Immár ötödik alkalommal rendezi meg az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a Budapesti Állatkerttel közösen, a Vidám Doboz Napok elnevezésű környezetvédelmi akciót, amelynek idei nagykövete Azurák Csaba, és amelyet idén az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség is támogat. A kezdeményezés keretében 1800 Ft helyett 600 Ft-ért vásárolhat belépőt az Állatkertbe minden 14 év alatti gyermek, aki legalább 10 darab szelektíven gyűjtött italos kartondobozt – tejes vagy gyümölcsleves doboz – visz az Állatkert főbejáratánál felállított IKSZ standhoz szeptember 14-én és 15-én. A szervezet játékot is szervez az akció hétvégéjén, amelynek keretében a szerencsés résztvevők egy évre az állatkert egyik lakójának tiszteletbeli nevelőszülőjévé válhatnak.

Ne feledje: Tapossa laposra!” – áll a közleményben, amit nyilván az italos dobozokra, nem pedig az állatkerti állatokra értenek a szervezők.  Az állatkertben amúgy „bébibumm” volt mostanában, aki bejut teljes áron vagy kedvezményesen, az csodálhat zsiráf- és leopárdbébiket,vagy a nemrég féléves Ashát, a kiselefántot (aki azóta nyilván nagyobb lett, bár az elefántok nem nőnek olyan gyorsan, mint mondjuk nálunk itthon a Cirmos), vagy hétvégéken a Marsi Űrbázison egy új képzőművészeti kiállítást is megnézhet Élet a Marson címmel.

A Vidám Doboz Napok elnevezésű kezdeményezést 2009-ben indította útjára az IKSZ és az Állatkert. A résztvevők száma évről évre nő, tavaly már meghaladta az ötezer  főt, és az akciók során eddig összesen több mint tízezer gyermek látogathatta meg az Állatkertet szelektíven gyűjtött italos kartondobozokért cserébe, amiből több mint négy tonnát hordtak így össze. Az idei akció keretében az IKSZ kedvezményes, 600 Ft-os gyermekbelépő vásárlására jogosító kupont ad minden 14 év alatti gyermek részére, aki legalább 10 darab italos kartondobozt visz az Állatkert főbejáratánál felállított standhoz szeptember 14-én és 15-én. A kuponok kizárólag ezen a két napon érvényesíthetők a gyermekek belépéséhez az Állatkert pénztárainál. Attól tartok, a sorban állásra felkészülhetünk.

A Budapesti Állatkert azért támogatja már ötödik éve az IKSZ kezdeményezését, mert meggyőződésünk, hogy az ilyen környezetvédelmi szemléletformáló akciókkal mi is hozzájárulunk az az állatkertünk lakóinak otthont biztosító erdők és környezetünk megőrzéséhez” – mondta Prof. Dr. Persányi Miklós, a Főváros Állat- és Növénykert Főigazgatója. Sok szeretettel várunk minden kedves szelektív gyűjtőt az akció hétvégéjén, és bízunk benne, hogy ők is továbbviszik az üzenetünket, és a szelektív hulladékgyűjtés egyre inkább mindennapjaink részévé válik”- invitált mindenkit Baka Éva, az IKSZ ügyvezetője is. A szervezet adatai alapján az óvodai és iskolai, valamint lakossági szemléletformáló akcióknak köszönhetően az elmúlt 10 év során 2%-ról 20% fölé emelkedett a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya.

A Vidám Doboz Napok akció hétvégéjén, új színfoltként a „Kincskereső” játékban résztvevők az italos kartondobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával kapcsolatos kérdéseket válaszolhatják meg IKSZ-től kapott kérdőíven. A kitöltött kérdőíveket az Állatkert főbejáratánál elhelyezett IKSZ-standon lehet leadni, a nyertesek közül  10 szerencsés gyerek nevében az IKSZ örökbefogad egy-egy állatkerti lakót egy évre, amiről névre szóló oklevelet kapnak a nyertesek. A kérdések megválaszolásához segítséget nyújtanak az Állatkert területén elhelyezett infótáblák (összesen 8), amelyekről könnyedén megtudhatók a helyes válaszok.  Részletek az IKSZ és az Állatkert honlapján is olvashatóak.    

 Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?