Úgy tűnik, lassan vége a vénasszonyok nyarának, amikor vidáman lehetett jóformán egy szál pólóban túrázni a (csontszáraz, és ezért veszélytelen) Rám-szakadékban is. Aki viszont a fővárosban lakik vagy oda tart az őszi szünetben vagy épp a hosszú hétvége maradékán, az a jó hírünk: van egy erdő, amit mindenféle rejtvény kíséretében esőben is úgy lehet gyerekkel bejárni, hogy még csak cipőt se kell pucolni utána.

program ajánló kiállítás kultúra természet

Az f Exhibition ugyanis ismét nem hagyott minket cserben: évszakváltáskor jelentkezett szokásos bűvös-feladványos-interaktív kiállításával, ismét a városligeti Vajdahunyad-vár a helyszín. Az eddigi egzotikus tájak – őserdő, óceán, sarkvidék, távoli trópusi sziget – után egy ismertebb terepre, az erdőbe visznek a szervezők, ahol a már ismertebb állatok – mókus, róka, barnamedve – mellett találkozhatunk ritkább élőlényekkel, különleges pillangókkal vagy nehezen megpillantható hiúzzal is.

Három tesztgyerekkel indultunk útnak – egy-két éve a lányokat fiúkra cseréltük, elmondhatom tehát, a kiállítások fiúknál és lányoknál is sikert aratnak a 6-11 éves korosztályban. Ketten csapatot alkotnak, általában olyan munkamegosztásban, hogy az egyik mondja a néha merésznek számító saját tippeket, a másik szorgosan ellenőrzi a megoldásokat a segítő (ezúttal egy vadmalacka) lába nyomát követve. A harmadik inkább a saját eszére (meg némileg az anyukája segítségére) támaszkodva egyedül járja körbe a játékállomásokat.

program ajánló kiállítás kultúra természet

Ellenfelünk ezúttal egy Boszorkány, aki az erdei lakókat, állatokat, manókat hajtotta uralma alá. Az ő varázsfőzeteit gyűjtögethetjük be a feladványok megoldásával, hogy aztán a seprűjét is megszerezve (nagyon látványos az installáció, legszívesebben felpattannék rá, hogy kipróbáljam…) elnyerjük a szokásos ajándékot, egyúttal megszabadítva a Bűvös Erdőt a banyától. Ezúttal óriási gombák alatt barangolhatunk („begombázták a kiállítótermet” – kommentálja az egyik kölök), amelyek törzsében találjuk sok esetben a feladványokat vagy az érdekességeket. Mivel van „játék a játékban” – azaz olyan bónusz feladvány, amelynek megoldását nem kell bevezetünk a játékfüzetbe, kedvcsinálónak megengedték a szervezők, hogy az egyiket itt közzétegyem.

program ajánló kiállítás kultúra természet

A három fiúból kettő még sosem járt ilyen kiállításon, a kocsiban odafelé tehát beharangozom, hogy lesznek rejtvények, és a korábbi kiállításokon szagolhattunk kitalálnivaló illatot, egy sötét dobozba benyúlva  kitapogathattunk egy láthatatlan alakzatot, esetleg rejtélyes hangokra fülelhettünk. Ilyen feladványok a mostani kiállításon is akadnak: levendula-fenyő-vagy vadrózsaillatra tippelhetünk, amikor megnyomjuk a kis flakon nyomórészét, vagy azt kell eldöntenünk, milyen állat hangját halljuk muzsikaszó közé keverve.

program ajánló kiállítás kultúra természet

A gyerekek nem nagyon szorulnak az én segítségemre, talán egy alkalommal hagyatkoznak rám, amikor megsúgom nekik, az én nagyapám valamikor mit mondott egy bizonyos növény mérgező hatásáról. De nem minden állomásnál jön be, amit mondok: a pillangóknál például a Kicsi javaslata lesz a nyerő, akármilyen meredeken hangzik először. Az állatszemeknél is megbukom, annyit megsúgok, ezt igazán felismerhettem volna….

program ajánló kiállítás kultúra természet

A csoki és a választható ajándék persze ezúttal se marad el, és ismét érdemes a megfejtések után tenni még egy kört, hogy jobban megismerkedjünk a játékon kívüli tárlók tartalmával is, a játékos rókával, a különleges bagollyal, hogy megfejtsük például az előbbi betűkirakós feladványt vagy csak barangoljunk még egy kicsit az óriásgombák alatt és megcsodáljuk a színes-kanyargós mintákat (vajon mikor csábítják el a kiállítás látványtervezőjét a Desigualba?). A hét év alattiak szülői segítséggel tudják végigjátszani a játékot, mivel némi olvasni tudás ajánlatos hozzá, de ha volt olvasni tudó felnőtt a közelben, az ovisok is lelkesen találgatták a feladványokat.

Ha valaki még látni szeretné a kiállítást, az őszi szünet végéig teheti meg – ünnepnapokon, tehát ma és holnap, illetve november elsején is nyitva lesz - a mai napon és november elsején csak a Bűvös Erdő várja a látogatókat a városligeti Vajdahunyadvárban, a Mezőgazdasági Múzeum egyéb kiállításai zárva lesznek. 

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>