Az osztrák utazással kapcsolatos bejegyzésem vonatkozásában elég sok negatív komment érkezett azzal kapcsolatban, hogy tápszert mertem adni a Babatevének, na, meg ugye hütte-ételeket. Így a tisztázás érdekében – magyarázkodás helyett – akkor egy kis ízelítő az életünkből ezen a területen: avagy hogyan is ment a szoptatás és megy a tápszer, mellette pedig a hozzátáplálás.

Császármetszéssel SZÜLTEM a Babatevét (orvosi indokok voltak, de ha nem lettek volna, akkor is mindenki tartsa tiszteletben, hogy így szültem, és igen, a másodikat is így fogom, akár tetszik az ősanyáknak, akár nem!) és engem is riogattak azzal, hogy a műtét miatt nem lesz tejem. Hát… ha vettek volna lottót, akkor – visszaemlékezve középiskolai matematikai tanulmányaimra – nem valószínű, hogy nyertek volna. A műtétet követően rögtön az aranyóra alatt sikerült megszoptatni a Babatevét, aki lelkesen evett és szívta a véremet/lelkemet tejet.

Ezt követően a második napon belövellt a tejem, és a kórházban már elkezdtem a szoptatást azzal, hogy a Babateve nem akart mellről enni. Egyszerűen nem. Na, de egyszeri anyaként rögtön elkezdtem fejni, és otthon folytattam, amíg a védőnő ki nem jött, és meg nem mutatta, hogy hogyan kell. Onnantól kezdve már lelkesen szoptattam és fejtem. De még hogy! A Babateve lendületesen fogyasztotta az egyre nagyobb mennyiségeket, a többit pedig nagy mennyiségben, precízen címkézve, a hűtő külsején nyilvántartást vezetve fagyasztottam. Körülbelül egy hónap alatt egy liternyi gyűlt össze a fagyasztóban!

És akkor itt jött a probléma. Ugyanis hisztamin-túlérzékenyként – mivel az enzim szintje a szülés után leesett – nem tudtam annyit és annyiféle dolgot enni, mint terhesen. Tehát a tej tápértéke elkezdett csökkenni. Ja, és emellé egészségügyi izgalomként jelentkezett a hatodik héttől a vérzés. Úgy kisebb-nagyobb megszakításokkal hónapokon keresztül. Hogyan is kezeljük a problémát, ha szoptatni szeretnék és tejem is van? – kérdeztem a nőgyógyászt. Először indítottunk a szoptatásbarát fogamzásgátlóval, amelynek eredménye az lett, hogy a hisztamin miatt rosszul lettem. Oké, tegyük le, rakjunk fel spirált, mert csak nem normális, hogy minden rendben van, de én vérzek, mint akit ölnek. Elmondom a titkot: nem segített.

De közben: Babateve három hónapos lett, és hiába eszik elég tejet, éhes marad, tehát elkezdjük kipörgetni a fagyasztó tartalmát és behozzuk a tápszert, mert más nem tudunk csinálni. Eredmény: az első három hónapban tiszta anyatejes a gyerek, majd a negyedik hónap elején elkezd tápszert enni kiegészítésként.

Mivel a Babateve már tejes és tápos, emellett egyre nagyobb, elkezdtük a hozzátáplálást. Gyümölcs, zöldség, hal, hús és minden finomság. Közben ugye megjártuk Finnországot, ahol tej és táp és lájtos, általam készített étel volt a terítéken minden egyes nap. Akkor is, ha közben utaztunk, mert vittem botmixert. Egyedül négy napig nem volt főzelék, mert a hotelben nem volt eszköz, amivel főzni tudtam volna, és a vízforralót nem igazán éreztem alkalmasnak a feladatra.

Ahogy haladtunk előre az időben, a Babateve egyre jobban evett főzeléket, majd tízórait és uzsonnát is. Én meg továbbra is véreztem, spirál nem segített. Meg a finn gyógyszerek sem. Tehát jött a kérdés: apad a tejem nagyon, szaporító fejés nem segít, a Babateve egyre nagyobb, és szépen eszik mindent, mi legyen? Az lett, hogy abbahagytam a szoptatást. Mert nem megoldás, hogy én folyamatosan vérzek, tejem alig van, de legalább fél fogára sem elég a gyereknek. Azaz spirál ki, normál fogamzásgátló be. Azóta én nem vérzek. Babateve viszont szépen eszik.

Mivel sokat utazunk, ezért minden utazásra készülök a Babatevének finomabbnál finomabb ételekkel, kedvenc gyümölcseivel, tízóraival és uzsonnával. DE tudomásul kell venni, hogy nem lehet mindenütt főzni. Tehát ott marad az üveges étel főzeléknek, még akkor is, ha a tízórait és az uzsonnát meg tudom csinálni. Emellett – lévén meglehetősen rugalmas védőnőnk van – elkezdtük, hogy a Babateve a neki való ételeket megkóstolhatja, amikor mi is eszünk éppen. Tehát kap egy csipetnyi ezt-azt. Gondolom, néhány embernek félreérthető volt: a Babateve a hütte-ételeket nem egyedül ette meg, hanem a megfelelő ételekből kapott egy morzsányit. Tehát például a Frittatensuppéból a tésztából nem kapott, mert nem neki való. Ez az irányadó a vaníliaszószra is. És nem meglepő módon a Vodka-Feige sem került megkóstolásra általa!

Ja és értelemszerűen vittünk popsikrémet is. Az, hogy nem hatott eléggé, már nem hinném, hogy a mi hibánk lenne…

Összefoglalva: tudom, mindenki egy szoptatós ősanya, aki a gyerekét évekig szoptatta és még most is szoptatja és élvezi minden percét, blablabla, NE ÍTÉLJÜNK MÁR EL MÁSOKAT, MERT MÁSHOGY CSINÁLJÁK, MINT MI! Emellett célszerű lehet végiggondolni az adott szituációt, és azt is, hogy abból mit lehet kihozni, mielőtt össztüzet zúdítanánk egymásra. Mindenki más és máshogy neveli a gyerekét, ami szíve joga, és ahogy volt kórházi szobatársam és barátnőm szokta volt mondogatni: a gyerekednek TE vagy a legjobb édesanya!

Tevelány

A szerző írásaiból:

Állás: kinek kell egy kisgyerekes anya?

A babát nem érdekli a rénszarvas és a sarki fény

Nem fogsz sokat aludni a szülés után a Honvédban

10 dolog, amit imádok a terhességben

10 dolog, amit utálok a terhességben