ultrahang terhesség

Hazánkban 1979 óta használják az ultrahang technikát a várandósgondozás során. Az eltelt évek alatt sokat fejlődött ez a tudomány is, amely a világ egyik legizgalmasabb és legboldogabb folyamatába enged betekintést. 

A szegedi SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján 2024. március 1-jén megnyílt az új Foeto-Maternalis Centrum (FMC), amely nemzetközi szabványok szerint új szintre emeli a várandósgondozást. Az új szemléletű anya-magzat medicinán alapuló központ a világ legmodernebb ultrahangos vizsgálati eszközeivel, fejlett informatikai rendszerrel és komoly szakmai konzultációs háttérrel indult el. Az itt használt ultrahangos berendezés képes arra, hogy akár egy 12 hetes magzat 7 milliméteres szívében lévő 1 milliméteres szívbillentyű záródásának pontosságát is felmérje.

A központ olyan digitális eszközparkkal rendelkezik, amely egyedinek mondható a hazai szülészetei közellátásban. A várandósokat a világon is csúcstechnológiát képviselő ultrahang-berendezéssel vizsgálják, és ebből a berendezésből az év végére már a tervek szerint kettő működik majd a klinikán.

Az új foeto-maternalis centrum (FMC) világszínvonalra emeli az egész dél-alföldi régió szülészeti, nőgyógyászati ellátását, komoly minőségjavulást hoz majd a várandósgondozásában.

A szorosabb várandósgondozás, a szisztematikus, rendszeres szűrés lehetőség arra, hogy időben felismerjék a magzati kórállapotokat, ami pedig megfelelően tervezhetővé és optimálissá teszi az ellátást.

Külön jó hír a kismamáknak, hogy a központ informatikai rendszere valós idejű adattovábbításra képes, ami lehetőséget biztosít az azonnali távvéleményezésre, leletezésre is. Az itt megforduló várandósok a technológiai csúcsellátáson kívül azon tekintetben is szerencsések, hogy álló- és mozgóképben is hazavihetik vizsgálatuk felvételeit. A klinika ellátási területe egyelőre a dél-alföldi régióra terjed ki.

Akác