Koronavírus-napló, Telfs, Tirol

2020.04.25 41. nap

Tegnap ugye megvolt a bejelentés az oktatási intézményekkel kapcsolatban. Először felháborodtam én is, hogy az óvodákról, bölcsődékről megint nem esett szó, aztán az egészségügyi miniszter beszélt arról is.

Az a gond Ausztriában nem az Oktatási Minisztérium alá tartoznak az ovik, hanem tartományi hatáskör, ezért rengeteg eltérés van normál esetben is. Eddig csak azok vihették oviba a gyerekeket, akik bejártak dolgozni, aki otthon volt, vagy home officeban dolgozott nem. Május 18-tól minden gyermek újra járhat óvodába, aki szeretne, május 18-ig pedig akinek szüksége van rá, tehát már mi, home office-os anyukák is.

Az oktatási rendszer újraindítása több lépcsőben és bizonyos elvek mentén történik.

Ezek a „csökkentett létszám”, „védelem és higiénia”, „értékelés szemmérték alapján”. Mindezek mellett ajánlásokat tesznek közzé az óvódákra vonatkozóan.

A fokozatos megnyitás egymásra épül:

  • Első lépcső: érettségi előtt álló osztályok, BMS és BMHS végzős osztályai, szakmunkásképzők végzős osztályai (Berufsschulen)
  • Második lépcső: az összes alsós és felsős osztály (VS és NMS, Allgemein Bildende Höhere Schulen), német nyelvi osztályok (Deutschförderklassen), kisegítő iskolák (Sonderschulen)
  • Harmadik lépcső: minden további osztály (ezek gyakorlatilag a közepiskolák, AHS Oberstufe, BMS, BMHS, Berufsschulen)

Csökkentett létszám

  • A második és harmadik szakaszban váltásban kezdenek a gyerekek. Ennek keretében a jelenlévő gyerekek számát felére kell redukálni.
  • Az eddigi órarendek maradnak érvényben, testnevelés és énekórán kívül minden tárgyat meg kell tartani. Az így elmaradt órákon a többi tananyagot kell gyakorolni.
  • Az osztályokat A és B csoportra kell osztani.
  • Az első héten az A csoport tanulóinak a hét három napján –hétfő, kedd, szerda– lesz oktatás. A többi napon felügyeletet kérhetnek ezek a gyerekek az iskolában. A B csoport tanulói hétfőtől szerdáig kérhetnek felügyeletet, tanítás nekik csütörtökön és pénteken lesz.
  • Az ezt követő héten csere, B csoport diákjainak lesz tanítás az első három napon, csütörtökön és pénteken maximum felügyelet.

Védelem és higiénia

Már az első lépcsőben szigorított higiéniai előírások betartása mellett indul újra az oktatás.

Ezen szabályokat az Oktatási-, Tudományos- és Kutatási Minisztérium egy higiénia kézikönyvben foglalja össze, az Egészségügyi Minisztérium előírásai alapján.

A kézikönyv a higiéniai előírásokat, illetve az iskola területére vonatkozó viselkedési szabályokat tartalmazza; a minisztérium ezeket, mint kötelezően érvényes rendeletet teszi közzé.

A következő szabályozásokat tartalmazza többek között:

  • maszk viselése kötelező mindenkinek az iskola épületében, a tanulóknak az iskolába vezető úton
  • maszk viselése kötelező minden személynek az iskolába és a haza vezető úton, ha tömegközlekedéssel utazik
  • maszk viselése kötelező a tanároknak és tanulóknak az iskolai szünetekben, azonban az órák alatt a diákoknak nem kötelező a maszk
  • a vizsgák (pl. központi érettségi) idejére vonatkozó higiéniai előírások, mint például a rendszeres szellőztetés, a kötelező távolságtartás vagy a kézmosásra vonatkozó időintervallumok is pontosan meg lesznek határozva
  • gyakoribb takarítás és fertőtlenítés az iskolák területén
  • a tanítás alatti, illetve az iskolában tartózkodás idejére vonatkozó távolságtartási szabályok

A minisztérium rendelkezése alapján az rizikócsoportba tartozó tanárok, illetve tanulók mentesülnek az oktatásban való részvétel alól. Csak a nem rizikócsoportba tartozó tanárok vegyenek részt az oktatásban!

Értékelés

  • az alsós tanulóknak a 2020/21-es tanévben nem kell évet ismételni, kivéve ha a szülők külön kérik
  • minden más évfolyamon lehetséges a következő évfolyamba lépés engedélyezése elégtelen teljesítés mellett is, a tantestületi gyűlés összehívása nélkül
  • az ennél jobb eredményt elérő tanulók esetében a jelenlegi szabályok érvényesek, igény esetén a tantestületi gyűlés módosíthat ezen
  • azoknak a tanulóknak, akik nem tartoznak a rizikócsoportba, de a jelenlegi helyzetben pszichésen akadályozva vannak, nem kell részt venniük az oktatáson, viszont önállóan kell az anyagot elsajátítaniuk

Óvodákra vonatkozó ajánlások

A gyerekek felügyeletét a szülők foglalkozásától függetlenül minden gyermek számára biztosítani kell!

Lehetőséget kell nyújtani az óvodai ellátásra, hogy elkerüljük a családok és gyerekek leterhelését, akár személyes okok, akár munkavégzés áll ennek hátterében.

A minisztérium az eddig érvényben lévő szabályokra és előírásokra alapozva a következő csoportoknak ajánlja az óvoda látogatását:

  • ötéves gyerekek, akiknek ez az iskola előtti utolsó évük
  • 3-4 évesek, akiknek nyelvi támogatás szükséges (pl. a nem német anyanyelvű gyerekek)

2020.04.26. 42. nap

Tegnap ugye több helyen felmerült, ok, megnyitunk mindent, de mi lesz, ha tényleg lesz második hullám. Egy professzor nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy most már tudják kb. mire számíthatnak, így ha tényleg lesz második hullám, aminek elmondásuk szerint kicsi a lehetősége, akkor nem fogják az egész országot lezárni újra, hanem csak a gócpontokat.

Lehet itt vitatkozni, hogy jó vagy sem az újranyitás, a számok alapján jó, a gazdaság nem állhat hónapokig, illetve ha mindenki betartja az amúgy alapvető higiénés szabályokat (nem kell bevásárlásnál a másik seggében állni, ne a nagyvilágba tüsszögj, moss kezet, stb. stb) akkor nem lesz gond. Lesz megbetegedés, ez eddig sem volt kérdés.

Többen félnek, hogy minek nyit iskola, óvoda. Nem kötelező küldeni a gyerekeket, aki fél ne küldje, de van, akinek nincs más választása, mert dolgozik. Bár erre is megkaptam tegnap, hogy ha ennyire fontos a nőknek a pénz, minek szülnek, meg egy gyermektelentől, hogy nem is érti a hisztit. Sajnos még nem lehet ingyen lakást meg élelmiszert kapni, így dolgozni kell, ha enni akarunk és a számlákat fizetni... Attól még, hogy gyermeket vállalunk, nem minden nő akar csak anya és háziasszony lenni, még akkor sem, ha esetleg a férj keres annyit, hogy simán eltartja az egész családot... A lányomnak hiányoznak a kis barátai, tegnap mondtam neki, hogy nemsokára megy oviba, elsírta magát, annyira örült, de nem azért, mert annyira rossz neki itthon, de gyereknek gyerek a barátja.

Tegnap este elsétáltunk az ovi fele, azt a csillogást a szemében…

2020.04.27. 43. nap

Tegnap megjelent egy cikk a Tiroler Tageszeitungban. Úgy tűnik, végre meghallották a szülők, gyerekek hangját. Épp most megy egy livestream a gyerekekről, a családon belüli erőszakról.

És a cikk egy része magyarul: A koronakrízis legnagyobb vesztesei a gyerekek?

Az együttjátszás, a szabályok betartása, konfliktusok megoldása: az azonos korú gyerekek a társas érintkezéskor a szocialis készségeket sajátítják el. A koronavírus intézkedései azonban jelenleg nem teszik lehetővé a más gyermekekkel való kapcsolattartást. A szakértők figyelmeztetnek a komoly következményekre.

A játszóterek bezártak, a barátokkal és a nagymamákkal tilos a találkozás, a napközik és az iskolák is bezártak: A koronavírus okozta válság miatt a gyermekek számára is óriásiak a korlátozások. A szakértők attól tartanak, hogy minél hosszabb ideig tartanak ezek az intézkedések, annál inkább negatív hatással lehet a fejlődésükre.

„A kapcsolattartás tilalma és az emberek bebörtönzése pszichoszociális károkat idézhet elő.”

- mondja Thomas Fischbach, a kölni székhelyű Gyermekorvosok Szakmai Egyesületének (BVKJ) elnöke.

„A gyermekek igényeit eddig egyáltalán nem vették figyelembe."”

Az óvodás korú gyermekek számára a kortársakkal való kapcsolattartás nagyon fontos, mivel megtanulják a szociális készségeket - magyarázza Maria Große Perdekamp, ​​a kölni gyermekvédelmi szövetség műszaki igazgatója.

„Még ha a szülők keményen is fáradoznak ezen, akkor sem helyettesíthetik a többi gyermekkel való együttjátszást.”

Minél hosszabb ideig tart a kapcsolattartási tilalom, annál komolyabb következményei lesznek. Mivel a több hónap nagyon hosszú időszak a gyermekek számára, amelyben hiányzik az életkornak megfelelő előrehaladás.

Néhány gyermek számára előnyös lehet, hogy a családok visszavonultak, és van egy fajta lelassulás - mondja Große Perdekamp.

A livestreamben a gyermekvédelmi referensek elmondták, hogy nagyon megnőtt a családon belüli erőszak száma, több gyerek tesz saját magában kárt, és ez nagyon szomorú.

751 gyermeket az elmúlt 6-7 hétben egyáltalán nem tudták elérni a pedagógusok. A krízis utánra egy segítő csomagot alakítanak ki, ahol pszichológiai segítséget biztosítanak gyermekeknek, tiniknek.

2020.04.28. 44. nap

Hú, hát napról napra jönnek az újabb enyhítések, bejelentések.

Innsbruck polgármestere bejelentette, hogy a hétvégén kinyitnak a játszóterek, parkok.

Ma reggel sajtókonferenciát tartott a kormány, a belügy- és az egészségügyi miniszterrel. Bejelentették, hogy április 30-ával feloldják a kijárási korlátozásokat, de szigorú szabályok maradnak érvényben június végéig biztosan, mint pl. távolságtartás és a csoportosulás (távolságtartással) is max. 10 főig engedélyezett a nyílt tereken. Az üzletekben marad még mindenképpen a kötelező maszkviselés és a max. vevőszám.

Május 15-én megnyithatnak az éttermek, kávézók, május 29-én pedig a hotelek. Az éttermekben az asztalok között minimum egy méter távolságot kell tartani, egy asztalnál maximum négy felnőtt ülhet (és a velük lévő gyerekek), nincs szabad asztalválasztás, és foglalás szükséges. A felszolgálóknak a vendégekkel való kapcsolat idejére kötelező a maszk viselése. A nyitva tartás 6-23 óra közé van korlátozva.

Iszonyatos számokat közöltek a napokban, a háztartások 43!! százalékának kevesebb a bevétele a krízis miatt. Már 1,1 millió dolgozó van Kurzarbeiton és több mint 600.000 munkanélküli van. A 2. világháború óta nem volt ekkora a munkanélküliség, és azóta nem volt ekkora krízis Ausztriában.

Tegnap a Bundeskanzler a 2. Köztársaság megalapításának 75. évfordulóján elmondta, hogy sokat megélt Ausztria a második világháború óta, de mindig erősen jutott túl a kríziseken, és ez most sem lesz másképp. Ausztria egy példakép sok más ország számára.

Személyt szerint büszke és hálás vagyok, hogy egy ilyen országban élhetek.

És ami még egy jó hír, Hanna 4-től mehet óvodába, és én is megyek vissza az irodába dolgozni

2020.04.29. 45. nap

Két napja hűvösebb az idő és esik az eső, így nem igazán megyünk ki, maximum a teraszra. Férjem ma Lech-Zürsben dolgozik, esett a hó ott.

Mióta mondtam Hannának, hogy hétfőn mehet oviba, minden reggel kérdezi, még mennyit kell aludni. Ma boltban voltunk, elmentünk az ovi előtt, megszólalt, hogy jaj, örülni fognak a gyerekek. Tiszta lázban van, hogy végre mehet. Mondta, hogy jó volt, hogy itthon voltunk, de hiányoznak a barátai, és tudod, anya, te is menj már dolgozni. Köszi, gyerekem!

Május 29-én nyithatnak a hotelek, de az ottani szabályok még kidolgozás alatt vannak. Ami biztos reggeli büfé nem lehet, napközben is többször kell takarítani, fertőtleníteni.

Sok oldalt követek Facebookon, nagyon sok hotel legkorábban július 4-én nyit csak ki, de sajnos sok olyan étteremről tudok, akik már nem nyitnak ki, végleg bezártak...

Május közepén kinyitnak a múzeumok, látványosságok, állatkertek. A szabály viszont marad, kötelező maszk, távolságtartás, higiéniai szabályok betartása… Bár elég szomorú, hogy egy vírus kellett ahhoz, hogy az emberek egy része megtanuljon kezet mosni, nem a nagyvilágba tüsszenteni....

2020.04.30. 46. nap

Tegnap elkészült egy weboldal, ami a vendégeknek és a vendéglátóhelyeknek ad tájékoztatást, hogy milyen szabályok fognak vonatkozni rájuk, ha megnyitnak az éttermek, kávézók. Van mit olvasni, az biztos.

Szombaton kinyit minden üzlet, lesz tömeg, az tuti, úgyhogy mi várunk még hétfőig legalább, hogy bárhova is menjünk, nekem nincs se kedvem se idegrendszerem órákat várni, pedig Hannának szandált kell vennem, mert ami van, arról már lelóg a lábujja.

A kis barátnője átjön hozzánk végre pénteken, tuti óriási lesz az öröm, Hannának nem szóltam, meglepi lesz. Hétfőtől meg együtt járnak már oviba újra.

Egy nemrég megjelentetett tanulmány szerint a gyerekek nagyon kis százaléka fertőződik csak meg, akik mégis 99 százalékuknál nagyon enyhe vagy teljesen tünetmentes a betegség lefolyása, leginkább itt attól kell tartani emiatt, hogy ők fertőznek tovább. Ami fontos, hogy nagyon szigorúan fogják venni, ha a gyerek köhög, bágyadt, azonnal hazaküldik.

Én is már alig várom, hogy jövő héten mehessek az irodába. Biztos nagyon furcsa lesz. Heti kétszer mehetek be, előre meghatározott terv szerint, hogy melyik nap ki tartózkodhat az irodában.

Már várjuk, hogy 15-e után a kedvenc kis reggelizőhelyünkre mehessünk. Reméljük, jut hely.

2020.05.01. 47. nap

Éjfél óta vége a kijárási korlátozásoknak, ma kinyitnak a játszóterek. Hanna kis barátnőjét, Emilyt várjuk éppen. Mivel Hanna beteg volt február vége-március elején, ezért lassan 9 hete nem látták egymást, nem akartunk a hétfői ovis találkozásig várni. Biztos nagy lesz az öröm.

Tegnap bejelentették, hogy a határátlépési korlátozások maradnak még biztosan május 31-ig. Várnunk kell még a látogatással...

Tegnap összefutottam egy ismerőssel, júniusban lenne az esküvőjük, le kellett mondaniuk. Polgárilag már házasok, most lett volna a templomi meg a lagzi.

Nagyné Hende Uschi

KORONANAPLÓNK ELŐZŐ RÉSZEI:

1. Azt hittük, ide nem ér el a vírus...
Eljött a tegnapi nap, ami sokkolt, amit el sem tudtam képzelni, hogy valaha bekövetkezik az én életem során, hogy kijárási korlátozásokat vezetnek be, és megmondják, mikor és hova mehetünk, azt is szigorúan megindokolva.
Tovább>>>

2. A nagypapám kórházba került, senki nem mehetett vele

Édesanyám hívott, hogy a nagypapámat baleset érte, viszi a mentő a kórházba. A lezárások miatt a nagymamámat nem engedték be vele, órákig nem tudtuk, mi van vele.
Tovább>>>

3. Három hete karanténban, ki kell bírni valahogy

Hosszú út lesz, de megcsináljuk. Nem lesz olyan, mint előtte volt, de egy új lehetőség nyílik meg előttünk, másképp állunk egymáshoz, mert minden csak együtt sikerülhet!
Tovább>>>

4. Több mint egy hónapja nem hagytam el a településünket

Pedig mindig is menős életet éltünk, sokat kirándultunk mindenfele, végigjártuk a kedvenc boltokat, vasárnaponként kinéztünk a bolhapiacra.
Tovább>>>

5. Már a macskáinkat is zavarja, hogy ennyit vagyunk otthon

Az a jó része ennek az egész járványnak, hogy családilag nyugiban ennyi időnk van. Amúgy a két macskánkon is látszik, zavarja őket, hogy ennyit itthon vagyunk.
Tovább>>>