kórházteszt szülés császármetszés kórház

A Péterfy Sándor utcai Kórházban szültem 2014 októberében. Terhesgondozásra nem a kórházba jártam, volt fogadott dokim, a vérvételeket, ultrahangokat és a ctg-ket csinálták ott. Mindig az osztályra kellett menni, szólni a főnővérnek, és ő intézte a vérvételt. Ügyes és nagyon gyors volt. Az ultrahangra telefonon lehetett időpontot kérni, öt percnél többet sose vártam. Alaposak és korrektek.

Az én orvosom már a 36. héttől kérte a ctg-ket. Három gép van, az egyik elég régi, de használható, sose kellett várni, mindig volt szabad gép. Az éppen oda beosztott szülésznő rád rakja, és ha szerencséd van, nem felejt ott (egyszer 40 percet ültem ott). A papírral meg rohanhatsz az orvosod után, hogy megnézze és aláírja. Ha nincs benn, akkor a szülésznő viszi aláíratni az osztályos orvossal. Mindenki kedves és korrekt, ha kérdezel, válaszolnak, de nem csevegnek.

Szülésfelkészítőt tartanak: havonta egy előadás van, mindig más témában (a weboldalukon tájékoztatnak). Én csak a fájdalomcsillapításról szólón voltam jelen. Lehet kérni edát, sőt, az elhúzódó vajúdásnál ők ajánlják. Az előadás végén meg lehet nézni az osztályt és a szülőszobákat. Három szülőszoba van, az első legnagyobb alternatív, van labda és bordásfal (lehet, hogy van még valami, de én nem emlékszem). A második a rózsaszín, semmi extrával, de lehet kérni ebben a szobában is labdát, a harmadik is ugyanilyen, csak kékre van festve, én ebben a szobában szültem majdnem. Nincs a szobákhoz külön fürdő és vécé, egy közös van, de az se éppen a legszebb.

Az osztály borzalmasan néz ki. Régi nyílászárók, amiken jön be a huzat, ha nincs leengedve a redőny. Kényelmetlen ágyak, amiknek a magassága nem állítható, ha ültem az ágyon, nem ért le a lábam, pedig a 165 centimmel szerintem nem vagyok alacsony.

Háromféle szoba van.
1. Teljesen hagyományos, se vécé, se fürdő (az osztály végén található egy közös fürdő-vécé, szerintem aki teheti, kerülje el, borzalmas állapotban van).
2. Kétágyas alapítványi (ebben voltam) fürdő, vécé a szobához, mikró, tévé, pelenkázó és kézmosó, tiszta, de látszik hogy egy felújítás nem ártana. Fizetni kell érte.
3. Egyágyas alapítványi, ugyanaz, mint az előző, csak egyedül vagy, szintén fizetős.

Van az osztálynak szoptatási tanácsadója, kétszer is jött hozzám, hiába nem volt tejem, az egyetlen mondandója az volt, hogy jól csinálom, szoptassam csak. Ennyit róla.

A csecsemős nővérekből kétféle van. Aki első éjszaka jött, kedves és segítőkész volt, mindenben segített. Aki a nappalos volt, hát tőle inkább még kérdezni se kérdeztem. Az osztályos nővérek többsége nagyon fiatal, de kedvesek. A nővérhívót csak akkor használd, ha haldoklasz, mert különben leüvöltik a fejed.

Az újszülött részleg az osztály elején van, beadni csak igen nyomós indokkal lehet, nem szeretik. Tápszerpótlást nem adnak, szoptasson az anyuka, nem baj, ha nincs teje, majd lesz (nem lett). Szoptatáspárti a kórház, és bababarátnak vallják magukat, bár anyukabarátnak nem mondanám.

A babának kell vinni popsitörlőt, pelenkát. Ruhát csak azt, amiben haza viszed. Popsikrémet és a köldökcsonk ápolásához mindent adnak. Nem mutatnak meg semmit (kértem, nem jöttek). Jó, ha viszel eldobható pelenkázó alátétet. Este hétkor kell fürdetni vinni a babákat, és kb. 15 perc alatt végeznek. Ha vizsgálni viszik jönnek érte, de jelen nem lehetsz. Ha van valami gond hívnak hogy menjél az újszülött részlegre és mindent elmagyaráznak. Hallásszűrést és ortopédiai vizsgálatot is csinálnak.

Saját részre mindent vinni kell, amire csak  a kórházban szükség lehet. Itt az ételre is gondolok, mert a kórházi természetesen ehetetlen.

Látogatni délelőtt és délután is lehet. Ha jól emlékszem, 10-12 és 16-18 között, be is tartatják. A szobába bemehetnek a látogatók, amennyiben alapítványiban vagy.

Nem egy felkapott kórház, látszott is, négy újszülött volt összesen az osztályon. Én sem ajánlom senkinek. Próbálnak változtatni ezen a helyzeten, új főorvos van tavaly óta, nem tudom, hogy sikerrel jártak-e.

Császáros lettem, de apuka bejöhetett a műtőbe, és az ő mellkasára tették, amíg engem összeraktak. Az őrzőben együtt lehettünk hárman két órát, a szülésznő segített mellre tenni is. Utána hat órán át nincs veled, megfigyelik az újszülött részlegen.

A szülésznőkről véleményt mondani nem tudok, nem volt dolgom velük, az orvosomat messziről kerülöm.

Ha valaha eszembe jutna még egy gyermeket szülni, biztos nem a Péterfyben tenném. Négy nap után jöttünk haza, tejem nem lett, de depresszióm igen.

Péterfy Sándor utcai Kórház, Budapest

szülés ideje: 2014 október
pontszám: 10/5

Katika

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?