környezetvédelem nagycsaládos

Környezetvédelem. Talán az egyik legvitatottabb téma, amiről csak posztot lehet írni, hogy mit tehetünk mi, tulajdonképpen hozzá nem értő édesanyák, hogy gyermekeinknek és unokáinknak is élhető legyen még a föld. A híradások tele vannak az ezzel kapcsolatos hírekkel. Sok köztük nagyon riasztó, és tuti biztos, hogy hamis is van köztük. De tény, hogyha nem változtatunk, valamennyien tudjuk, hogy jó vége nem lesz a dolognak.

Sokan, sok helyen vitatkoztak már azon, hogy mit kéne tenni. Sokan ülnek a babérjaikon, hogy ez a nagyok dolga, egy kis háztartás nem oszt nem szoroz. Mások teljes meggyőződéssel hiszik, hogy a kicsik ténykedése is sokat jelent. De mit tehetünk mi, anyák? Hisz, ha valakinek, nekünk érdekünk a környezet megóvása. Szeretnénk élhető környezetet a gyermekeinknek. A sok kicsi sokra megy elv alapján összegyűjtöttem néhány dolgot, amit bárki meg tud változtatni az életében. Tuti lesz, amin egyeseknek nem kell változtatni. Tuti lesz, ami egyes családoknak erőn felüli, vagy talán lehetetlen. De érdemes átgondolni a saját életünket, házunk táját, és ha valahol magunkra ismerünk, változtatni.

  1. Cucckultúra

A kismillió vacaktól a tényleg kellő dologig minden befér ide. Sajnos sokat vásárolunk, mert megtehetjük, mert miért ne, mert jó érzés, stb. Sokan alaposan átgondolják, sokan meggondolatlanul költenek, és sokszor csak a tapasztalatok birtokában jövünk rá, hogy mi is a valóban hasznos és kellő a családunknak. Ide az élelmiszertől a babacuccokon át a szezononkénti új ruhákig minden belefér. Ezt érdemes végiggondoljuk. Ami a kereskedelemnek, a gazdaságnak jót tesz, a Földet erősen rombolja.

Nem kell semmi, ami fölösleges!

Meg kellene értenünk azt, hogy a környezet nem egy ékszer, egy becses tárgy, amit megtalálunk, megtisztítjuk, aztán bezárunk egy dobozkába, vagy egy vitrinbe, és így védjük meg a további szennyezéstől. A környezet él. 

Tovább>>>

  1. Szemét

Egyre többen gyűjtik a szemetet szelektíven. Egyre többen hívei a csomagolásmentességnek. Egyre többen a zacskók helyett többször használatos tasakokba teszik az almát, kiflit, stb., sokan textiltáskával járnak bevásárolni. Július a zacskómentes hónap volt. Bármikor kezdhetjük. De vajon hány ember ignorálja az agyoncsomagolt dolgokat? A minap épp azon akadtam fent, hogy a külön kis tasakba csomagolt dolgok még egy dobozkába, az pedig fóliába volt csomagolva. Háromszoros szemét, mert mind a kukában landol. Szelektíven ugyan, de akkor is a szemétbe kerül.

  1. Műanyagok

A zacskókról már volt pár szó. De a szívószálak, a pillepalackok, a gyerekek rémséges, mindent elborító kacatjai, a léggömbök, amik az ovis ballagástól az esküvőig mindenfelé röpködnek, a sokadik itatópohárka, stb. mind-mind megtalálhatók szinte kivétel nélkül minden háztartásban. Mi lenne nélkülük? Talán a Tisza tóból nem halásznák naponta tonnaszám a műanyag szemetet, a Bodrogban még folyna a víz, az Atlanti-óceánon nem úszna műanyag szemétsziget, a vadon élő állatok nem fulladnának meg a rájuk tekeredett szeméttől… És innánk üvegpohárból, csapvizet, talán boldog lenne az ifjú pár lufireptetés nélkül is és az ovis is visszatalálna az ovijába, bár nem eresztette égnek a lufiját. Játszanánk valódi játékokkal, lenne kevesebb kacatunk. (lásd 1-es pont)

  1. Pelenka

Óriási port kavart az utóbbi időben a hír, miszerint egy kis országban betiltják az egyszerhasználatos pelusokat. Pro és kontra ment a kommentelés, hogy ki ért egyet, ki szerint rossz az ötlet. Többek között nyolcadik gyerekemet textilpelusba csomagoltam. Se az időmet nem károsította, se a környezetet. Ráadásul a bőrének is jót tett. De ide tartozik, hogy a nők egészségügyi betétei, a tamponok is, sőt, az idősek inkontinencia betétei, meg a pelenkáik is. Már rég volt, mikor nem volt más, és textilbetétet használtak a nők. Azóta van intimkehely, ami igen gazdaságos és környezetbarát dolog, de sokan szívesen használják a modern textilbetéteket.

Százezreket spórolhatunk a mosható pelenkával

Míg az eldobható pelenkák lebomlási ideje hulladékezelés nélkül több száz év, addig a vizsgálatok szerint a mosható pelenkáknál ez az idő hat hónap. A mennyiségben is hatalmas különbségek vannak 20 pelenka szemben az 5-7000 eldobható pelenkával.

Tovább>>>

  1. Mosás, takarítás, tisztítás, mosogatás

Kezdhetném a környezetbarát mosószerekkel, melyek bőrbarátok is, és szépen tisztítanak. Nem marad utánuk foltos vagy koszos a ruha. Ugyanígy a takarításhoz is használhatunk környezetbarát termékeket. Még olcsóbbak is, mint a népszerű termékek. Ide tartozik a papírtörlő, a papírszalvéta is, a törlőkendők mindenféle célra, a fertőtlenítőszerek arzenálja. Aki váltott környezetbarát dolgokra, mind állítja, hogy nemhogy hátránya származott volna, rengeteget spórolt, és mégis tiszta minden. Nagyon elterjedt lett a mosogatógép. Valódi segítség. Ha teletöltve használjuk, még környezetbarát is lehet. De félig töltve nem. Vagy ugyanez, ha a drága ivóvizet arra használjuk, hogy folyóvízben mosogatunk.

  1. Kozmetikumok

Bevallom őszintén, nálunk ebből fogy a legkevesebb. Vízzel mosdunk, csak a koszost mossuk szappannal, testápolóra nincs szükségünk, oké, sampont használunk, de kb. ennyi. Én minimális sminket, arckrémet használok, körömlakk semmi, így a lemosók és a törlők se kellenek. Ebből is vannak már környezetbarát termékek, mosható kendők, sőt, csomagolásmentes termékek is. Érdemes váltani.

  1. Helyi termelők

Elsősorban az ára számít a terméknek. De míg olcsóbb a kínai fokhagyma, addig a magyar kevesebb utazással=környezetszennyezéssel jut el a boltokba. (és én esküszöm rá, hogy finomabb is a magyar) És ez csak a fokhagyma. Ha lakhelyünkhöz minél közelebbi terméket vásárolunk, csupán azzal is hozzájárulunk a környezetvédelemhez. Nem szennyezi a szállítás a levegőt.

  1. Szerviz

Csöpögő csapok, egész nap világító lámpák, folyamatosan bedugva tartott telefontöltők és miegyebek ide tartoznak. Oké, mi fizetjük a vízdíjat, ha nem javíttatjuk meg a csapot, de ugye valamennyien hallottunk már az ivóvíz értékéről, fogyásáról, egyes helyeken a hiányáról. A szárazság, forró hónapok gyarapodása nem tesz jót a vízkészleteknek. Érdemes nem csak a saját pénztárcánk miatt, de a vízkészletek óvása érdekében is odafigyelnünk a csapok csöpögésére. Ugyan már szinte csak energiatakarékos égők kaphatók, de ha a nap nagy részében feleslegesen égetjük ezeket, pazaroljuk az energiát. Nemcsak több a villanyszámlánk, bár kis mértékben, de az energiaforrásokat is pazaroljuk.

  1. Palackozott víz

Az üdítők, az ásványvizek pillepalackja mára lassan az égig ér. Az egyik fő szennyezője a Földnek. Vannak az újrahasznosításnak egész jó kezdeményezései, de szinte eredmény nélküliek ezek, olyan sok a kidobott palack. Nagyon sok településen tökéletesen tiszta és megfelelő az ivóvíz minősége. Ott kidobott pénz a palackozott víz. Sőt, kirándulásra, útra kulacsba csomagolhatjuk és magunkkal is vihetjük a vizünket.

  1. Szelektív hulladék

Szétlapítva, a levegőt nem a kukába téve dobjuk ki a szemetet? Minden műanyagot a műanyag közé teszünk? Elemet sose teszünk a szemetesbe?

  1. Fűtés

Rosszul záródó ablakok, környezetszennyező fűtőanyagok, gyengén működő fűtőberendezések, a szükségesnél magasabb hőfokra fűtött lakások kérdése mind ide tartozik. Nem csak a saját kényelmünk, nem csak a pillanatnyi anyagi ráfordításunk számít.

Ti mit tennétek még hozzá? Szerintetek van értelme?

nagycsaládos

Két gyerek mellett is lehet környezetbarát háztartást vezetni

Most épp négyen lakjuk ezt a házat. A gyerekek kicsik (5 éves lesz Tinti július közepén, és 2 éves lesz Matykó május végén), mi pedig rohanunk. Nem épp ideális helyzet ahhoz, hogy mindent megfontoltan, és előre tervezve vigyünk véghez. Így sokat számít az, hogy eleve volt egy rutinunk, ami a háztartást illeti.

Tovább>>>