Tünde anyaság megható

Bármilyen nehéz is az anyaság, számtalan olyan pillanata van, amelyet soha nem felejtünk el. Ez lehet a pozitív terhességi teszt, az első ultrahangvizsgálat, a baba születése, az első mosoly, és még megannyi feledhetetlen pillanat. Olvasóink arról mesélnek, nekik mi volt az anyaságuk legmeghatóbb pillanata.

Új esély

„Több volt, ami közül nem lehet választani. Az egyik, amikor 12 operáció után úgy jött ki műtőből az orvos, hogy nem tudja, hova tűntek a daganatok, de eltűntek. 2,5 éves volt a fiam. Csak néztem, ahogy aludt, és zokogtam. A szülés hihetetlen csoda, de mikor egy második esélyt kap a gyermeked, arra nincsenek szavak. Egy másik, amikor a nagyfiam felkért a szalagavatóján, és a terem közepére vitt táncolni. A világon nincs csodálatosabb, mint anyának lenni” - írja Szabina.

Anyák napja

„Kiscsoportos ovis volt még a manóm, és anyák napi műsorral készültek. Ez nálunk úgy zajlott, hogy a lurkók egyesével mentek be anyukájukkal a csoportba, leültették egy székre, kaptak valami kis virágot, és a gyerek által kiválasztott zene ment. Az én manóm is így tett. Kint ültem a folyosón, egy kicsi kéz megfogott és bementünk a terembe. Leültetett és odaadta a virágomat. Egyszer csak megszólalt Cserháti Zsuzsától az édes kisfiam című dal. Nem kellett több... Elkezdtem sírni, mert ezt a dalt nagyon sokat hallgattuk a kisfiammal. Főleg altatási időben. Emlékezett rá… Bekuckózta magát az ölembe, és míg én sírtam örömömben, ő simogatta az arcomat és mondogatta, hogy szeretlek, anya. A dal végéig így ölelkeztünk” – emlékszik Bernadett.

Anya, szeretlek!

„Amikor a 2,5 éves lányom mondja nekem:

Anya, bármikor szeretlek és nagyon-nagyon! 

A szívem elolvad” – meséli Boglárka.

Az első érintés

„Császárral szültem a triómat. Ők a kórház egy másik részébe kerültek a PIC-re, én sima nőgyógyászati osztályra. Három napig sajnos nem foghattam meg őket, nekik is, de inkább nekem kellett erősödnöm. Három nap után, pont az én szülinapomon foghattam meg az egyiküket először. Azt sosem felejtem el! De ugyanilyen érzés volt a másik két gyermekemet is a kezemben tartani először” – mondja Hajnalka.

Halál

Borbála így emlékszik:

Amikor Anyukám halála után az akkor 6 és fél éves kislányom azt mondta, hogy

„Mami ne szomorkodj, játsszuk azt, hogy én vagyok az Anyukád. Csukd le a szemed, hajtsd az ölembe a fejed és majd én simogatlak."

Beatrix is hasonlókat élt meg:

„Szeretett nagymamám halálakor kislányom két és féléves volt. Aznap este, amikor megtudtam, hogy mama meghalt, térdre rogytam a szobában és keservesen zokogtam. Emma, aki nem tudta, mi történt, miért sírok, odajött hozzám, megsimogatott, átölelt és azt mondta nekem:

„Anya, minden rendben lesz.”

Nikolettát is gyermeke vigasztalta, amikor édesanyja elhunyt:

„Meghalt anyukám. Sokat sírok emiatt. Lilla másfél éves lesz nemsokára. Odajött, mutatott az égbe, integetett és puszit küldött (mamának), és megtörölte a szemem...”

Kórház után

„Számomra a legmeghatóbb az volt, amikor a kórházi kezelése után hazamentünk, lefektettem pihenni és mosolyogva megölelt... Soha nem felejtem el azt az arcot, azt az ölelést, azt a pillanatot. Még a kabátomat sem engedte levenni, annyira szorított/ölelt... És azt az érzést, hogy újra otthon ölelhetem a saját ágyikónkban közvetlen közelről. (Nem a hülye székben ülve-aludva.) Remélem, még rengeteg csodás, felejthetetlen pillanat lesz – csak ne kórházat követő – és kívánom ezt a többi édesanyának/édesapának is” – írja Enikő.

Tünde anyaság megható Milyen a jó anya?

Múltkor kiveséztük, hogy bárhogy is csinálod a dolgaidat anyaként, te leszel az a bizonyos szamár, sehogy sem jó. De akkor milyen egy jó anya? Most erre keressük a választ.

Tovább>>>

Felnőtt visszajelzés

„Amikor a 20 éves fiam azt mondta:

„Nekem jó gyerekkorom volt!”

Kell ettől szebb?” – teszi fel a kérdést Tünde.

Szépség


„A nagyfiam négyéves volt, az öccsei kétéves, és pár hetes,. Én pedig iszonyú fáradt, elhízott és leharcolt, még javában látszott a terhesség, szülés minden kínja. Feküdtem a kanapén, bőgtem, úgy éreztem, nem fog ez nekem menni... S akkor a négyéves átölelt, s azt mondta:

„Anya, te szebb vagy, mint Jázmin! Ne sírj!”

Mivel akkor már hónapok óta néztük Aladdint, mert Jázmin a világ legszebb csaja, ez a kijelentés mindennél többet jelentett, s jelent ma is. Ha úgy érzem, vége, ezt mondom magamnak ma is” – osztja meg emlékeit Andrea.

Jószívű

„Millió volt, de amit külön imádtam, amikor mentem érte az oviba, és valamelyik zsebéből elővarázsolt egy kicsit morcsás, kicsit széttört fél kekszet, és azt mondta, hogy egész nap vigyázott rá, hogy a felét nekem adhassa, mert nagyon szeret” – meséli Dóra.

Testvérek

„Az egyik legszebb pillanat volt, amikor megszületett a kislányom, és a hatéves, anyafüggő, nagyon egyke nagyfiam az apjával bejött a kórházba, és szinte rám sem nézett, csak a hugira, és a szemem láttára olvadt el. Azóta is imádja” – számol be Tímea.

Válás

„Amikor elköltözött az apja, és látta, hogy kiborultam, sírtam. Megölelt, majd azt mondta:

„Gyere, bújj ide a papához...”

Ötéves volt. Azóta eltelt tíz év, és még mindig hálás vagyok ezért a mondatért...” – osztja meg emlékeit Melinda.

Váratlan öröm

„A legelső, amikor 43 évesen, nem terveztem már, hogy anya leszek, s a nőgyógyásznál vizsgálat közben a monitoron megláttam őt, s hallhattam a szívverését. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy akkor peregtek a könnyeim... Azóta milliónyi boldog, emlékezetes pillanat volt. Nemrég töltötte a 8. évét” – írja Judit.

Az első szó

Juditnak igazán különleges kislánya első szava:

„Amikor a hallássérült lányunk kimondta az első értelmes, tudatos szavát – sosem fogom elfelejteni!”

Koraszülött

Boglárka így mesél anyasága legemlékezetesebb pillanatáról:

„Amikor a koraszülött babámat hasra fordítottam az inkubátorban, és megszorította a kezem, és nem engedte el. Míg élek, nem felejtem el.”

És neked mi volt az anyaságod legmeghatóbb pillanata?

Tünde

Tünde anyaság meghatóAnyaságról itt is olvashatsz még:

Az anyavilág sötét titkai

Dolgok, amiket megbántam anyaként

Bármit csinálsz, szaranya vagy

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>