Tünde interjú gyermekorvos betegség

Az előző héten részletesen írtunk a gyermekkori vérszegénység tüneteiről, lehetséges okairól és kezeléséről. Azonban érdemesnek tartottuk az egyik „beszédes” tünet, a gyermekkori hajhullás felől megközelíteni ismét a kérdést. Ha egy gyereknek hullik a haja, csomókban, foltokban, vagy akár szálanként, de folyamatosan, akkor az a szülőnek mindenképpen aggasztó. Vajon lehet-e ez igazi aggasztó jele a vérszegénységnek?

Ha klinikai tünetet kell megjelölni, akkor nehéz „igazi aggasztó jelet” találni a vérszegénységre – mondja dr. Benyó Gábor hematológus. Az mondjuk egy jel, ha a korábban pirospozsgás gyermek idővel nagyon sápadt, kevésbé mozgékony gyermekké válik. De ma már szerencsére elég ritka, hogy ilyen állapotban kerül hematológushoz a gyermek. Azt hiszem, hogy általában a normál aggodalomszint meghaladja azt, amivel valósan tényleg szaladni kell. Egy hematológus orvos akkor lesz nyugtalan egy vérkép kapcsán, ha azt látja, hogy nemcsak a vörösvérsejttel van baj, hanem a fehérvérsejtszámmal, vérlemezke-számmal, és leginkább akkor lesz nyugtalan, ha mind a hárommal probléma van. (Háromsejtvonalas vérképzőszervi rendellenesség.) Ez bizony már komolyan felveti a vérképzőszervi szisztémás betegséget, azaz akár egy csontvelő elégtelenséget, vagy akár egy leukémiának bizonyos típusait. Nem gyakran, de egy vírusfertőzés is (humán Parvovírus) okozhat hasonlóan rossz vérképet. A jó hír, hogy az esetek túlnyomó többségében ez szépen rendeződik.

Melyek azok a tünetek, amelyek esetében komoly vérképzőszervi rendellenességre kell gondolni?

Dr. Benyó Gábor: Ezekben az esetekben fontos, hogy a tünetek nem csak a vérképből olvashatóak ki. Nemcsak sápadt a gyerek, hanem több kék-zöld folt is látszik rajta - apró, pici bevérzések. Lehetnek gyakori orrvérzéssel járó tünetek is. Ezek mellett a jelenségek mellett a gyermek általában többször beteg, mint kellene. Vagy épp a betegséggel egy időben jelentkeznek a vérzései.

Azt mondhatnám, hogy a vérképzésnek három nagy része van, amit vizsgálunk: vörösvérsejtek, fehérvérsejtek, vérlemezkék. A vörösvérsejtek rendellenességei közül a vérszegénységről beszélgettünk, a vérlemezkék a véralvadásban, a vérzésben játszanak szerepet, tehát ha a vérlemezkéknek a száma alacsonyabb, akkor bőrvérzések jelentkezhetnek, a menstruációs vérzés elhúzódóbb, bevérzések jelentkezhetnek nemcsak azokon a területeken, ahol egy „normál” gyerektől elvárhatjuk, tehát lábszáron, könyöknél, stb. hanem szokatlan helyeken, például öv környékén. Kisgyermekeknél, ha megfogják őket, a hónaljukban meglátszik a kéz nyoma, vagy a csípője körül, a fenekénél, ahogy az emelésnél megszorítják, és a saját súlyától a kis erek megpattannak. A pelenka tompítja ezeket, így gyakran akkor válik láthatóvá, ha a gyerek már nem hord pelenkát. Tehát ha az elvárhatónál több, vagy súlyosabbnak kinéző bőrvérzések jelentkeznek – ez vérlemezke-rendellenességre utalhat.

A fehérvérsejtek feladata pedig a védekezés: baktériumok, vírusok, gombák ellen. Egy ép immunitású gyermek gombától nemigen betegszik meg, ellenben a vírusok és baktériumok meg tudják betegíteni. Ezek közül leginkább a bakteriális fertőzések gyakoribb előfordulása jelezhet fehérvérsejt működési zavart. Ezek mind-mind lehetnek különálló kórképek, de ha egyszerre jelentkeznek, akár kettő a háromból, vagy mind a három együtt, akkor mindenképpen egy szisztémás hematológiai betegség, súlyos vérképzőszervi működési zavar vagy leukémia irányába kell gondolkoznunk.

Orrvérzés gyerekkorban – mennyire gyakori?

Dr. Benyó Gábor: Az orrnak van egy kapilláris területe, amely megmelegíti a beérkező levegőt. Ennek az a feladata, hogy párásítsa, nedvesítse, a szőröcskék megszűrjék a levegőt a portól. Ez a terület anatómiailag úgy alakult, hogy ott jó vérkeringés legyen, hogy kicsit kitáguljanak az erek, hogy minél inkább megtörténjen a hőcsere és minél nedvesebb levegő jusson be, különben köhögünk meg prüszkölünk. Ha ez a terület vagy egy enyhe fejlődési zavarban szenved vagy mondjuk sport kapcsán megsérül vagy kiszárad, mert túl száraz a levegő a lakásban, vagy épp kicsit allergiás, ami miatt nyálkahártya-irritáció van, létrejön egy duzzanat, ami sérülékeny, és az erek megpattannak. Természetesen az orrvérzések miatt komolyabb, a korábbiakban tárgyalt rendszerbetegségek is lehetnek.

Hogy ezek közül melyik áll fenn, egy egyszerű fül-orr-gégész vizsgálat eldöntheti. Ha mindig ugyanaz az orrlyuka vérzik a gyereknek, akkor valószínűleg azon a területen van. Ha felváltva, annak kisebb az esélye, hogy mind a két terület így meg van duzzadva, ebben az esetben kell szisztémás betegség irányában tovább keresni a probléma eredetét.

Köszönjük a beszélgetést!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?