Kicsivel – könnyebben. Kisgyerekes mindennapok praktikusan XXIII.

Mivel a gyöngyharmatos kiskertekre pozicionált klasszik tojáskeresősdi bajosan kivitelezhető a betonrengetegben, hozzánk évek óta az ún. panelnyúl hozza a húsvéti ajándékot. A panelnyúl figyelemreméltó tehetséggel adaptálódik mindenkori környezetéhez, és a kiskorúak aktuális felderítő képességeit figyelembe véve dugdossa el a cuccokat.

A piciknek…

...húsvéti motívumokkal díszített lapocskákat ragaszt a lakás legkülönbözőbb pontjaira (szigorúan a négykézlábaló baba szemmagasságában helyezve el azokat). A cetlik lelőhelyekre utalnak: az ekképp megjelölt szekrényekben, fiókokban, polcokon apró ajándékok várják a dedet. (A cetlivadászatra induló gyereknek odaadhatjuk a kisdömperét, hadd vontassa maga mögött az egyre gyarapodó rakományt.)

Tipp: a panelnyúl lusta állat, ezért a jelölőcetlik expressz legyártásához jó szívvel ajánlja a post-it-cédulára ragasztott húsvéti matricát. (Post-it-ből jó minőségűt érdemes venni, különben a felragasztott lapok perceken belül megadják magukat a gravitációnak.)

A kicsiknek…

…már a helyismeretére is számít a panelnyúl, aki még hajnalhasadás előtt felveszi a műszakot, és egy dobozba vagy kosárba annyi kisméretű tárgyat szedeget össze a lakásból, ahány ajándékot szán a kicsinek. Nagyon ügyel rá, hogy csak olyan dolgokat válasszon, amelyeknek a gyerek ismeri a fix (!) helyét a lakásban (pl. cipőkanál, vekkeróra, fogkrémes tubus stb.). Ténykedése közben minden begyűjtött tárgy helyére odatesz egy-egy apró ajándékot. Mielőtt még a célszemély felébredne, a panelnyúl a gyerekszobába csempészi a letakart dobozt/kosarat, és a további teendőket a szülőkre testálja. Utóbbiak aztán arra kérik az ágyból előkászálódó porontyukat, hogy a kosárból egyesével vigyen mindent a szokott helyére – majd a panelnyúllal együtt gyönyörködnek a pizsamában ide-oda döcögő/szaladgáló gyerek viruló arcocskájában.

Tipp 1: ahogy a fentebbi cetlizős módszernél, úgy itt is a sok kicsi ajándék a nyerő, hogy a keresgélés sokáig tartson (ha például zsírkréta-készletet kap a gyerek, külön érdemes eldugni a dobozát és egyesével a zsírkrétákat).

Tipp 2: törekedjünk rá, hogy a lakás minél több helyiségéből származzanak a visszaszállítandó tárgyak – úgy izgalmasabb a játék.

A nagyobbaknak…

…, akik már felismerik a nyomtatott betűket / tudnak nyomtatott betűket írni / folyékonyan írnak-olvasnak / stb., tehát nekik keresztrejtvényt szokott készíteni a panelnyúl. A megfejtés a húsvéti ajándékcsomag lelőhelyét rejti. Íme lépésről lépésre a panelnyúl módszertani útmutatója (ne rémüljünk meg, a know-how ismertetése sokkal körülményesebb, mint az elkészítés maga).

1) Alapozásképp ne egy hagyományos keresztrejtvényt vizualizáljunk, inkább valami nagyon primitív Scrabble-re hajazó alakzatot. (Haladó panelnyulak haladó gyerekeknek persze készíthetnek akár egy komplett Fülest is skandikkal meg mindennel.)

2) Gondoljuk ki a leendő megfejtést: egy konkrét helyet a lakásban (ami jelen esetben tehát az ajándékcsomag rejtekhelye). Lehetőleg ne a „wc”-t szemeljük ki erre a célra, mert akkor elég nyúlfarknyi lesz a keresztrejtvényünk. Ellenben milyen szép is az, hogy „a tálalószekrény alsó fiókja”!

3) Számoljuk meg, hány betűből áll a kitalálnivaló. Rajzoljunk sorban egymás alá ugyanennyi kockát, és írjuk beléjük felülről lefelé a megfejtést. 

4) Fogjunk egy másik papírt, és írjunk fel rá össze-vissza mindenféle olyan dolgot, ami fontos és/vagy jól beazonosítható eleme a gyerek mikrokozmoszának: az utca, ahol lakunk, a falu, ahol nyaraltunk, az alvókája neve stb. Legalább annyi ilyen szót gyűjtsünk össze, ahány betűből áll a leendő megfejtés.

5) Az összegyűjtött szavakat rendezgessük egymás alá úgy, hogy a függőlegesen leírt megfejtés minden egyes betűjén vízszintesen keresztbe fusson egy szó. (Ha némely betűk esetleg hiányoznának, gondoljunk ki még egy pár olyan szót, amely kapcsolódik a gyerekhez, ugyanakkor a betűkészlete hiánypótló.) Az előkészületekkel végeztünk is, jutalmul küldjünk be egy adag lucernát.

6) Fogjunk két újabb papírt, és tisztázzuk le a rejtvényt. Az egyik papírra írjuk le sorban egymás alá a keresztszavak meghatározását, a másikra pedig mindegyikük számára rajzoljunk annyi négyzetet, ahány betűből az adott felelet áll. Értelemszerűen minden szót, azaz minden négyzetsort új sorban kezdünk, ügyelve arra, hogy a megfejtést kiadó betűk pontosan egymás alá kerüljenek majd. (Az egyes sorok eleje és vége így valószínűleg csak ritkán fog egy vonalba esni a többi sor elejével-végével, de ez nem számít − csak az, hogy a megfejtést tartalmazó oszlop kialakulhasson.)

7) Emeljük ki valamilyen színnel azt a kockaoszlopot, amelyben a megfejtés olvasható lesz.

8) A két papírt tegyük egy szép borítékba / csavarjuk fel és kössük át szalaggal / stb., és csempésszük a még alvó gyerek ágya mellé.

Megjegyzés: kisebb gyerek esetében persze anya/apa írja be a keresztrejtvénybe a sarj által diktált szavakat, s szükség esetén a megfejtés kiolvasásában is ők segítenek majd, de az öröm a gyereké (is) lesz.

Testvéreknek pedig…

… olyan keresgélőst készít az Apáczai-díjas panelnyúl, amelynek fődíját (egy közös ajándékot, pl. könyvet) csak együttműködve tudják megtalálni a gyerekek. A módszer a fentebbi helyrepakolós technika továbbfejlesztett változata. A testvérek külön-külön kosárnyi cuccot kapnak. A visszaszármaztatandó tárgyak helyén az apró ajándékok mellett egy-egy cédulát is találnak: a nagytesó céduláinak hátán számok, a kistesó céduláinak hátán képek vannak, az elülső felén pedig mindegyiknek betűk láthatók. A megtalált betűket egy előre elkészített (igény esetén tojás alakú, szépen kidíszített) kartonlapra ragasztják fel a gyerekek, amelyen a cetlik kívánatos helyét számok, illetve képek jelölik (értelemszerűen azonost az azonosra kell ragasztani). Miután apránként összehozták a megfejtést, sprintelhetnek a közös ajándékért.

Vidám húsvéti keresgélést kívánok a panelnyúl nevében is:

Jónás Anna

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?