséges, amit az édesanya a várandósság ideje alatt elraktározott (ideálisan 2-4 kg) zsírraktár fokozatos felhasználásával tud fedezni.

A várandósság előtti időszakhoz képest kb. 500 kcal-val, míg a várandósság időszakához képest kb. 200 kcal-val több energia bevitelére van szükség. 200 kcal-val egyenértékű: 3 dl tej, 2 db banán vagy 10 dkg sovány sajt 500 kcal-val egyenértékű: 3 dl tej egy szelet zsírszegény sajtos Graham kenyér vagy 2 db banán 50 g dióval.

A közel egy liter többletfolyadék termeléséhez szükséges 2,5-3 l folyadékot számos formában pótolhatja az édesanya, hogy az ivás ne váljon teherré. A folyadékbevitel legtökéletesebb forrása az ivóvíz, ám az édesanya egyéb egészséges ételekkel és italokkal is segítheti az elegendő folyadékbevitelt:

- Ebéd részeként fogyassz 2 dl zöldségekben gazdag levest, melynek jelentős a víztartalma, ám ez a mennyiség nem „veszi el a helyet” a második fogástól. Nyáron akár hideg zöldséglevest is készíthetsz különböző idényzöldségek, mint paradicsom, uborka, zöldpaprika, újhagyma pürésítésével.

- Idényhez illő gyümölcsöket (narancs, grapefruit, banán, őszibarack stb.) turmixolj össze, majd hígítsd ivóvízzel vagy szódával. Az így kapott gyümölcsital gyümölcsös ízt eredményez, mégsem kell félnie az édesanyának a túlzott energiabeviteltől!

- Az ismert Mojito koktél alkoholmentes változatát is elkészítheted: 3 dl ásványvízhez vagy szódához add hozzá egy fél citrom vagy lime levét, végül ízesítsd az italt friss mentalevelekkel!

- Igyál koffeinmentes gyümölcs- vagy gyógyteát, melyeket akár lehűtve is fogyaszthatsz nyári frissítőként!

Forrás: Foodmanager.hu

Tünde