Koronavírus-napló, Telfs, Tirol

2020.03.30 15. nap

Ma nagyon hideg lett, -1 fok van. Pedig már reméltem, itt a tavasz végleg…

Több mint két hete itthon vagyunk, tényleg csak a legszükségesebb dolgok miatt mozdulunk ki, de másért nem is lehet. Nehéz, de a napi betegszám-növekedés lassul erősen.

Ma 11 órakor a Bundeskanzler sajtótájékoztatót tart, nagyon várjuk, mit jelentenek be. Tény, hogy 13-án biztos nem indul újra azonnal minden, de reméljük, nem is szigorítanak. Bizakodunk.

A rövid hajam most hátrány, borzasztóan nézek ki, le kellene már vágatni, de ha így megy tovább, meg kell növesztenem.

8800 kb. a fertőzöttek száma jelenleg, 89 halott és közel 50.000 tesztet végeztek el eddig.

2020.03.31 16. nap

Ma megint kicsit szomorúan keltem, hiszen annyit tanultam az elmúlt hónapokban. Ma lenne a vizsgám 13 órakor... De nem lesz, és fogalmam sincs, mikorra tolódik el...

Tegnap megint sajtótájékoztató volt, bejelentették, hogy szerdától kötelező a boltokban maszkot hordani, ingyen rendelkezésre fog állni a bejáratnál mindenkinek. Április 13-án sajnos biztos nem fog újraindulni az élet, jó esetben májusban... talán...

Április közepére az intenzív ágyak elérik kb. maximális kapacitásukat, ezért is fontos, hogy minél kevesebbet mozduljunk ki, hogy bírja az egészségügyi rendszer.

Tegnap érkezett az Austrian Airlines gépe Kínából 12 tonna maszkkal és 18 tonna védőruhával.

Tegnap délután kimentünk megint az erdőbe sétálni és összefutottunk egy ismerőssel, a lányaink együtt járnak oviba. A két lány már rohant volna egymáshoz, és egyszerre szóltunk rájuk, hogy nem szabad. A szívem szakadt meg, ahogy néztek ránk, de megértették.

Bírjuk, mert bírni kell, de egyre nehezebb

2020.04.01 17. nap

Április elseje van, de jó is lenne, ha ez az egész csak egy rossz vicc lenne, de nem az...

Ma végre újra jó idő van, úgyhogy tuti sétálunk egy nagyot az erdőben.

Mióta itthon vagyunk ugye reggeli, ebéd, vacsora, mindig ki kell találni valamit. Eddig Hanna oviban evett, férjem is és én is melóban valahol megálltunk, nem mostanában főztem ennyit. Bár imádok főzni, azt hozzáteszem.

Tegnap az oktatási miniszter tartott sajtótájékoztatót, egyelőre nem tudják, mi lesz a sulikkal, kinyitnak-e még szeptember előtt. Az oviból most az az infó, hogy ha dolgozni kezdünk, ügyelet biztos lesz.

Mától (de legkésőbb április 6-ától) kötelező a maszk az áruházakban, ezt a bejáratnál osztják, ha valakinek nincs ingyenesen.

A számok biztatóak, de az biztos, hogy húsvét hétfő után is maradnak az intézkedések. Most találomra kiválasztottak 2000 főt, akik levelet kaptak és ki fognak menni hozzájuk szúrópróbaszerű tesztet végezni.

Az összes fertőzött szám 10366 (10019 tegnap), kórházban vannak 1110-en és 128-an intenzív osztályon. Közel 55000 tesztet végeztek eddig.

Kilátás a karanténból



Sokan vagyunk otthonainkban, és ha kinézünk az ablakunkon, ugyanaz a látvány fogad minden egyes nap. Mi lenne, ha más nézőpontból is látnánk a kinti világot? Ebben a csoportban több száz, ablakból készült fotó látható a világ minden tájáról - hogy minél színesebb legyen a kilátás. Csatlakozz te is!

Tovább>>>

2020.04.02 18. nap

Hahó, hahó mindenkinek! Hála az égnek újra szép időre ébredtünk. Talán most már itt a tavasz. Tegnap este az RTL német csatornán néztük a Stern tévéműsort, ebből az Ischgl gócpont-sztoriból egész nagy botrány kezd kialakulni világszerte, egyre több vendég kezd megszólalni a témában.

Még van másfél hét a karanténból, de várjuk, hogy jövő héten mit jelentenek be újra.

Ugye írtam nemrég, hogy nincs fodrász, tegnap befestettem a hajam magamnak. Egy fokkal jobban nézek ki. Ha megnyit minden, az első dolgom egy fodrász-körmös-kozmetikus kör lesz...

Tegnap esti adatok: összes megbetegedés 10.636 fő, elhunyt 146 fő.

2020.04.03. 19. nap

Úgy tűnik, van fény az alagút végén, ma egyre több sajtótájékoztatón jelentik be, hogy jövő héten prezentálják, hogy a gazdaságot lassan húsvét után beindítják. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy hopp, akkor mindenki mehet mindenhova, minden azonnal kinyit és huhú, örüljünk.

Mától az éttermek olyan formában megnyithatnak, hogy elvitelre adhatnak ételt. Az üzleteknek eléggé odavágott ez a bezárás főleg, így húsvét előtt, ekkor óriási forgalmat bonyolítanak a játékboltok, ruhaüzletek stb.

Nem vagyunk még kint a gödörből, de most tényleg látszik már a számokból, hogy haladunk, hogy jó irányba haladunk, és megéri kitartani, megéri betartani a kijárási korlátozásokat.

Közel 100.000! tesztet végeztek már el. Egyre több ember gyógyul meg, tegnap egy 43 éves férfi 3 hét lélegeztető gép után lekerült a normál osztályra és gyógyul.

Ezek a hírek erőt adnak, hogy tovább csináljuk, hogy van eredménye, hogy kövessük a szabályokat!

Hosszú út lesz, de megcsináljuk. Nem lesz olyan, mint előtte volt, de egy új lehetőség nyílik meg előttünk, másképp állunk egymáshoz, mert minden csak együtt sikerülhet!

2020.04.04 20. nap

Hú, leírni is sok, lassan három hete van Tirol karanténban. Viszont örülök, hogy itt élünk. Nekem nagyon tetszik, hogy folyamatos a tájékoztatás a lakosság felé, mind a sajtóból, mind a településünk FB-oldalán.

Sokan felteszik a kérdést, minek veszem meg a varrott maszkot, amikor az áruházban ingyen osztják, miért hozatom a helyi termelő zöldségét, hiszen az áruházban olcsóbb. Igen, így van, de én úgy vélem, fontos, hogy támogassuk a helyi termelőket, kisvállalkozókat, hogy talpon tudjanak maradni.

Három hete még arra készültem, hogy ma a kollégáimmal megünnepeltük volna a vizsgámat, ami kedden meg csütörtökön lett volna, és hétfőtől szabadságon lennék, hogy menjünk Magyarországra a kislányommal a nagyszülőket, dédiket meglátogatni. Majd talán nyáron...

2020.04.05 21. nap

Újabb napsütéses nap, tényleg elkezdhetem elpakolni a téli ruhákat.

Tegnap délután sétáltunk egy nagyot megint az erdőben, pár emberrel találkoztunk csak.
Most azért örülök, hogy anno itt vettünk a lakást. Kert, erdő.

Tegnap végre újra jó híreket kaptunk, 24 óra alatt több volt a gyógyultak, mint a megbetegedések száma! Egyre biztatóbb, hogy a gyors terjedést megfékezték. Nagyon kíváncsi vagyok a holnapi sajtótájékoztatóra, bejelentik a terveket várhatóan hogyan és mikor fog újraindulni lassan a gazdaság.

Tirolban a kórházi ágyak fele még szabad. Ezt hangsúlyoztam korábban is, hogy nem a vírus megállítása a cél a korlátozó intézkedésekkel, hanem a terjedés lassítása, hogy az egészségügyi rendszer elbírja a sok beteget.

Nagyné Hende Uschi

KORONANAPLÓNK ELŐZŐ RÉSZEI:

1. rész: Azt hittük, ide nem ér el a vírus...
Eljött a tegnapi nap, ami sokkolt, amit el sem tudtam képzelni, hogy valaha bekövetkezik az én életem során, hogy kijárási korlátozásokat vezetnek be, és megmondják, mikor és hova mehetünk, azt is szigorúan megindokolva.
Tovább>>>

2. rész: A nagypapám kórházba került, senki nem mehetett vele

Édesanyám hívott, hogy a nagypapámat baleset érte, viszi a mentő a kórházba. A lezárások miatt a nagymamámat nem engedték be vele, órákig nem tudtuk, mi van vele.
Tovább>>>