Változik a cafeteriarendszer. Idén januártól egybeolvadt a hideg- és a melegétel-utalvány rendszere, a (Széchenyi pihenőkártya) SZÉP-kártya pedig felváltotta az üdülési csekket. A csak nevében pihenőkártya a cafeteriarendszer reformjának első eleme.

A hidegétkezési utalványok ideje lejárt volna? Egy kormánydöntésre váró munkaanyag arról ír, hogy vagy még két-három évig – a kivezetéséig – lesz egy alacsony összegű, havi öt-nyolcezer forintos hidegétel-utalvány, melyet egyetlen állami cég adhatna ki, vagy már január elsejétől megszűnik ez a fajta „kajajegy”. (A SZÉP kártyára utalható meleg étkezési támogatás elfogadására még nincs kiépült rendszer a legtöbb étkezdében, étteremben, ezért is vetődött fel a javaslatban a hideg utalvány fokozatos kivezetése.)

Az utalványpiac eddigi szereplői kiszorulnak a piacról, az állam pedig – a piaci verseny megszűnésével – akkora költséggel bocsáthatja ki az utalványokat, amilyennel csak akarja. Jelenleg kétmillió munkavállaló kap étkezési utalványt, ez az egyik legnépszerűbb cafeteriaelem. Mert hát enni mindenkinek kell. Csak éppen nem mindegy, hogy mennyiért. Mert míg a hidegjegyekért vásárolt termékekből az egész család jóllakhatott, addig a meleg étkezések esetében ez – a magasabb árak miatt – inkább csak a munkavállaló gyomrának kedvez, ha a menzán költi el juttatását. (A céges menzák pedig megérnének egy külön misét, mind minőség, mind ár tekintetében.)

Nem lesz benne jövőre a cafeteriakörben az internetszolgáltatás sem, a cafeteriareform új elemeként pedig feltűnik a lakbértámogatás húszezer forintig. A lakbértámogatás esetében felvetődik, hogy aki nem adózott eddig a beszedett lakbér után, az vajon nem emeli-e ennek hatására a kedvezményt igénylő lakbérét, magyarul kérdéses, hogy megéri-e az államnak bejelenteni, mennyiért lakunk bérleményünkben. Mert ha a főbérlő kirak annak hírére, hogy a támogatáshoz szükséges iratok kitöltését kérjük tőle, nemcsak lakbértámogatásunk nem lesz, de lakásunk sem.

A SZÉP-kártya ugyanakkor az egészségpénztárban gyűjtött pénzösszeg felhasználásra is kihat majd. A javaslat szerint SZÉP-kártyával lehet majd rekreációs szolgáltatásokért fizetni, az egészségpénztárak viszont kifejezetten és kizárólag az egészségügyi szolgáltatásokra adnának fedezetet. Így nincs tovább sportszervásárlás vagy üdülés a kártyáról. Illetve nem arról.

A kormány ígérete szerint a fenti béren kívüli juttatásokkal lesz majd „támogatható” a kormány által meghatározott minimálbér, vagyis a béremelés lehet cafeteria formájú. Ez a juttatás azonban hiába juttat pénzmagot a dolgozóhoz, mégsem igazi béremelés, mert nem képezi a tb-járulék alapját, így az után nem jár se nyugdíj, se táppénz. Ráadásul egy juttatást viszonylag könnyen vissza tud vonni a munkaadó, míg a bért egyoldalúan nem csökkentheti.

Ti mit szóltok a hidegétkezési jegyek kivezetéséhez? Szerintetek SZÉP lesz ez munkavállalói szemmel nézve?

 

Center

 

Forrás:

 

Népszabadság, 2011.09.24. (1. oldal)

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/26/ujabb_monopoliumokat_gyart_a_kormany/

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/cafeteria_csunyan_rafizethetunk_a_kormany_terveire.496714.html