koronavírus szórakozás kultúra Vakmacska

Na, ne szórakozzunk már ezzel! Ja, de.

Mindenféle zenészek, színészek, bohócok, artisták és intézményeik tömegesen költöznek a netre (élő előadás híján), és nagyon sokan tesznek ingyenessé korábban rögzített élő műsorokat, máskor nehezen elérhető filmeket, korábban online nem látott produkciókat.

Müpa: felnőtt-és gyerekelőadások
 

Fővárosi Nagycirkusz: netre költöznek az artisták

"Kedves Cirkuszrajongók! Nem hagyunk Titeket Cirkusz nélkül! Mivel nem tudunk titeket a cirkuszban fogadni, úgy gondoltuk, elmegyünk hozzátok! Vasárnap délután 3 órakor kezdődő előadásunkat ÉLŐBEN fogjuk közvetíteni a Facebook-oldalunkon. Tartsatok velünk, és legyetek részesei Magyarország első, professzionális online cirkuszának! - Természetesen március 15-e után sem hagyunk Titeket cirkusz nélkül! És hogy mi is lesz? Ezt a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja, Maka Gyuszi mondja el Nektek."

- írja a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldala, a videó itt tekinthető meg. És már itt a következő közvetítési időpont: március 19. délután 3 óra.

A Müpa sem akar lemaradni: számos felnőtt-és gyerekelőadás videója nézhető ingyen az oldalon, konkrétan itt. Aki ismeri a műsort, azt tudja, hogy szinte minden műfaj előfordult már ott, a jazztől Bachig, beleértve a Bojtorján-koncertet, Palya Beát, Csajkovszkij Diótörőjét vagy az Irie Maffiát. Éljetek a lehetőséggel, ha anno nem tudtatok elmenni, nézzétek meg most!

A Tankcsapda is online koncertet szervez március 20-án, a Fesztiválzenekar március 14-én adta az első online kakaókoncertet (várható még ilyen). De a soron következő előadások és turnék elmaradnak. Az óbudai Danubia is beleállt: üres széksorok előtt megtartott koncertjüket online közvetítették, de amennyire látom a Zeneakadémia oldalát, oda 12-e után már a zenészek se fognak bizonytalan ideig belépni. Az Operaház az elmaradó (vagy későbbre halasztott) előadások pótlására 11 részes videósorozat indít a Papagenóval.

Színház: magyar színészek kötelező olvasmányokat olvasnak, vagy online közvetítenek
 

A szintén bezárt színházak se tétlenek. A miskolci színház a Velencei kalmárt közvetítette élőben (videón itt nézhető), március 15-én 19 órától a Vígszínház élőben közvetíti Facebook-oldalán Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadását, a pillanatok alatt sokezresre duzzadt Online otthonoktatás csoportban pedig színészek ajánlottak segítséget a magyartanároknak. Elérhető már egy Google Dokumentum Művészek az online otthonoktatásért címmel, amelyben az évfolyam és a diákok életkorának megadása után a tanárok kiválaszthatják, mely szerzőtől milyen művet és mikor olvassanak fel a színészek - írta a hvg és a Papageno oldal. De hírül adták azt is, a kaposvári színház tagjai a különösen veszélyeztetett idősek számára vállalnak az átmeneti leállás időszakában bevásárlást vagy gyógyszerkiváltást. A TRIP hajó művészei megalakították az Első Magyar Karantén-Színházat, a társulatban színészek, zenészek és előadóművészek jönnek össze, hogy egyszeri és megismételhetetlen produkciókat hozzanak létre, amiket a nézők az otthonukból, biztonságos környezetben, élő Facebook-közvetítésen keresztül nézhetnek meg - az első mű stílusosan az Albert Camus: A pestis c. művéből készült monodráma.

Közben terjed a #neváltsvisszajegyet mozgalom is, a bajba került színészek, előadók, zenészek segítésére biztatják a nagyérdeműt: az egyenként pár ezres jegyek vissza nem váltásával segíthetik az átmenetileg munka és bevétel nélkül maradt előadókat. A rendezvényszervezőknek most érdemes megfontolni, hogy ne utaljanak vissza automatikusan: én maximálisan támogatom, hogy ilyen módon hidaljuk át a nehézségeket. De természetesen van már Facebook-csoport Élő közvetítések a koronavírus idején címmel, ahol további programlehetőségeket láthatunk - valamint pl. Epres Attilát és macskáját novellaolvasás közben.  

Unatkozol? Olvassá, vazze!
 

Nálatok hány könyv hever olvasatlan időhiány miatt, vagy mert mindig a fontossági lista aljára kerül? Hát itt az ideje most elolvasni....ha pedig nincs elegendő könyv otthon, akkor íme némi digitális kínálat: a mek.oszk szokásosan ingyenes forrásain túl van még a Magyar Elektronikus Könyvtár, Getty virtuális könyvtára, a Digitális Irodalmi Akadémián pedig száz író-költő teljes életműve érhető el, köztük egy gyerekeknek készült válogatás. Nemzetközileg is felfokozott érdeklődés tapasztalható a "témával" foglalkozó könyvek iránt (a Dekamerontól és Camus-tól Robert Cookig), de a lánykám az orosz Metró poszt-apokaliptikus világát is emlegeti, nekem meg beugrik Karin Michaelis dán írónő hajdani (egyáltalán nem cukros, hanem nagyon is vagány) lányregénye, a Bibi, aminek második része úgy kezdődik, hogy Bibi és osztálytársnői megszervezik, ha már kanyarójárvány idején úgyis bezárják az iskolát, hát kapják el egyszerre, és sorsolják ki, kinél vonulnak közös karanténba, hogy meg ne haljanak már az unalomtól - a könyv ugye az internet megszületése előtt íródott. Ha valakinek megvan a Bibi és az összeesküvők, bátran vegye elő, cseppet se poros!

Maradj otthon, nézzé' tévét....
 

Alighanem megugrik a HBO Go, a Netflix meg az egyéb online videotárak (a Cirkofilmen is van pár kevésbé mainstream mozi, én a Bolti tolvajokat ajánlanám belőle) népszerűsége, és attól tartok, a letöltögetői aktivitás is (kamaszfiúk szüleinek egy gyengéd figyelmeztetés: a srácok közt terjed, hogy bizonyos "megfelelő" országok kódjával ingyenes a Pornhub-hozzáférés, csak a VPN-t kell berhelni kissé hozzá...).  A filmnézési kedv megugrása is végül is teljesen logikus: ha az ember úgy érzi, a Harry Potter ötödik-hatodik részébe került hirtelen az életéből, akkor már miért is ne nézze meg még egyszer? De a jó öreg tévét se írnám le a szórakozások közül - némelyik egészen emberi műsort nyújthat, főleg ahol nem szórják meg az adást tízpercenként ostoba - és az adott helyzetben néha képtelenül abszurdnak hangzó - reklámokkal. A mobilszolgáltatók pedig két kézzel szórják a szélessávot az online térbe szorított lakosságnak, csak ne rohangáljanak - dicséretes kezdeményezés, éljünk vele.

Fotelhuszárok, remeték, eljött a ti időtök, máskor szinte sose, most azonban dicséretes magatartásnak számít egész nap a kanapén tanyázni szűk családi körben vagy egyedül. De kultúra nélkül ne maradjunk akkor sem - mindenkinek jót tesz.

Vakmacska

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Koronahírek 0316: Ne menj be a háziorvoshoz, ha koronvírus-tüneteid vannak

Home office: ha ovisod van, megszívtad

Koronahírek 0315: Ne vidd a gyerekedet a játszótérre se!

Koronahírek 0314: És ki vigyáz a gyerekekre?

Koronavírus: Ne a félelmet mutasd a gyermekednek