Tünde anyaság anyatípusok

Összeszedtünk néhány gyakori anyatípust tulajdonságaikkal, előfordulási helyükkel és viselkedési jellemzőikkel. Te melyikben ismersz magadra?

  1. A Paramami

Vajon elég meleg van a lakásban? Elég a babának a 100 ml anyatej? Úristen, ugye nem hal éhen? A Paramami képes egész éjjel a babát nézni, hogy vesz-e rendesen levegőt, és percenként ellenőrzi a fürdővíz hőmérsékletét is, mert attól fél, hogy megfázik a gyerek. Mindenben megtalálja a rettegnivalót. Minél kisebb a baba, annál nagyobb az aggódnivaló. Aztán ahogy nő a gyerek… még több lesz. Gyermekorvosi rendelők gyakori vendége. A Laza anyukától próbálja ellesni, hogy kellene lazábban vennie a dolgokat, de ez nem nagyon megy neki.

  1. A Bizonytalan

Minden második gondolata a „Vajon jól csinálom?”, rögtön a „Biztos így kell csinálni?” után. Hiába bújja a gyereknevelési könyveket és kér tanácsot az interneten, minden döntését követően elbizonytalanodik: nem kellett volna mégis máshogy? Leggyakoribb előfordulási helye: netes mamafórumok. A Mindentjobbantud anyukák gyakran csapnak le rájuk.

  1. Az Ősanya

Az ősanya ösztönből nevel, az anyaságot tartja a legfőbb feladatának. Évekig szoptat, együtt alszik a gyerekével, nappal babakendővel hordozza a kicsit, hogy a kötődés kialakuljon. A külsejére nem fordít különösebb gondot, szinte sosem sminkel. Viszont tudja, hogy kell altatni, etetni, és a gyereknevelés összes kérdésében határozott – a bizonytalan anyuka ellentéte. Gyakran lesajnáló. Vannak csendes típusok is. Egyik alfaja a cseppet sem csendes Mindentjobbantud anyuka, aki mindezt a tudást fennen hirdeti a többieknek.

  1. A Mindentjobbantud

Te nem háromóránként etetsz? Igény szerint szoptatsz? Veled alszik a gyerek? Vagy a saját szobájában, egyedül? Darabos kaját adsz a kicsinek? Mindent pürésítesz? Bárhogy is csinálod, az úgy biztosan nem jó, a mindentjobban tud anyuka nem fél elmagyarázni azt sem, hogy miért nem csinálod jól. Még a védőnőnél és a gyerekorvosnál is jobban tud mindent. Gyakran dicsekednek, és előszeretettel kezdik úgy a mondatot: „Bezzeg az én gyerekem…” Más néven mindenlébenkanál anyukának is szokták nevezni, előfordulási helye: mindenhol. Az Ősanyával gyakran egy követ fújnak, a Bizonytalan anyukával együtt viszont veszélyes párosítás.

  1. A Biomami

Már terhesség alatt is csak biokaját fogyaszt, később pedig a bébiételeket is bio alapanyagokból készíti. A polcról csak bio babakaját vesz le, mosható pelenkát használ, amelyet mosódióval tisztít. Gyerekei édesség helyett csak (bio)gyümölcsöt majszolnak. Biopiacokon találkozhatsz vele.

  1. A Laza

Napirend? Minek az? Ahogy esik, úgy puffan. A lényeg, hogy a gyereknek is és a szülőknek is jó legyen. Előfordul rock-koncerteken, fesztiválokon is, eszébe sem jut aggódni a gyerek miatt. A Paramami ellentéte. Sokszor annyira laza, hogy ellustul, olykor a lakás is szalad, jóvanazúgy. Szétszórt alfaja is ismert.

  1. A Pedáns

A Laza ellentéte: mindenhol makulátlan rend, a gyerekszobában glédában állnak a Kindertojás-figurák, a babaruhák szín szerint válogatva állnak a pormentes szekrényekben. Az etetéseknek meghatározott ideje van, attól egy perccel sem lehet eltérni. A gyerekei tökéletesek – legalábbis ami a külcsínt illeti. Lenézi a Laza anyukát.

  1. A Kreatív

A Kreatív anya maga varrja a gyerek ovis zsákját, minden évszakban és minden ünnepkor ezerféle lakásdíszt és saját készítésű ajándékot készít. Gyakran előfordul ősszel a parkokban, ahol a gesztenyefák alól szedegeti a termést a gesztenye-emberkékhez. Ő az, aki rögtön ugrik, ha a suliba RFB-t kell vinni másnapra.

  1. A sportos

Terhesen is edzőterembe jár, szülés után úgy néz ki, mint Katalin hercegné, és hat hét elteltével már minimum baba-mama tornákon vesz részt. Gyakran vesz futóbabakocsit, így megfigyelhető parkokban, amint reggeli vagy esti kocogását végzi a gyerekkel együtt. Láttán a Paramami azonnal elkezd aggódni a súlya miatt, az Ősanya nem érti, hogy miért fontosabb a sport, mint a gyerek, a Mindentjobbantud anyuka pedig kifejti, hogy miért jobb, ha a friss anyuka marad a seggén, otthon.

  1. Az Instamami

A fiatalabb generációba tartozik. A telefon állandóan a kezében van, mindent megörökít, és mindent fel is tölt azonnal az Instagram fiókjába: a kétcsíkos teszttől az ultrahang vizsgálatokon át a terhességi csíkokon keresztül a szülésig – majd innentől kezdve naponta harminc új fotót tol fel az Instára a babáról.

10+ 1. A sopánka

A sopánkáknak semmi sem jó, folyton panaszkodnak. Semmivel nem elégedettek, mindenben megtalálják a nyávognivalót. Gyakran önsajnálók. Jelmondatuk: „Bárcsak a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül!” Gyakran találkozhatsz velük a játszótereken, ahol fűnek-fának elmondhatják gondjaikat. Ilyen esetben a laza anyukák nem értik, mi a bajuk, a mindentjobbantud-ok végeláthatatlan tanácscunamit küldenek rájuk, a paramamik pedig újabb aggódnivalót találnak a beszámolókban.

Tünde

Tünde anyaság anyatípusokA TE TÖRTÉNETED IS FONTOS SZÁMUNKRA!

Történt veled érdekes dolog a várandósság alatt? Tanácsot szeretnél kérni gyermeknevelési dolgokban? Megosztanád örömödet vagy bánatodat? Segítségre van szükséged? Esetleg megírnád tapasztalataidat a kórházról, ahol szültél, vagy elmesélnéd szüléstörténeted? Írásodat a bezzeganya@bezzeganya.hu címre várjuk.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>