Koronavírus-napló, Telfs, Tirol

2020.05.02. 48. nap

Ma reggel kinyitott minden üzlet. Megkockáztattuk és elindultunk hármasban vásárolni. Férjem bement a macskaalomért, mi meg Hannával egy cipőboltba, mert már nincs cipője, ami jó rá. A cipőboltban egy hölgy áll az ajtóban, mindenki kap egy cipőkanalat, ezzel számolják a bent lévőket. A gyerekek is egy főnek számítanak, mindegy, hogy kicsi vagy nagy. Meglepő, de nem voltak sokan, kb. 10-en voltunk bent.

Aztán át akartunk menni a nagy élelmiszerboltba, de akkora sor volt inkább kihagytuk. Nem időztünk sokat, nem nézelődtünk feleslegesen. Az érezhető, hogy feloldották a kijárási korlátozásokat, rengeteg autó volt, rendesen dugó. Azt kell mondanom, egy-egy ember kivételével mindenki betart mindent, tartja a távolságot, hordja a maszkot.

Azért fura... Fura úgy menni valahova, de szinte már megszokásból megy, autóból ki, maszkot fel. A sajtótájékoztató szerint ez még jövő évig biztosan így marad, hogy maszkot kell hordani mindenhol.

A beutazási szabályok maradnak még május 31-ig biztosan, addig a határok „zárva” maradnak.

Ahogy olvasom másoktól, egész Ausztriában sok bolt előtt tobzódnak az emberek, nagyon sok üzlet -70% akciózik, mert rengeteg áru maradt rajtuk. A szakértők szerint is soha nem látott leértékelési hullám veszi kezdetét, hogy az üzleteken a sok rajtuk maradt árukészletet „kiszórják”.

2020.05.03. 49. nap

Szép lassan beindul újra az élet, bár messze nem olyan, mint a járvány előtt volt. Belépsz valahova, mindenhol maszkos emberek, ehhez kell hozzászoknunk, ez lesz most a normális nagyon sokáig. A táskám tartozéka lett, ahogy reggel megnézem a táskám indulás előtt, megvan-e minden, pénztárca, kulcs, telefon és maszk.

Majdnem két hónap itthonlét után holnap reggel irány az ovi és a munka. A lányom már be van zsongva teljesen, számolta vissza a napokat, épp most próbálgatja az új benti cipőjét, és hogy mit fog felvenni az oviba. Szerintem holnap reggel már 6-kor ébreszteni fog.

2020.05.04. 50. nap

Ma egy új szakasz kezdődött el, én is elkezdtem rendesen dolgozni. Van, amit még home office-ban csinálok, de már bejárunk az irodába is.

Hanna ma újrakezdte az ovit, kicsit azért sokkoló volt mindkettőnknek, hogy mai nappal mi szülők nem mehetünk be (múlt héten még maszkban be lehetett menni azt mondta barátnőm), a bejáratnál csengetni kell, és oda jönnek ki a gyerekekért. Hanna imád oviba járni, alig várta induljunk, még a kávémat se tudtam meginni, de azért konyult a szája, és láttam az ijedtséget a tekintetében, hogy most akkor mi van. Bízom benne, azóta már megnyugodott.

Kértem a nevelőt, legalább Hanna dobozát, amiben a cuccai vannak, hozza ki, mert tele van még a téli holmikkal, még bent volt a két sínadrágja is, hadd vigyem haza. Gyorsan beleszórtam mindent egy táskába.

2020.05.05. 51. nap

Tegnap ugye elkezdtem dolgozni, megkönnyebbülés volt újra az irodában lenni. Hanna is túl van az első ovis napon, be nem állt a szája hazáig, akkora örömmel mesélte, hogy mi volt az oviban. Majd megölelt és mondta:

„Köszi, anya, hogy mehetek oviba!"

Este el is aludt hamar.

Tegnap bemerészkedtem a kedvenc boltomba, brutál leárazás van. És igen, tegnap körmösnél is voltam. Biztos megint lesz, aki azt mondja, ez legyen a legnagyobb gondom, igen, ez az. És örültem, hogy újra mehettem, hogy újra autóba ültem és kimozdultam.

Sajnálom, akik elveszítették a munkájukat, nincs bevételük, de nem lehet mindig csak a rosszra koncentrálni és kb. elnézést kérni, ha az ember jól meri érezni magát...

Ennyi erővel vehetem mindig Afrikát alapnak, ahol éhezés van. És mielőtt sokan szívtelen dögnek tartanak, nem egy családot támogatok most is.

Én hálás vagyok azért, amink van, nem az ölünkbe hullott, keményen megdolgoztunk érte, és nekünk is voltak nagyon nehéz időszakok, amikor a mindennapi kenyér is gondot okozott... De minden vihar után kisüt a nap, ne az eső miatt szomorkodjunk, hanem tanuljunk meg az esőben táncolni.

2020.05.06. 52. nap

Olyan gyorsan tanul Hanna, reggel már mondta, anya, adok puszit, mert nem jöhetsz be.

Egész jók már a hétköznapok, lassan mindenki visszarázódik, hordja a maszkot mindenhol. Egyre több a gyógyult, és egyelőre a számok nem nőttek. Remélem, így is marad most már.

Sokaknál ez a bezártság komoly pszichés problémákat okozott, mint pl. depresszió, alvási gondok, és minden második családra komoly terhet vetett az otthonlét, az otthoni tanulás munka mellett, vagy hogy egyik vagy akár mindkét szülő elvesztette a munkáját.

Az egyetemek is lassan megnyitnak, pl. laborgyakorlatokat megtartják, de alapvetően ebben a szemeszterben marad a távoktatás.

A tegnapi számok:

  • Aktív betegek: 1582 fő
  • Gyógyult: 13.462 fő
  • Kórházban: 418 fő
  • Intenzíven: 104 fő
  • Elhunytak: 575 fő
  • Összes tesztelés: 285.883

2020.05.07. 53. nap

Szép napsütéses napot mindenkinek! Ma itthonról dolgozom, nemsokára egy webinarom lesz. Május 18-ig még biztosan így dolgozunk, hogy egy-egy nap az irodában, aztán a többi itthon.

Tegnap ebédszünetben elugrottam vásárolni, már nincs tumultus a boltokban szerencsére. Összefutottam pár anyukával az oviból, mondták, ők még azért félnek, ezért nem viszik a gyereket oviba. Többségük még nem tud dolgozni, így megoldott a felügyelet, vagy bár nem épp támogatják ezt, de a nagyszülőkkel vannak a gyerekek. Jelenleg nálunk 120 gyerekből 25 jár az oviba. Én azt érzem, hogy szeptemberig sokkal többen nem lesznek. Itt is sokan azt mondják, hogy szeptemberig tuti nem viszik a gyereket se oviba, se suliba.

Május 18-án megnyit a legtöbb hivatal is szigorú szabályok mellett, mint pl. adóhivatal, társadalombiztosító stb. Természetesen itt is kötelező a maszk viselése, illetve a kézfertőtlenítés. Itt azt kérik a hivatalok, hogy csak tényleg fontos esetekben menjenek az emberek, ha csak kérdésük van, inkább telefonáljanak.

Május 11-étől a határon túlnyúló vonatokat és a tiroli éjszakai járatokat kivéve helyreáll a normál vonatközlekedés is. A korábbi, megszokott menetrend szerint fognak járni a vonatok megnövelt kocsiszámmal, hogy ne legyen tömörülés. Olaszországba, Németországba és Svájcba továbbra sem járnak a vonatok.

2020.05.08. 54. nap

Ma lesz 11 órakor a sajtókonferencia arról, hogy az éttermek milyen szabályok mellett nyithatnak meg 15-én.

Több szakértő is vitázik azon, kell-e a maszk vagy sem. Sokak szerint a maszkok viselése az embereket automatikusan ösztönzi a távolságtartásra, míg mások szerint inkább az ellenkezője igaz, hogy a maszk miatt nem tartanak távolságot. A május egy döntő hónap lesz mindenképpen, de az eü miniszter szerint, ha nem lesz várhatóan második hullám, akkor elgondolkodnak egy fokozatos enyhítésen a maszkviselésben, de ő jelenleg a maszkviselési kötelezettség mellett van, a Robert Koch Intézet javaslata alapján is.

Az iskolákban csoportonként maximum 18 gyerek lehet, igyekeznek megoldani, hogy a testvérek mindenképpen ugyanazokon a napokon járhassanak. Tornaóra nem lesz.

A korábbi hírekkel ellentétben nem lesz általános, hogy nem „bukhatnak” meg a gyerekek. Pl. olyan osztályokban, ami nyelvfejlesztő osztály, a tantestület dönt arról, hogy adott gyermek járhat-e normál osztályba, nem kerül át automatikusan.

2020.05.09. 55. nap

Épp a fodrásznál ülök 9 hét után. Igen, mielőtt újra valaki belekötne nem, nem tudok csak évi kétszer járni, mert rövid a hajam, amit mindig is 4-5 hetente vágni kellett/kell.

Maszkban ülünk, nincs váró rész, ki van pakolva minden. Csak minden második helyen van fodrász, hogy mi, vendégek is minimum két méter távolságra legyünk egymástól. Minden fésű, olló, stb. megy azonnal fertőtlenítő folyadékba.

Tegnap bejelentették a május 15-ei nyitás szabályait az éttermekben. Marad szinte minden, ahogy kb. két hete mondták. A vendégeknek, míg elfoglalják a helyüket, maszkot kell viselniük, illetve ha kimennek vécére pl. Nagyon sok étterem sajnos végleg bezárt, a volt munkahelyem is. A hotelek többsége is csak június végén, július elején nyitnak ki.

Tárgyalások folynak róla, hogy július elején a szomszédos országokkal lévő határokat megnyitják, legfőképp Németországgal folynak tárgyalások.

2020.05.10. 56. nap

Itt, Ausztriában ma van Anyák napja, egy csodaszép virággal ébresztettek reggel a férjem és a lányom.

Tegnap este a kislányom elesett a rollerrel, persze neki a betonfalnak, teljesen lenyúzta az arcát. Barátok voltak nálunk, grilleztünk, beszélgettünk. Jó, hogy már lehet találkozni gond nélkül.

Tegnap bejelentettek egy segítőcsomagot ismét, most a vendéglátósoknak, 400 millió eurós csomag. Hétfőn jelentik be a részleteket, az újraindulást próbálják segíteni nekik a már eddig is bevezetett adókönnyítések mellé.

Az is még kérdéses, hogy a függőliftek mikor indulhatnak újra, ha újra is indul, egyszerre kevesen szállhatnak be, így hosszú várakozásra lehet számítani.

Egyre többet beszélnek a nyaralásokról, külföldi utazásokról. Június 14-ig az egész világra utazási figyelmeztetés van kiadva, többek szerint nem kellene addig húzni, hanem mindig az adott ország számait figyelembe venni, és ez alapján feloldani az utazási korlátozásokat. Egy utazási cég vezetője szerint az első úticél Mallorca lesz, a hotelek ott már próbaüzemben vannak, effektív azonnal tudnak kezdeni és vendégeket fogadni. Görögország, Ciprus, Horvátország, Bulgária, Ausztria és Dánia jól felkészültek a turisták fogadására, de első körben a németeknek kellene megnyitni a határokat.

A számok:

  • Összes pozitívan tesztelt: 15.777 (előző naphoz képest 0,3% növekedés)
  • Aktív pozitív: 1290 Fő
  • Kórházban: 309 Fő
  • Intenzíven: 79 Fő
  • Elhunyt: 615 Fő
  • Gyógyult: 13.928 Fő
  • Napi tesztek száma: 7621 db

2020.05.11. 57. nap

Reggel gyalog mentünk az oviba, mert szerelőnél van az autóm. Hanna nagyon élvezte, pedig nem a szomszédban van.

Végigcsicseregte az utat, mindent megnézett, mutatta, merre menjünk, és meg sem áztunk. Azért hoztam esernyőt, mert be van borulva.

A mai bejelentések szerint az alkoholmentes italok adóját 20-ról 10%-ra viszik le, ezzel is segítve a vendéglátósokat. Így is sajnos sok étterem végleg bezárt. Május 7 óta a pedagógusoknak lehetősége van teszteltetni magukat PCR-teszttel ingyen.

2020.05.12. 58. nap

Ma konkrétan azt hittem, megfagyunk reggel, 3, azaz három fok volt. A hegyen esett a hó.

2020.05.13 59. nap

Ma már egy fokkal jobb idő volt, bár reggel esett az eső. Tiszta nem normális az idő, reggel fagyoskodunk, délután 22 fok.

Reggelre döntöttek az osztrákok, a németekkel folyamatos tárgyalások eredményeként a német-osztrák határt június 15-én megnyitják teljesen. Maradnak azonban szúrópróbaszerű ellenőrzések. Ausztria törekszik arra, hogy a többi szomszédos országhatárt is megnyissák, de a legutolsó az olasz-osztrák határ lesz.

Lassan már két hete dolgozom, és Hanna oviban van. Bár még minden reggel megkérdezi, hogy anya ugye mehetek oviba, olyan jó játszani meg ott vannak a barátaim. És ilyenkor felsorol mindenkit és a nevelőket is, hogy milyen jó, hogy újra találkozhat velük. Minden gond nélkül megy be reggel, én az öltözőig sem mehetek be.

Nagyné Hende Uschi

KORONANAPLÓNK ELŐZŐ RÉSZEI:

1. Azt hittük, ide nem ér el a vírus...
Eljött a tegnapi nap, ami sokkolt, amit el sem tudtam képzelni, hogy valaha bekövetkezik az én életem során, hogy kijárási korlátozásokat vezetnek be, és megmondják, mikor és hova mehetünk, azt is szigorúan megindokolva.
Tovább>>>

2. A nagypapám kórházba került, senki nem mehetett vele

Édesanyám hívott, hogy a nagypapámat baleset érte, viszi a mentő a kórházba. A lezárások miatt a nagymamámat nem engedték be vele, órákig nem tudtuk, mi van vele.
Tovább>>>

3. Három hete karanténban, ki kell bírni valahogy

Hosszú út lesz, de megcsináljuk. Nem lesz olyan, mint előtte volt, de egy új lehetőség nyílik meg előttünk, másképp állunk egymáshoz, mert minden csak együtt sikerülhet!
Tovább>>>

4. Több mint egy hónapja nem hagytam el a településünket

Pedig mindig is menős életet éltünk, sokat kirándultunk mindenfele, végigjártuk a kedvenc boltokat, vasárnaponként kinéztünk a bolhapiacra.
Tovább>>>

5. Már a macskáinkat is zavarja, hogy ennyit vagyunk otthon

Az a jó része ennek az egész járványnak, hogy családilag nyugiban ennyi időnk van. Amúgy a két macskánkon is látszik, zavarja őket, hogy ennyit itthon vagyunk.
Tovább>>>

6. A koronavírusnak a gyerekek a nagy vesztesei

A koronavírus intézkedései  jelenleg nem teszik lehetővé a más gyermekekkel való kapcsolattartást. A szakértők figyelmeztetnek a komoly következményekre.
Tovább>>>