Brigitte Adams 38 éves korában 11 petesejtjét fagyasztatta le abbéli reményében, hogy egy nap ő is édesanya lesz. Mivel úgy tapasztalta, hogy a témában vajmi kevés információ áll rendelkezésre, elindította saját weblapját, amelyet a találó “Eggsurance (egg: petesejt + insurance: biztosítás szavak összefűzése)” névre keresztelt. A honlapon különféle praktikus tanácsokat ad, és közzétette az egyes klinikákról készített értékelését is.

Brigitte nem az egyetlen 40 felé közeledő szingli, aki rémülten veszi észre a biológiai óra törvényszerűségeit: az Egyesült Államokban egyre többen döntenek a petesejt-lefagyasztás mellett, sokszor a szülők pénzügyi támogatását élvezve, akik már nagyon szeretnék megtapasztalni az unokázás örömeit.

A petesejt-lefagyasztás módszere még mindig kísérleti fázisban van, ezért nem állnak rendelkezésre statisztikai adatok az eljárások sikeréről. A módszer nagy lendületet kapott az elmúlt években egy japán biológusnak köszönhetően, aki kifejlesztette a vitrifikációs eljárást, lehetővé téve a petesejt ultragyors lefagyasztását. Az így lefagyasztott petesejtek kiolvasztása 90 százalékos sikerrel kecsegtet, ami jelentős javulás a korábbi módszerekhez képest.

A petesejtek az életkor előrehaladtával egyre kevésbé életképesek, a 35-39 év közötti nők körülbelül harmadánál merülnek fel termékenységi problémák. Ezért Brigitte személyes elhivatottságot érez, hogy felhívja a hasonló cipőben járó nőtársai figyelmét a kérdés halaszthatatlanságára, hiszen több klinika nem vállal petesejt-lefagyasztást 38 év felett. Annak ellenére, hogy a médiában nagy hangsúlyt kap a termékenység kérdése, a legtöbb nő – még a legképzettebbek is – ledöbben, amikor a kérdés időszerűvé válik életében. Mivel annyira sokat tettek azért, hogy ne essenek teherbe évek hosszú során át, nem veszik már észre az idő sürgetését.

Lehetőségeinek feltérképezésekor Brigitte csalódottan tapasztalta, hogy nem talál teljes körű tájékoztatást a témában. A klinikák honlapjain jellemzően a teherbeesésről lehet olvasni; az őt kezelő klinikán is elsősorban az in vitro megtermékenyítésről kapott felvilágosítást, nem pedig a petesejt-lefagyasztás rejtelmeiről.

Ezért Brigitte elhatározta, hogy „fáklyavivő lesz a sötétségben”: honlapja május elején indult, ahol minden fontos tudnivaló megtalálható. Megtudhatjuk, hogy a szolgáltatás ára 7000-18.000 dollár között mozog (nem számítva az 5000 dolláros gyógyszeres kezelést). Betekintést nyerhetünk az eljárás működésébe, és megtalálhatjuk az összes egyesült államokbeli klinikáról készített értékelést. A honlap ingyenesen használható, a tulajdonos reményei szerint pedig a klinikák hirdetéseiből előbb-utóbb bevétel is származik majd.

Forrás

Bicse