Vakmacska programajánló

Két-három hete még akár strandoltunk, de mire kettőt pislogunk, akár itt a Mikulás meg a karácsony.  Előzetesként nézzük meg, mi újság arrafelé, ahol örök hó és jég közt is van élet – nem csak a Mikulásról és a manóiról ismert a havas Észak. Az F Exhibition új kiállításán jártunk, amit a hagyományoknak megfelelően ismét a Vajdahunyadvárban lehet megtekinteni – egy, két, vagy egy egész csoport gyerekkel.

A fagyos tájakon átívelő kaland során a látogatóknak fel kell kutatniuk a hajdani jégóriások elveszettnek hitt, varázserejű kincsét, melyet megkaparintott egy fondorlatos Kincsvadász. A kapzsi tolvaj sarkvidéki Jégtornyába zárkózva, hét lakat alatt őrzi értékes zsákmányát. Az expedíció bátor tagjai azonban eljuthatnak a Kincsvadász búvóhelyére, és visszaszerezhetik az elbitorolt kincset. A képzeletbeli tájakon barangolva a kincskeresők váratlan akadályokba ütköznek, miközben a torony leleményes ura lépten-nyomon ügyes trükkökkel zavarja össze az elméjüket és az érzékeiket.”

- írja az ajánló, mi pedig nekivágunk az expedíció két tagjával, akik ezúttal hét és fél évesek és fiúk. Egyiket se kellett különösen biztatni a kincskeresésre, büszke másodikosként már olvasni is tudnak, ami a játékfüzet végigböngészésében segítette őket – bár azért néhányszor megkértek, a pontos érthetőség kedvéért én (is) olvassam el a soron következő feladványt.  

A kalandozó gyerekeket és az őket kísérő felnőtteket most az segíti, hogy a tizenhat játékállomás szabályos alakzatban helyezkedik el, nincsen most tanácstalan arcú nagyi, aki minden arra járót megkérdez: „Nem tudjátok, merre lehet a kilences???” A válaszokat a hómezőkön hasznos szolgálatokat teljesítő kutya, a szibériai husky lábnyomát követve lehet ellenőrizni, már ha a néha kifejezetten összetett képen megtaláljuk a néha nagyon szembetűnő, máskor trükkösen elrejtett jelet – a helyes válaszhoz tartozó hópehely jelét. Néha egy-egy babzsák is jól jött volna, amire lehuppanva alaposan átolvassuk, átgondoljuk a kérdést – igaz, úgy figyelmetlenebb játékostársaink esetleg hasra estek volna bennünk, miközben a sarki rókát bámulják.

Vakmacska programajánló

A kérdések némelyike felnőttszemmel egyértelmű – mondjuk hogy mivel tudunk egy távoli jármű kapitányának a legnagyobb eséllyel jelezni (kürttel, egy magasban lengetett pokróccal vagy egy tükörrel?) – azonban a sarkvidéki állatvilágról (vagy a természeti világ más jelenségéről) szóló információk némelyike engem is meglepett. Ti tudtátok, hogy egy kopaszra borotvált jegesmedve teljesen FEKETE volna? Vagy azt, meddig bírja a delfinek családjába tartozó, rendkívül intelligens beluga egy levegővétellel a víz alatt? Nehezebb-e a rézgolyó az aranygolyónál, vagy épp fordítva? Meddig élhet el egy grönlandi cápa? (Ez utóbbi kettőt se a fiatalurak, sem én nem találtuk el...)

És ha elfáradnánk a sok tudományos közlés közepette, akkor megcsodálhatjuk a fürdőző kecskét (és a termálvízben valóban fürdőző makákókat is...), a korcsolyázó kost, a nagyon, de nagyon cuki bébifókát. A színes installációk közé rejtett monitoron pedig mókás kisfilmeket láthatunk az állatvilág vidám pillanatairól, mivel a sarkkörön túl se mindig komor és szigorú az élet. Elég ránézni a hóban fickándozó-bukfencező sarki rókára, a kis jegesmedvebocsok játékára (kedvcsinálóként ajánlom a BBC Earth kedves filmjét róluk), a felnőttkorukban is viccesen totyogó pingvinekre. Tünde nagy kedvencei, az izlandi lundák is megjelennek, a zölden derengő sarki fénnyel egyetemben.

Most így pár nappal később eltűnődtem – talán egyetlen olyan sarki állatot nem láttam, amely gyerekkorom nagy kedvence volt – a hópárducot. Van viszont helyette hófehér királytigris (nem albínó, hanem egyedi, ritka színváltozat...), a már emlegetett kék szemű kutya, a husky, a Harry Potterből is ismert hóbagoly, havasi nyúl, jegesmedve, fehér delfin és hermelin – és ráadásként egy mókás „kakukktojás” állatfajta is, aki nem sarkvidéki lakó, de hogy  ki ő, azt nem árulhatom el, mert azzal megmondanám az egyik játékállomás megoldását…

Vakmacska programajánlóSzabadtéri programok az őszi hónapokra

Mondtam már, hogy imádom az őszt? Ilyenkor szeretek leginkább kültéri programokat szervezni a gyerekekkel. Lássuk, miket lehet ilyenkor csinálni odakint.

Tovább>>>

A csodaszép, világító képek és installációk már az egész kicsiket is lenyűgözhetik, emellett az ovisok beszállhatnak a matricázásba, a lábnyomkövetésbe, az illatfelismerés és az állathangok felismerésébe, de van lábnyomtapogatós játék is.

A kisiskolások már önállóan is boldogulnak a kincskereséssel és a rejtvényfejtéssel, azok a gyerkőcök különösen, akik egyébként is érdeklődnek a természet csodái iránt, esetleg otthon is szívesen néznek NatGeót, Spektrumot a szüleikkel, miközben szívesen fejtenek meg trükkös feladványokat. Én pedig már a belépőkérdésnél rájöttem, sose gondolkodtam el igazán, mit jelent egészen pontosan a „különleges hópehely” kifejezés – a játékhoz kapott kis játékfüzetben és a hozzá adott matricákon (ezeket kell a helyes válasz jeleként beragasztani a megfelelő helyre a füzetben) mindjárt megfelelő illusztrációt is kapunk hozzá.

Bár nem épp kedvenc évszakom a tél, ennyi szépséges hó és jég még nekem is csinált némi kedvet hozzá - egyúttal arra is felhívva a figyelmet, mennyi kincs (tán innen a Jégtorony Kincsvadászának figurája) és szépség van ezeken a végtelen hó- és jégmezőkön, dermesztő sarki tengereken – az emberiség igazán vigyázhatna jobban rá.

A kiállítás egészen az őszi szünet végéig megtekinthető, egyénileg vagy csoportosan (iskolai-óvodai csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges!). Érdemes betervezni a programot, nem kell a sorállástól sem kell tartani, mi hétvégén voltunk, kora délután, és nem volt se tömeg, se sorállás, bár folyamatosan érkeztek a kisebb-nagyobb gyerekek sarki rókát nézni.

A kiállítás ideje: 2017. szeptember 23. – november 5.
Helyszín: Vajdahunyadvár, Városliget

A kiállítás az F Exhibition szervezésében és kivitelezésében valósul meg.

Nyitvatartás: Hétfőn zárva, Kedd-Vasárnap 10-17 óráig (november 1-jén nyitva!)
Korosztályi ajánlás: 4-99 éves korig.

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?