Fotó: Facebook Szütyő Challenge csoport

Új kihívás terjed a Facebookon: ezúttal nem sajtot kell a gyerek arcába dobni és videózni a reakciót, hanem végre hasznos ügyhöz lehet csatlakozni, melyet a környezetvédelem és a fenntarthatóság inspirált. A szütyő challenge lényege, hogy a bekapcsolódók a műanyag zacskók használatának csökkentése érdekében újrahasznosítható textil szütyőket készítenek közösségi alapon, az elkészült táskákat pedig különböző helyeken: bölcsikben, ovikban, iskolákban, cégekben, kisebb boltokban helyezik ki, hogy mások is áttérhessenek a környezettudatos zacskóhasználatra.

A kihíváshoz alapanyagok és a táskák varrásának felajánlásával lehet csatlakozni, és az osztásban is lehet segíteni. A legfontosabb: mindezekért a felajánlásokért pénzt kérni nem szabad, minden önkéntesen történik.

„Váltsd ki a nylont szütyőre! Vegyél egyet és használd nagyon sokszor!”

Több résztvevő jelezte, hogy az általuk megkeresett ovik, iskolák, cégek örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez, és több zöldségesnél is megtalálhatók a szütyők az áru mellett.

Íme, a részletes szabályzat:

„Szütyő Challenge

Egy kihívás, amit a környezetvédelem és a fenntarthatóság inspirált. Az egyszerhasználatos műanyagok, nylonzacskók helyett mi sem egyszerűbb, mint textilszütyőket használni?!

Sokaknál megvan a motiváció, de

- nincsen alapanyaguk
- nem tudnak varrni
- nem szeretnének beruházni egy olyan dologra, ami nem is biztos, hogy beilleszthető a mindennapjaikba

A Szütyő Challenge a kezdeti lépésekben nyújt segítséget 

Hogyan működik?

- ha van 30 éve a padláson, szekrény aljában heverő függönyöd, "szütyőnek még jó lehet" textiled, akkor ajánld fel
- ha van varrógéped, egy pici szabadidőd, jelentkezz készítőnek
- ha alapanyagod nincs és a varrást sem tudod bevállalni, de szeretnél segíteni, jelentkezz szütyőosztónak

Bevásárláskor, amikor látod, hogy valaki nylont tép, ajánlj fel neki egy szütyőt. Mindenkinek csak egyet (kettőt-hármat), hogy meglegyen a kezdőlökés, de ha valóban szeretne tenni a jelenünkért és jövőnkért, akkor váljon ő is aktívvá.

Ha a kedvenc zöldségesed, a munkahelyed, gyermeked bölcsije, ovija, iskolája nyitott a kihívásra, helyezz ki plakátokat, esetleg szütyővel kombinálva.

FONTOS
A Szütyő Challenge keretein belül tilos az adás-vétel. Senki nem kér pénzt sem a függönyért, sem a varrásért, sem az osztásért. Semmiért. Kérlek, ezt tartsátok tiszteletben.
Ha szeretnél szütyőt saját használatra, nézd meg, van-e felajánlandó függönyöd. Ha van, keresd meg a közeledben varrásra jelentkezetteket. Az elkészült darabokból bátran kérj.
Ha nincs függönyöd, jelentkezz osztásra, és így is kerülhet hozzád saját használatra is.
Minél többen csatlakoznak a kihíváshoz, annál elérhetőbbek lesznek a szütyők. Aki végképp nem talál együttműködőket, írjon nekem és segítek megoldást találni.”

Ebben a Facebook csoportban olvashatók további infók, részletes tájékoztató a varráshoz, Szütyő Challenge térkép, fotók az elkészült táskákról, és nyomon lehet követni azt is, hogy hová kerültek a felajánlott szütyők.

Te is csatlakozol a kihíváshoz?

Tünde

Környezetvédelemmel kapcsolatos cikkeink:

11 dolog, amin sürgősen változtatnod kell, ha jövőt akarsz a gyerekeidnek

Családunk és a környezetvédelem

Nem kell semmi, ami fölösleges!

Műfenyőt veszel, mert véded a környezetet?!

Két gyerek mellett is lehet környezetbarát háztartást vezetni