koronavírus koronanapló macska karantén

Koronavírus-napló, Telfs, Tirol

2020.04.13 29. nap

Tegnap még este is szuper idő volt, 17 óra körül elindultunk sétálni a házunk mögötti erdőbe. Most van időnk felfedezni ténylegesen a környezetünket, eddig, míg lehetett, inkább távolabbi helyekre mentünk kirándulni.

Tegnap este egy nyilatkozatot láttam a Zeit im Bild oldalon egy bécsi professzortól, aki elmondta, hogy nyár közepe körül már lesz gyógyszer a Covid kezelésére, többféle kísérleti gyógyszer hatásosnak bizonyul.

Ausztriában jelenleg már több a gyógyult, mint az aktív beteg és az új megbetegedések száma 24 óra alatt alig 130 fő volt. Nagyon bizakodó vagyok, hogy ilyen jól alakulnak később is. Ja, és nemrég egy 95 éves bácsi került ki az intenzívről Innsbruckban.

2020.04.14 30. nap

Egyre többször kérdezi Hanna reggelente, hogy na, anya megyünk már oviba? Olyan kis csalódott, amikor mondom, hogy nem.

Tegnap ültünk a kertben, olyan csend volt. Aztán rájöttem, mi az, ami „hiányzik”: a repülők hangja. Mikor még eljártam dolgozni, minden reggel láttam az első gép fényeit a nappaliból, míg ittam a kávémat…

Ma nyitnak a 400 nm alatti üzletek, barkácsáruházak stb. Kíváncsi leszek, lesz-e tumultus. Este a hírekben úgyis látjuk.

Jelenleg 1% alatt van a fertőzések aránya, 1-2 héten belül úgyis meglátjuk, jól döntöttek-e a vezetők. A gazdaságot be kell indítani, nem állhat örökké. Nekem egyelőre marad a home office, talán május elején mehetünk újra az irodába.

2020.04.15 31. nap

Tegnap ugye kinyitottak a 400 nm alatti üzletek és a barkácsáruházak. Hosszú sorok voltak, de csak meghatározott számú vevőt engedtek be, kötelező a maszk és a bevásárlókocsi. Mindenki nyitásra ment… Itt is vannak azért nem normálisak Család – anyuka, apuka, két gyerek elmentek közös családi kiruccanásként képkeretet venni.

Tegnap volt sajtótájékoztató, a Bundeskanzler elmondta, hogyha mindenki tartja magát szépen az előírásokhoz (távolságtarás, kötelező maszk) nem lesz gond. Az, hogy most 25%-kal több ember van az utcán, nem azt jelenti, hogy hirtelen 25 %-kal nő a megbetegedések száma/esélye. Számítottak erre a „tömegre” első nap, hiszen négy hete minden zárva az alapellátáson kívül, de szerinte fegyelmezettek az emberek.

Tegnap este az egyik magyar oldalon írtak cikket arról, bogy Ausztriába kinyitott jó pár bolt újra, erre sokan kommenteltek, hogy ideje lenne Magyarországon is. Miért? Hiszen ott kb. minden nyitva van, ismerőseim sorra posztolják, hogy körmösnél, fodrásznál vannak/voltak, szóval nem értem a kommenteket. Itt a fodrászatok május 1-je után nyithatnak, a körmös, kozmetikus talán május 18. (Március 14. óta zárva vannak kötelezően.)

Most kivárunk és bízunk a számok jó alakulásában. Saját vélemény, hogy a legnagyobb fertőzési gócpontok a síparadicsomok, bulihelyek voltak, szóval szerintem a számok, ha emelkednek is. nem nagy mértékben.

2020.04.16 32. nap

Férjeméknél beindul lassan a normális munka, múlt héten is dolgozott, és a héten is megy. Én fogalmam sincs, mikor mehetek újra az irodába.

Itt van ugye március eleje óta az úgynevezett Kurzarbeit, hogy a munkaidő 10-100%-al csökken, de a fizud 80%-at megkapod akkor is, ha egy percet nem dolgozol, és a cégnek az állam kifizeti a fizetésed egy részét. Itt is vannak azért fekete bárányok, de ha kiderül, valaki csalt vele, tíz év börtönt kaphat. Nem tűrik, hogy valaki visszaéljen az adófizetők pénzével.

Az önkormányzatok is támogatásokat kapnak most, hogy tudják folytatni a fejlesztéseket is.

2020.04.18 34. nap

5 hét... Ennyi ideje nem voltam bent az irodában, ennyi ideje vagyunk itthon. Bevallom, nagyon örülnék már, ha lenne normálisan ovi, mert néha már lehetetlen így itthonról dolgozni. Van Skype-konferencia, ami 1-2 óra, közben jó esetben csak háromszor ugrik bele a képbe Hanna, de nem is tudok 100%-ban arra koncentrálni, amit mondanak. Megértőek, tudják, mi a helyzet sokunknál, de ez sokáig így nem kivitelezhető.

Pont ezt beszélgettük egy csoportban tegnap, hogy kb. kivitelezhetetlen lesz, hogy ne nyissák meg az ovikat sulikat, hiszen ha minden kinyit május 1-jén vagy május közepén, hova teszik a gyerekeket? Meg úgy őszintén, az ügyeletben sem különítik el a gyerekeket, nekem senki nem tudja megmagyarázni, hogy a gyerekek két méterenként játszanak egymástól 3-4-5 évesen.

Kezd már nagyon elegem lenni ebből a .........

Tegnap beszéltük a férjemmel, jó lenne már beülni valahova ebédelni, vacsorázni, ha épp a városban van fuvarja beülni egy kávéra valahova…

Tegnap bejelentették, hogy augusztus 31-éig nem lesznek se fesztiválok, se nagyobb rendezvények, koncertek megtartva

2020.04.19 35. nap

Tegnap megcsináltuk a férjemmel az oly rég tervezett raklap bútort a teraszra, most már ki lehet ülni, ha jó idő van. Az egyikre volt már párna, jövő héten jön a többi. Rendeltem még pár varrott maszkot, ha visszatérünk az irodába, kötelező lesz hordani. A funkciója ugyanaz, mint az eldobhatónak, de legalább nem szennyezzük vele a környezetet, támogatunk egy kisvállalkozót, és jobban is néz ki.

Férjem holnap itthon van, délután 2-kor viszi az autót a gumishoz. Ez most úgy működik, hogy odamegy, az épület parkolójában leteszi az autót, kiszáll, felhívja őket, hogy ott van, majd eltávolodik az autótól. Kijönnek a szervizből, beviszik, megcsinálják, visszaviszik a parkolóba, és aztán postán vagy mailben küldik a számlát. Úristen, de fura ezt így leírni. Egy egyszerű gumicsere is mekkora „kihívás”.

A jó időt kihasználva szinte minden hétvégén grillezünk, a lányom imádja az oldalast.

2020.04.20 36. nap

Tegnap egy jó hír volt a nap végén, az összes elvégzett tesztből Tirolban NULLA lett pozitív. És egész Ausztriában összesen 50 igazolt megbetegedés volt. Ott az a nagy fény az alagút végén!

Tegnap sétáltunk egy nagyot, és egy csomó mókussal találkoztunk, az egyikükhöz elég közel sikerült menni, nagyon kis cuki.

Szinte az egész napot a teraszon töltöttük, ez a jó része ennek az egész járványnak, hogy családilag nyugiban ennyi időnk van. Amúgy a két macskánkon is látszik, zavarja őket, hogy ennyit itthon vagyunk.

14-én kinyitottak a kisebb ruhaboltok, ma 5 hét után először bementem venni magamnak két pulóvert, a téli már túl vastag ilyenkor és a vékonyak már nem voltak jók. Összesen ketten voltunk bent, gyorsan kikerestem két vékonyabb pulcsit és jöttem is ki. Kb. 5-10 perc alatt kint voltam. Basszus, ilyen gyorsan soha nem vásároltam ruhát.

2020.04.21 37. nap

Tegnap is meg ma is borús idő van sajnos. Este jól elbeszélgettük a szomszédokkal az időt kerítésen keresztül, van két nyuszijuk, Hanna teljesen el volt ájulva tőlük.

A tegnapi hírek egyre jobban arról szólnak, hogy május közepén tuti kinyit a vendéglátás, a személyzetnek maszkot kell hordania a tervek szerint, és max. este 22 óráig lehetnek nyitva, asztalok között 2 méter távolság.

Az osztrák kormány tagjai tegnap felajánlották egyhavi nettó bérüket jótékonysági szervezeteknek, összesen 162.000€-t. Szép gesztus.

Állítólag 26-27-e körül fogják bejelenteni, hogy alakulnak tovább a kijárási korlátozások, hogy nyitnak ki a nagyobb boltok, állítólag iskolákról, óvodákról is akkor lesz szó. Én személy szerint sok értelmét nem látom, hogy zárva maradjanak esetleg szeptemberig.

2020.04.22 38. nap

Tegnap reggel ismét egy nagy bejelentés sorozattal vette kezdetét a Bundeskanzler sajtótájékoztatója.

Az eddig zárva tartó üzletek is nyithatnak május elején, a gasztronómia világának még pár hétig türelemmel kell lennie, az iskolákban sem folytatódhat még a tanítás, mindenesetre május 15-én tervezik a fokozatos megnyitást.

A tervezett menetrend: - mérettől függetlenül nyithatnak az üzletek május 2-án (szolgáltatások is, mint fodrászat, körmös, kozmetikus), maszkviselés kötelező lesz.

A turizmusra vonatkozó részletesebb menetrendet Elisabeth Köstinger miniszter fogja ismertetni, de még várni kell az európai szintű döntésekre ezzel kapcsolatban. - Kijárási korlátozás április 30-ig érvényben van - április 28-án ismertetik a további intézkedéseket, esetleges enyhítéseket.

A következő napokra várható a húsvét utáni első lazítások hatásainak az eredményei. A fertőzöttek számától függenek a további enyhítések avagy szigorítások.

Amennyiben a fertőzöttek száma alacsony marad, így néz ki a folyamat:

  • Május 15-től fokozatosan kinyithatnak az iskolák (vélhetőleg „két műszakban”, naponta a tanulók fele lehet jelen) - az érettségire és szakmunkásvizsgákra való felkészülés május 4-én kezdődhet. Erről részletesen Heinz Faßmann (ÖVP) fog beszélni pénteken. - Akiknek több gyermekfelügyeletre van szüksége, azok továbbra is igénybe vehetik, ez „abszolút nem szégyen”, - ahogy Kurz fogalmazott. Ami személyes „sérelmem”, hogy az óvodákról soha nincs szó....
  • A gasztronómiai egységek május 15-től nyithatnak. Világos irányelveket ígértek ezzel kapcsolatban is) - elsőkörben 23 óráig engedélyezett a nyitva tartás - további változások várhatóak, erről még tájékoztatnak. Kurz elmondta, hogy a személyzet számára kötelező lesz az arcmaszk, valamint szabályozzák a távolságtartás kérdéseit és az egy asztalnál ülőek létszámát.
  • A közszolgálati ügyfélfogadás is fokozatosan elindulhat május 15-től. - Home Office marad, ahol lehetséges.
  • Turizmus: A cél az, hogy nyáron újra lehetséges legyen Ausztriában nyaralni. A más országokba történő utazási szabadságról később tájékoztatnak - itt is az adott országban előforduló fertőződések száma lesz a döntő.
  • Istentisztelet: május 15-től újból lehetséges, de itt „világos korlátozások” lesznek. Csütörtökön jönnek a részletek.

Kurz elmondta, hogy Ausztria fejlődése Európa-szerte és az egész világon is a legjobb, de egy korábbi normalitásba visszatéréshez még sok idő kell, az utazási szabadságra pedig még várni kell. Ahogy az alkancellár Kogler fogalmazott, nem akarnak sok kis Ischgl-t szétszórni.

Az adatok alapján napok óta 1% alatt van az új fertőzések száma.

2020.04.23 39. nap

Egyre több és több bejelentés történik minden nap, csak győzzük követni.

Az iskolákról nagy vonalakban: május 4-én megkezdődik az oktatás az érettségizőknek, május közepén a 3-4. illetve 7-8. osztályosoknak. Május végén pedig minden tanulónak. Az óvodákról ismét csak annyi, marad ahogy van, van ügyelet. A Bundeskanzler szerint viheti bárki, gyakorlatilag azért nem így van...

Május 2-ától nyithatnak a szolgáltatók, fodrászoknál mind a fodrász, mind a vendég köteles maszkot hordani, érkezéskor kötelező a kézfertőtlenítés, szakállvágás, szemöldökszedés esetén a fodrász pleximaszkot kell viseljen. Vendégek között távolságtartás.

A határnyitásokról majd később beszélnek, de van egy olyan érzésem, idén legkorábban év végén jutunk el Magyarországra a családhoz.

Holnap ismét lesz valami bejelentés, plusz az iskolanyitások részletezése.

A WHO szerint Nyugat-Európa túl van a nehezén.

2020.04.24 40. nap

Ma részletes bejelentés lesz az oktatási minisztertől, hogy pontosan mikor, hogyan indul be az oktatás és milyen formában.

Ma egy kedves ismerősöm tett ki németül egy posztot és sok igazság van benne. Az intézkedések feloldása során fontos, hogy kinyisson a fodrász, kozmetika, kinyisson a pláza, ahol megpróbálhass egy ruhát, amit előtted már 10-en megtettek, de egy szó nem esik soha a gyerekekről. Egy szó nincs arról, hogy a játszótereket mikor nyitják ki, hogy a gyerekeknek is szüksége van szociális kapcsolatokra.

Tegnap este séta közben összefutottunk a kis ovistársával, autóval voltak, Hanna kb. sírva fakadt, úgy örült neki.

Egyre több és több video kerül fel FB-ra, hogy mikor megnyitottak a McDonalds McDrive-jai, micsoda sorok voltak. Volt, aki 6 órát!! állt sorban, vagyis ült az autójában. Kinek mi a fontos az életben....

Nagyné Hende Uschi

KORONANAPLÓNK ELŐZŐ RÉSZEI:

1. hét: Azt hittük, ide nem ér el a vírus...
Eljött a tegnapi nap, ami sokkolt, amit el sem tudtam képzelni, hogy valaha bekövetkezik az én életem során, hogy kijárási korlátozásokat vezetnek be, és megmondják, mikor és hova mehetünk, azt is szigorúan megindokolva.
Tovább>>>

2. hét: A nagypapám kórházba került, senki nem mehetett vele

Édesanyám hívott, hogy a nagypapámat baleset érte, viszi a mentő a kórházba. A lezárások miatt a nagymamámat nem engedték be vele, órákig nem tudtuk, mi van vele.
Tovább>>>

3. hét: Három hete karanténban, ki kell bírni valahogy

Hosszú út lesz, de megcsináljuk. Nem lesz olyan, mint előtte volt, de egy új lehetőség nyílik meg előttünk, másképp állunk egymáshoz, mert minden csak együtt sikerülhet!
Tovább>>>

4. hét: Több mint egy hónapja nem hagytam el a településünket

Pedig mindig is menős életet éltünk, sokat kirándultunk mindenfele, végigjártuk a kedvenc boltokat, vasárnaponként kinéztünk a bolhapiacra.
Tovább>>>