Koronavírus-napló, Telfs, Tirol

2020.03.16. 1. nap

Emlékszem, amikor a nagyszüleim a háborúról beszéltek, hogy milyen volt akkor. Ámulva hallgattam, hogy hogy bujkáltak a bombázás elől, élelmiszerjegyeket kaptak, menekültek.

Pár hete hallgattuk a híreket a vírusról, amely Kínában jelent meg. Szerintem mind azt gondoltuk, hogy úgysem jut el ide, ha mégis, páran megbetegszenek és ennyi volt. Aztán megjelentek az olasz hírek, egy beteg, majd 100, majd ezer, ami mára közel 25.000 fő.

Amikor jöttek a hírek az olasz határ lezárásáról, már minden nap ez járt a fejünkben, hiszen mindössze 50 km-re lakunk tőle. Aztán Ischglről, ami 70 km, ahol a fertőzés gócpontja van, hogy 14 napra karanténba helyezik. Láttam a hírekben, ahogy fejvesztve menekülnek a turisták.

Majd eljött a tegnapi nap, ami sokkolt, amit el sem tudtam képzelni, hogy valaha bekövetkezik az én életem során, hogy kijárási korlátozásokat vezetnek be, és megmondják, mikor és hova mehetünk, azt is szigorúan megindokolva. A lakásunk „rabjai” vagyunk. A férjem, a szerelmem, a gyermekem édesapja ma is dolgozik, teherautóval járja Tirolt. Féltem őt, hiszen annyi emberrel találkozik. De a legnagyobb „félelmem” az, hogy a gazdaság ezt hogyan fogja kiheverni. Egy gazdaságilag stabil ország Ausztria, de ezreket, százezreket bocsátottak el az elmúlt napokban.

Bízom benne, hogy 1-2-3 hét múlva visszatérhetünk a megszokott életünkhöz, ahol a kislányom újra járhat óvodába, játszhat a kis barátnőjével, szabadon szaladgálhat az utcán, újra korlátozások nélkül mehetünk boltba, színházba, vacsorázni, és ami a legfontosabb, gond nélkül utazhatunk a több száz km-re lévő rokonainkhoz.

Nehéz mindenkinek, de bírjuk ki, tartsuk be az új rendet, mert így, csakis így lehet lassítani a fertőzéseket, csakis EGYÜTT lehetünk ezen túl minél előbb. Most megmutathatjuk, hogy össze tudunk tartani és segíteni egymást. Vigyázzátok magatokra. Mi is ezt tesszük.

2020.03.17. 2. nap

Az első „sokk” után magunkhoz térünk. Férjem ma itthon maradt, átálltak egy hét munka, egy hét szabad rendre. Egyik héten a cég egyik fele, másik héten a másik dolgozik.

Ma reggel már nyitásra mentem a boltba, kellett vennem húst meg gyümölcsöt. A város kihalt, ahol eddig már reggel 7-kor nincs parkolóhely, most üresen állnak a helyek. A boltban alig voltak, nincs megrohamozás, a polcok tele friss áruval, az eladók kétszer annyian vannak, megállás nélkül töltik a polcokat. Már jól „ismerjük” egymást, eddig naponta oda jártam. Miután fizettem, megköszöntem a munkájukat, és ekkor a pénztáros lánynak könny szökött a szemébe.

Ma szép napsütéses idő lesz, főzök egy jó húslevest és kimegyünk a kertbe. :)

2020.03.18. 3. nap

Ma sikerült nagyjából kialudni magam. Csodaszép idő van megint. Férjem, mivel itthon van a héten, már rendbe tette a kertet, az epreket. Ma is kihaltak az utcák, a postás volt itt az előbb. Mi ma megint kint töltjük az időt. Talán tényleg egy nagy előnye van ennek a kijárási korlátozásnak, hogy van időnk egymásra, együtt lenni.

Ami egy nagy kérdés mindenkiben, hogy lesz tovább, hogy lesz ezután. Rengetegen elveszítették a munkájukat, hónapról hónapra élnek. Ha újra helyreáll a rend, akár csak 1-2000 Ft-ot vagy 5-10€-t havonta, de tegyetek félre. Tartsatok ki, minden helyre fog állni.

2020.03.19. 4. nap

Tegnap este 22 órakor a tartományi vezető rendkívüli bejelentést tett, egész Tirol tartományt karanténba helyezte. Sokk és elkeseredés volt az első érzésem, és az, hogy a büdös francba, legyen már vége! Ez azt jelenti, hogy az eddigi kijárási korlátozásokhoz még hozzájött, hogy a településünket nem hagyhatjuk el. Amúgy várható volt, itt van a legtöbb fertőzött. Tirol, a hegyek, a csodaszép zöld legelők, a hegyi tavak „hazája” most egy veszélyzóna. A tiroliak elég aktív nép, síelnek, túráznak, kirándulnak, nekik ez most rettenetesen nehéz.

Tegnap kimentünk délután a házunk mögötti erdőbe sétálni kicsit. Hanna nem érti szegénykém, miért nem mehet oviba, „de anya én nem vagyok beteg”. Hiányoznak a kis barátai. 

Két nap alatt Ausztriában 49.000 ember lett munkanélküli, ijesztő. A kormány tegnap 38 milliárd eurós segélycsomagot jelentebb be. Soknak hangzik, de ha sokáig tart még ez az egész, akkor ez semmi. Kérlek, maradjatok otthon, mert csak így tudjuk elérni, hogy minden minél gyorsabban helyreálljon.

2020.03.20. 5. nap

Ma is csodaszép idő van, így úgy döntöttünk, grillezünk. Tegnap elmentem gyorsan boltba, nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan is be tudok vásárolni. Célirányosan mentem mindenért, ami kellett, maximum öt perc és a pénztárnál álltam. Ki van írva mindenhol, hogy tarts távolságot, a pénztáros kesztyűben, maszkban dolgozik, és a pénztárnál egy plexi van felszerelve, kérik, ha lehet, fizess leginkább kártyával.

És sajnos ismét az idősebbek vannak az utcán, traccsolnak a boltban. Egy idősebb bácsi szinte beleállt az arcomba és úgy magyarázott nekem, alig bírtam eltolni magamtól. Teljesen fel van háborodva, hogy nincsenek nyitva az éttermek, mert ő most hol eszik majd. Mondom, hát vegyen konzervet vagy főzzön. Ja, azt nem... Amúgy ismerem a bácsit, kollégám ügyfele, a karantén ellenére, ami azt jelenti, hogy nem hagyhatod el a településed, tudom, hogy a szomszéd faluban lakik. Az a baj, az ő felfogásuk az, ahogy elkaptam két néni beszélgetését a parkolóba menet, hogy hát ők már éltek eleget, egyszer úgyis meghalnak. 

Április 5-éig tart a karantén, szóval még egy pár posztot olvastok tőlem.

Ja, tegnap az Egészségügyi Minisztérium megjelentetett egy linket, ahol 5 percenként szinte városra lebontva mutatja a fertőzések számát, illetve azt, hogy hányan vannak intenzív osztályon, hányan vannak kórházban, illetve hány embernél enyhe lefolyású a betegség.

2020.03.21 6. nap

Ma borús az idő, tegnap este olyan vihar volt, akkorát dörrent, hogy még én is megijedtem, jég esett. Tegnap a Bundeskanzler meghosszabbította a kijárási korlátozásokat április 13-ig, erre párhuzamosan Tirol tartományi vezetője a karanténunkat is addig.

Ausztriában 2803 fertőzött van, ebből 707 Tirolban.

Tegnap grilleztünk egy kicsit, és tényleg ez a karantén pozitív hozadéka, hogy együtt vagyunk, van egymásra időnk.

Bár tudom, hogy rengeteg ember emiatt elveszítette a munkáját, ami borzasztó, hiszen rövid idő alatt közel 100.000 ember lett munkanélküli. Több mint 36.000 fő a turizmusból.

Mivel az emberek egy része nem érti, hogy ez nem egy extra szabadság, és sokan az Inn partján partiztak, napoztak, ezért Innsbruckban az egész Inn-partot, a rajta lévő gyalogos- és kerékpárutakkal és az azokat határoló parkokkal lezárták. Eddig több mint 600 bírságot szabott ki a rendőrség, ha valaki megszegi a kijárási korlátozásokat, akár 3600 euróig is büntethető. A hétvégére megerősítik az ellenőrzéseket, mert voltak, akiket sítúra közben értek tetten.

2020.03.22 7. nap

Ma vasárnap van, ilyenkor legtöbbször a bolhapiacra szoktunk kimenni, az ottani pékségben megreggelizni, a teraszán élvezni a napsütést. Tegnap elmentem gyorsan krumplit venni, soha nem gondoltam volna, hogy a boltba menni lesz egy nap a kimozdulás maximuma.

Elhajtottam a munkahelyem előtt. Imádom a munkám, és hiányzik az, hogy bejárjak dolgozni, együtt nevessünk a kollégáimmal, kiugorjunk a szomszédba a török srácokhoz ebédelni. Még a macskáink sem nagyon értik, hogy miért vagyunk ennyit itthon. Hétvégén legtöbbször kirándulunk, elmegyünk enni valamit, élvezzük a környék csodáit. Ez most csak a régi fotókon lehetséges.

A híradások szerint az intézkedések hatásosak, kisebb arányban nő a megbetegedések száma, mint azt prognosztizálták, szóval bizakodunk. Ezek az intézkedések értünk vannak, azt kell megérteni, hogy nem szeretnénk Olaszország sorsára jutni. Ki kell bírni, ki kell tartani, mert akkor rövid idő kell csak, hogy újrainduljon az élet.

Nagyné Hende Uschi

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Fáj a fogam, a fogászatok bezárva. Mi lesz velem?

Te sem tudod tanítani a gyereked? Nem a te hibád!

Vagy a vírus csap agyon, vagy én a gyerekeimet

Maradj otthon, nézzé' tévét! Vagy olvass!

Home office: ha ovisod van, megszívtad

Koronavírus: Ne a félelmet mutasd a gyermekednek

KORONAVÍRUS CIKKEK EGY HELYEN ITT>>>