„A természettudományok csodái végtelenek, de azért már sok érdekességet bemutattunk a közönségnek. Jártunk ős-és varázserdőben, felmentünk a csillagok közé, lemerültünk az óceánba, jártunk sarkvidéken és trópusokon, rejtelmes szigeten. A mitikus fantázialények világa pedig egyrészt nagyon népszerű kicsik és nagyok közt is, másrészt igazán szép vizuális világot építhetünk rá. Persze arra vigyáznunk kellett, hogy a kisebbek se ijedjenek meg a sárkányok és griffmadarak láttán" - mondja az F Exhibition főszervezője, amikor arról kérdeztem, mi indokolta a mostani témaválasztást.

A szőnyegen is látunk griffet, kentaurt, sellőt
 

A legnagyobb változás a témán kívül a szőnyeg: gigantikus játszóházzá változtatja a vajdahunyadvári kiállítótér kőpadlóját, és természetesen ezen is mitikus állatok láthatóak - griff, sellő, és még sok minden más, a legkisebbeknek is barátságos, élénk színekből, puha anyagokból. Az én tesztgyerekeim már rég kinőttek a szőnyegen játszadozós korból (nemsokára tízéves mindkettő), de már a második állomásnál rátelepednek, hogy ott vitassák meg az aktuális rejtvény kérdését.

A játékmenet ismerős lehet sokaknak, akik már jártak a korábbi kiállításokon: egy 16 állomásból álló „pályán” mehetünk végig, a kérdéseket megválaszolva kis füzetbe ragaszthatjuk a matricát, majd a helyes megfejtésért ajándék jár, ha minden állomás minden kérdésére megfeleltünk.  A fiúk láthatóan nem szorulnak felnőtt-segítségre (hol van már az a korszak, amikor nekem kellett fennhangon felolvasni minden kérdést...), úgyhogy nyugodtan csavaroghatok a varázslények közt. Akik igen sokfélék: megtalálható köztük a magyar népmesék táltosa, a tengeri népek által ismert sellő, de találkozhatunk törpékkel, tündérrel,  tűzmadárral, egyszarvúval és különféle sárkányokkal is - nem is beszélve a hét főgonoszról (na, ki tudja megnevezni azt, amelyikről egy valódi állatot neveztek el?)

Feladványok a fülnek, a kéznek, a szemnek
 

 A 16 helyszínen egy-egy varázslény vár a megmentőre, mivel a kapzsi Kobold ejtette foglyul valamilyen trükkel - mondjuk egy álmot hozó illatfelhővel, egy ókori mondákban szereplő ősi hangszer hangjaival, esetleg egy bűvös hámmal. Mert persze most sem maradnak el a minden érzékszervre ható élmények - ismét van rejtélyes doboz, amibe benyúlva tapogathatják a gyerekkezek a rejtélyt, van illatfelhő (az én kajla gyerekeim először „belenéztek”, de tanácsos inkább az orrunkat használni...), de a fülünkre és a szemünkre is szükség van a különleges hangok vagy a képrejtvény megfejtéséhez.

Ha már elmúltunk öt- vagy hétévesek, akkor is találhatunk érdekes információkat, főleg ha hozzám hasonlóan másokat is érdekel a mesék és mítoszok szimbolikája. A múltkori népmese-értelmezésem a táltos paripa képe előtt ugrik be: felnőttfejjel nem túl bonyolult megfejteni, hogy legalább annyira múlik az odatoppanó látogatón, észreveszi-e a „táltosságot” a göthös csikóban, és megfejti-e, mi az a különös eledel, amitől kibukkan belőlük a varázslatos szuperképesség.

Hol láttuk? Mondák könyve, fantasy regény vagy videojáték?
 

A képeket és szobrokat elnézve azon tűnődöm, hogy az ókori mitológiából megismert lények (esetemben általában Szabó Magda tolmácsolásában) nagy része a 20 éven aluliaknak inkább valamilyen fantasy videojátékból lesz ismerős, ahogy a főnixet is sokan a Harry Potter-filmekben látták meg először. A távol-keleti legendák viszont mostanában mintha ismertebbek lennének, mint gyerekkoromban: egyre többen tudják például megkülönböztetni az európai mesék sárkányait mondjuk a kínaitól, amelynek teljesen más tulajdonságai vannak.  

Hogy kiknek érdemes ellátogatni a kiállításra? Akik nem csak a természettudományokat, de a legendák világát is szívesen megismertetnék a kisebbekkel (ijesztő szörnyek nincsenek, beszéltük is, hogy talán egy másik helyszínen kellene kifejezetten tizenéveseknek rendezni egy ijesztő-furcsa-mulatságos fantasy lények kiállítást, lehet, nagy sikere volna...), nem egészen járatlanak a főnixek-tűzmadarak-griffek tulajdonságait illetően, vagy egyszerűen csak gyönyörködnének a színpompás-világító-rejtélyes fényekkel megvilágított képekben, szobrokban, makettekben, installációkban, majd otthon előkeresnének egy rég olvasott mesét, verset, mondát. Vagy a Meseterápia szimbólumrendszerének segítségével akár saját életünket is végiggondolhatjuk, miben segíthetnek nekünk az ősi varázslények.

A több mint 1000 négyzetméteren megépített kiállítás az f exhibition rendezésében a városligeti Vajdahunyadvárban látható november 3-ig.  Az őszi szünet alatti nyitva tartás:

Október 27.(hétfő) kivételével minden nap nyitva 9:00–17:00 óráig, október 23-án és november elsején is.

vakmacska