Sziasztok! Szeretnék hozzátok fordulni, mert több szem többet lát. Van egy kilenc hónapos kisfiam, aki nem alszik el esténként. A következőképpen néz ki a helyzet. A négyéves lányommal egyidőben fürdetem már régóta, párhuzamosan öltöztetem őket, mennek be az ágyukba. Aztán olvasok mesét. Nemrég még ilyenkor szoptattam. Mese közben. Pont jól jött ki így a lépés, mindkét gyerek elaludt, fél nyolc körül, aztán a fiam ébredt fél tizenegy felé, szopi, visszaalvás.

'Nine months, 15 days, #1' photo (c) 2010, Ryan Godfrey - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Most viszont nagy bajban vagyok. A kicsi nem akar szopizni meseolvasás közben. Egyébként éjjel még gond nélkül szopizik, de nappal nagyon keveset szokott. Pár perc után mászik ki a kezemből. És este is ezt csinálja. Két perc szopi, aztán mászna ki, a földre, játszani, kúszni-mászni. Ha visszarakom a kiságyába, ordít, ki akar jönni. Ha kiveszem, játszani akar, szopizni nem. Nem tudom elaltatni! Nem akar aludni!

Miközben a négyéves lányom zuhanna befele az álomba fél nyolckor, ő egyszerűen nem akar aludni. Nem is tűnik álmosnak. Teljesen élénk és jókedvű, feltéve, ha kirakom a földre játszani. Ha nem, akkor dühös és sír. Most csak rossz megoldások vannak, mert ha átviszem a saját szobánkba, ott berakom a járókába, akkor is sír. Ha ott kirakom a földre, boldog. Simán bírja ébren és játszva kilencig, fél tízig. Akkor odakéredzkedik cicizni, és elalszik pár perc alatt cicin. Éjjel ébred szopizni egyszer, majd alszik reggel hétig.

Nem tudom, mit csináljak. Hogyan vegyem rá, hogy aludjon? Nem lehet ringatni, kimászik a kezemből. Nem lehet vele csinálni semmit, mert pontosan tudja, hogy ő a földön szeretne mászkálni.

Még leírok pár dolgot, hogy mi minden van napközben, hátha ott csinálok valamit rosszul. Hét körül kelünk mindannyian. Lányomat viszi a férjem oviba. Előtte együtt reggelizünk. A kisfiam kap bébiételt. Utána a járókába rakom játszani, szereti, egyedül is eljátszogat. Utána szopi kb. tíz-fél tizenegy körül, teljesen jelképes, nem érdekli. Akkor szoktunk elmenni sétálni vagy boltba. Hazajövünk, babakaja vagy bébiétel, miközben ebédelek. Ekkor van úgy körülbelül egy óra. Utána alszik el, úgy, hogy cicin. Egész délelőtt nem szokott aludni, amin ki vagyok akadva egyébként. Körülbelül egy és három között szokott aludni. Akkor adok neki gyümölcsöt. Utána megyünk a lányomért az oviba. Aztán levegőzni szoktunk, vagy idehaza játszunk. Ha itthon vagyunk, akkor kirakom a földre. Fél hét körül vacsi, aztán fürdés és fekvés.

A kisfiam teljesen normális fejlődésű, nincs semmi különleges vele szerintem. Nyolc és fél kiló, gyorsan kúszik, néha mászik, felül, feláll, kijött egy foga. Talán köze van ennek a nemalvásnak a fogához. De nem sír, hanem jó a kedve. Meg nem túl rég tanult meg felállni, de nem feláll, hanem kúszni-mászni akar, szóval nem tudom.

Ha tudtok segíteni, nagyon kösz!

Csilla